Mitrović: U Nikšiću se dešava nezaustavljiv sunovrat zaposlenosti

"Uzevši u obzir prethodno navedene podatke, izvodi se zaključak da se u Nikšiću dešava nezaustavljiv sunovrat zaposlenosti i da je to, na žalost, dugoročan i postojan trend, koji je započeo i dobio jak zamah znatno prije pandemije, a pogoršaće se nečinjenjem lokalne vlasti", dodaje se u saopštenju
2708 pregleda 2 komentar(a)
Marko Mitrović, Foto: Demokrate
Marko Mitrović, Foto: Demokrate

Alarmantno uvećanje novoprijavljenih na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore u odnosu na 15. mart, a kojih je čak 3156, naročito se odnosi i na opštinu Nikšić, tvrdi Marko Mitrović, predsjednik Opštinskog odbora Demokrata Nikšić.

"Naime, doprinos ukupnom broju novoprijavljenih nezaposlenih lica iz Nikšića je 343 ili blizu 11%. Osim što će ovaj trend dovesti do ekonomskih gubitaka zbog pasiviziranja radne snage, to vodi i drastičnom produbljivanju ionako složene socijalne krize. Sama činjenica da je u Nikšiću broj lica koja nemaju sredstava ni za jedan obrok dnevno, u poslednjih mjesec i po porastao čak za 216%, govori da stanje materijalne ugroženosti galopira na do sad nezabilježen način u Crnoj Gori, a i šire", navodi se u saopštenju.

Pomisliti da je to posledica samo pandemije i uvedenih mjera, tvrdi on, bilo bi krajnje pogrešno.

"Ove mjere jesu dovele do ograničenja ekonomskih aktivnosti, ali su novonastale okolnosti samo dodatno ogolile već postojeću socio-ekonomsku krizu u Nikšiću. O tome najbolje svjedoče egzaktni podaci nadležne statističke institucije države, a i sami tome svjedočimo svakodnevnim kontaktom sa sugrađanima koji nam iznose svoje teške ekonomske probleme", navodi se u saopštenju.

On tvrdi da je na kraju februara 2019. godine u Nikšiću je bilo 14.464 zaposlenih lica, a na kraju istog mjeseca 2020 godine u Nikšiću je bilo svega 13.698 zaposlenih lica.

"Ove godine na kraju februara, prije pandemije, je bilo čak 766 zaposlenih lica manje nego na kraju istog mjeseca prošle godine. I tu lokalna zajednica ne ostaje samo uskraćena za društveni proizvod koji bi stvorilo svojim radom ovih 766 vrijednih Nikšićana i Nikšićanki, nego to znači i da je preko 700 nikšićkih porodica ušlo u zonu materijalne ugroženosti i u stanje socijalne potrebe, jer u ogromnoj većini porodica u Nikšiću na zalost po pravilu je samo jedno zaposleno lice, a to i potvrđuje ukupan broj zaposlenih lica u odnosu na ukupan broj stanovnika Nikšića", navodi se u saopštenju.

On tvrdi da je nezaposlenost u Nikšiću veća u odnosu na prethodnu godinu i bez pandemije koronavirusa.

"Ako se uzme prosječan broj zaposlenih u prethodnoj godini, dolazi se do zaključka da je taj broj 2019. godine iznosio 14.605 zaposlenih lica, a prije početka pandemije Nikšić je spao na 13.698 zaposlenih lica, što je pad u odnosu na prosjek iz prošle godine za 907. A imajući u vidu da je pomenuti pad broja zaposlenih lica na kraju februara ove godine u odnosu na kraj februara 2019 godine čak 766 jasno proizilazi da je i bez uticaja pandemije, zaposlenost u Nikšiću daleko ispod prošlogodišnje i bez šanse da je dostigne sve i da nije bilo pandemije", saopštava on.

"Uzevši u obzir prethodno navedene podatke, izvodi se zaključak da se u Nikšiću dešava nezaustavljiv sunovrat zaposlenosti i da je to, na žalost, dugoročan i postojan trend, koji je započeo i dobio jak zamah znatno prije pandemije, a pogoršaće se nečinjenjem lokalne vlasti", dodaje se u saopštenju.

"Ako se sagledaju i činjenice, da je od kraja novembra do kraja decembra 2019 godine broj zaposlenih lica u Nikšiću opao za 260, da je od kraja decembra 2019 godine do kraja januara 2020 godine broj zaposlenih opao još za novih 262, te da je od kraja januara do kraja februara ove godine broj zaposlenih lica opao za još novih 206 lica, tj. lica koja su izgubila posao, dolazi se se do frapantnog zaključka da smanjenje broja zaposlenih lica u Nikšiću dobija hronični karakter, te prelazi u alarmantnu spiralu gubitka poslova. Ovi podaci upečatljivo govore da je i prije pandemije započela recesija u Nikšiću", kaže se u saopštenju.

On kaže da je ekada privredni gigant, ne samo Crne Gore, nego i SFRJ, Nikšić je danas uprkos svojim materijalnim i ljudskim resursima, doveden do ivice provalije.

"Bilans aktuelne vlasti je poražavajući, a on glasi da je u Nikšiću oko 9000 radnika manje nego što ih je bilo prije tri decenije kad je DPS uzeo vlast u svoje ruke. Ako se ima u vidu da je danas u Nikšiću 6.295 radnika manje nego 2003 godine, ili 2.886 radnika manje nego 2010 godine, može se sa sigurnošću reći da je posao DPS-a da Nikšićane ostavi bez posla. No, nijesu svi u Nikšiću jednako loše prošli. Obični građani su ekonomski postradali, a kvazi-elita je izvukla korist iz uništenja Boksita, Željezare, Metalca, Napretka, Unita, PTK-a, Autoprevoznog, Građevinskog, Javorka itd", kaže se u saopštenju.

On tvrdi da lokalna vlast nije u stanju bilo šta da preduzme, čak javno odbija da pomogne bivše radnike Metalca i gura ih put ministarstava, kao da to nijesu građani našeg grada.

"Aktuelna vlast se oglušila i u odnosu na konkretan i sveobuhvatan plan socio-ekonomskih mjera koji je sačinio OO Demokrata Nikšić, a u cilju ublažavanja posledica sve teže krize u Nikšiću. Čak štaviše, lokalna vlast skoro ništa nije preduzela povodom novonastale krize, niti je sačinila ikakav plan ekonomskih mjera. Umjesto toga, aktuelni predsjednik opštine je, u cilju skretanja pažnje sa ovih skandaloznih ekonomskih činjenica i socijalnih problema, pred kamerama lokalne zarobljene televizije, na opšte zgražavanje građana Nikšića svih vjera i nacija i suprotno principu multivjerskog sklada, koji se njeguje u našem gradu, poimence prozivao sveštenike koji nijedan propis nijesu prekršili, pa ih čak ni ovo i ovakvo tužilaštvo nije ni pokušalo procesuirati", navodi se u saopštenju.

"To crtanje meta je jedino šta je urađeno od strane lokalne vlasti u ovim okolnostima, a na ekonomskom planu ne da tinja, nego kulminira kriza, kako smo pokazali i znatno prije početka pandemije, a u odnosu na koju se ni riječ ne čuje od strane lokalne vlasti, a kamoli da je preduzeta koja konkretna mjera. Ova pandemija je ne samo ogolila već prisutnu tešku socio-ekonomsku krizu, nego je i razotkrila potpunu nesposobnost lokalne vlasti i pokazala na koje je niske grane doveden budžet i privreda Nikšića", navodi se u saopštenju.

Bonus video: