Šaboviću naknada, pa otpremnina

“Neprimjereno je da dok Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT), koje je sklepano kako je sklepano, uvodi mjere da većina stanovnika ne može da izvršava radnu obavezu, DPS se bavi zapošljavanjem savjetnika u Skupštini, kao da je ‘Švabo u Pančevu’ i to mora sad da se završi. Imam informacije od građana da se vrši veliki broj zapošljavanja i da se ovakav ambijent koristi u političke svrhe”, kazao je poslanik DF-a Milun Zogović
7488 pregleda 6 komentar(a)
Za građane simbolično, funkcionerima široke ruke: Šabović, Foto: Boris Pejović
Za građane simbolično, funkcionerima široke ruke: Šabović, Foto: Boris Pejović

Skupštinski Administrativni odbor odobrio je otpremninu bivšem kolegi, poslaniku DPS-a Husniji Šaboviću, a konačan stav daće poslanici na plenumu.

Šabović je u zahtjevu naveo da mu je u novembru 2018. prestalo pravo na naknadu jer više nije poslanik. Prema podacima iz njegovog imovinskog kartona, on je nakon prestanka poslaničke funkcije 12 mjeseci primao mjesečno po 1.700 eura naknade od Skupštine.

On je od aprila 2019. predsjednik Upravnog odbora Agencije za mirno rješavanje sporova, za šta je takođe u prošloj godini primao 536 eura mjesečno.

Odbor je juče imenovao Anđelu Mićanović za savjetnicu potpredsjednika Skupštine Branimira Gvozdenovića.

Predstavnici opozicije imali su primjedbe zbog zapošljavanja u uslovima pandemije.

“Neprimjereno je da dok Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT), koje je sklepano kako je sklepano, uvodi mjere da većina stanovnika ne može da izvršava radnu obavezu, DPS se bavi zapošljavanjem savjetnika u Skupštini, kao da je ‘Švabo u Pančevu’ i to mora sad da se završi. Imam informacije od građana da se vrši veliki broj zapošljavanja i da se ovakav ambijent koristi u političke svrhe”, kazao je poslanik DF-a Milun Zogović.

Marta Šćepanović (DPS) rekla je da Mićanović ima impozantnu biografiju i da takav kadar treba zadržati u Crnoj Gori.

Zogović je pitao kojim kapacitetom radi Skupština, koliko službenika dolazi na posao.

Raško Konjević (SDP) je podsjetio da je na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru.

“Od 2. marta do 3. aprila na sajtu Zavoda za zapošljavanje za naučno-nastavni kadar raspisano je 135 oglasa. Ne da ovo vrijeđa zdrav razum, nego se krši i proklamovana politika Vlade. Samo želim da ukažem kako vlast priča, a kako se ponaša”, kazao je Konjević.

On je dodao i da je na sajtu Uprave za kadrove objavljeno 80 oglasa, od čega 30 za Poresku upravu.

“Ovo je 200 oglasa u javnom sektoru, što je ukupni godišnji trošak 1,5 miliona eura”, naveo je Konjević, navodeći da je veoma mala pomoć opredijeljena za penzionere i radnike zbog krize.

Odbijen predlog DF-a da se građanima podjeli minimalac

Na posebnoj sjednici, Odbor za ekonomiju, finansije i budžet odbio je Predlog zakona o urgentnim mjerama podrške građanima zbog epidemije, koji su podnijeli poslanici Demokratskog fronta (DF).

DF je predložio da Ministarstvo finansija svakom punoljetnom građaninu pomogne finansijski u visini minimalne zarade u državi, a maloljetnicima u iznosu polovine minimalca, prenosi agencija MINA.

Na sjednici je rečeno da Odboru nije dostavljeno mišljenje Vlade na taj predlog.

Bonus video: