smatraju da pomoć od 50 eura ponovo treba raspodijeliti

SNP: Voditi računa o najugroženijima, kupovina maski novi udar na džep građana

"Samo država koja u ovim teškim vremenima vodi računa o svakom svom građaninu može izaći iz ovih nikad viđenih problema i krenuti putem oporavka, stabilizacije i razvoja", poručuju iz SNP-a
1068 pregleda 0 komentar(a)
SNP, Foto: SNP, SNP, SNP
SNP, Foto: SNP, SNP, SNP

Pomoć od 50 eura bi ponovo trebalo raspodijeliti kako bi je dobili svi penzioneri koji su u prvom krugu ostali uskraćeni, smatraju u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).

Ističu da će kupovina maski, čije će nošenje od 4. biti obavezno u zatvorenom, biti još jedan udar na džep građana.

"Vlast je uvažila još jednu preporuku za prevazilaženje krize izazvane pandemijom korona virusa koju je Socijalistička narodna partija Crne Gore među prvima predložila: smanjila je plate za 50 odsto javnim funkcionerima koji se u Zakonu o zaradama u javnom sektoru nalaze u grupi poslova A i B. Smanjenje, kojim je obuhvaćeno 223 funkcionera, iznosi oko pola miliona eura, a odnosi se na maj i jun, odnosno važiće dok traje drugi paket mjera. Na ovaj način, i oni koji su godinama bili privilegovani ponijeće teret odgovornosti i pokazati solidarnost sa većinom stanovnika naše zemlje koji jedva sastavljaju kraj s krajem. Takođe, jedna od prvih mjera koje je predložila Socijalistička narodna partija Crne Gore bila je pružanje jednokratne pomoći penzionerima sa minimalnim primanjima. Međutim, vlast je ovu mjeru shvatila bukvalno, pa su pomoć od 50 eura zbog ekonomske ugroženosti primili samo penzioneri sa najnižim penzijama koje iznose 128,82 eura", navode iz SNP-a.

Dodaju da, prema podacima Fonda PIO, na ovaj način 1.490 penzionera koji primaju između 128,83 i 135 eura, nisu dobili prijeko potrebnu pomoć. 

"Veliki broj naših penzionera zbog striktnog poštovanja zaključka Vlade nisu mogli da prime pomoć iako imaju više nego mizerne penzije sa kojima je nemoguće preživjeti. Žalosno je i ponižavajuće da penzioner zbog razlike od deset centi ili nekoliko eura ostane bez pomoći u situaciji kada je vrlo teško preživjeti, kada se cijene namirnica mijenjaju iz dana u dan i kada se ne zna do kada će trajati aktuelna kriza. Vrlo teškoj situaciji u kojoj se našla većina građana nikako ne doprinosi nova odluka o obaveznom nošenju maski u javnim zatvorenim prostorima, jer država nije obezbijedila da ih građani dobiju besplatno. Na taj način, obezbjeđenje ovog osnovnog zaštitnog sredstva biće još jedan udar na džep građana, a mnogi od njih će biti prinuđeni da biraju da li da kupe hleb ili masku. SNP CG smatra da bi pomoć od 50 eura ponovo trebalo raspodijeliti na način da je dobiju svi penzioneri koji su u prvom krugu ostali uskraćeni za istu, a koji primaju penziju u iznosu od dvije trećine minimalne zarade u Crnoj Gori ili više", navode iz SNP-a.

Poručuju da se mora voditi računa o najugroženijim kategorijama stanovnika.

"Dok država pomaže građevinskim kompanijama i privilegovanim investorima da nesmetano nastave sa svojim biznisom, dok cijene hrane rastu svakodnevno i dok polovina građana ne obavlja svoj posao zbog uvedenih mjera zabrane, i kada smo priniđeni da i maske nabavljamo o svom trošku, mora se povesti računa o najugroženijim kategorijama stanovnika kao što su penzioneri čije penzije iznose svega stotinu i nešto eura. Samo država koja u ovim teškim vremenima vodi računa o svakom svom građaninu može izaći iz ovih nikad viđenih problema i krenuti putem oporavka, stabilizacije i razvoja. Jedino na taj način pokazaće se da je Crna Gora istinska država socijalne pravde", zaključuju u SNP-u.

Preporučujemo za Vas