Drljević: Crna Gora vjeruje da EU neće odustati od politike proširenja

„U zavisnosti od razvoja situacije sa COVID-19, nadamo se otvaranju pregovora u okviru poglavlja 8 – Konkurencija u junu 2020“, rekao je Drljević
427 pregleda 0 komentar(a)
Drljević govori na Odboru za evropske integracije, Foto: Vlada Crne Gore
Drljević govori na Odboru za evropske integracije, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora vjeruje da Evropska unija (EU) neće odustati od politike proširenja u koju je uložila mnogo napora, uprkos pandemiji koronavirusa i njenom uticaju na dinamiku aktivnosti na planu evropske integracije, saopštio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

On je članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije predstavio aktivnosti u okviru procesa integracija Crne Gore u EU za drugu polovinu prošle godine.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopšteno je da je na sjednici razmotrena i realizacija obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore EU.

Drljević je kazao da, uz očekivanje da se razorni uticaj pandemije može odraziti na tok i dinamiku aktivnosti na planu evropske integracije, Crna Gora ima povjerenje da EU neće odustati od politike proširenja i ogromnih napora koje je u nju uložila.

On je podsjetio na dostignuća na planu evropske integracije u drugoj polovini prošle godine ukazavši na donošenje Industrijske politike Crne Gore 2019-2023, donošenje više zakona i utvrđivanje predloga zakona, kao i predaju Pregovaračke pozicije za poglavlje 8.

„U zavisnosti od razvoja situacije sa COVID-19, nadamo se otvaranju pregovora u okviru poglavlja 8 – Konkurencija u junu 2020“, rekao je Drljević.

Govoreći o srži pregovaračkog procesa, odnosno poglavljima 23 i 24, glavni pregovarač je podsjetio da je do sada ispunjena većina od ukupnog broja privremenih mjerila, koja se prvenstveno odnose na unapređenje zakonodavnog i institucionalnog okvira, a manjim dijelom na uspostavljanje početnog bilansa rezultata u oblastima od značaja.

On je poručio da su u Vladi svjesni izazova koje nosi predstojeća faza pregovora s EU, poput ostvarivanja još konkretnijeg bilansa rezultata na planu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Drljević je poručio da će to biti prioritet u daljem radu svih državnih institucija, nakon uspostavljenog snažnog zakonodavnog i institucionalnog okvira.

"Očekujemo da će uloženi napori biti prepoznati u sljedećem Izvještaju EK o Crnoj Gori, a nadamo se da ćemo u skorijem periodu dobiti i izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila, a potom i završna mjerila u ovim poglavljima“, rekao je Drljević.

On je saopštio da je, u pogledu realizacije obaveza planiranih Programom pristupanja Crne Gore EU 2019-2020. prošle godine od 298 planiranih realizovano 213 obaveza, što čini 71 odsto realizacije.

Kad je u pitanju Program pristupanja Crne Gore EU za period 2020-2022, u prvom kvartalu ove godine, od 43 planirane obaveze ispunjene su 22.

Navodi se da je Drljević istakao je napore koje Vlada sedmicama ulaže u sprovođenje preventivnih, prvenstveno zdravstvenih mjera, ali i planiranje mjera kojima će posljedice pandemije biti sanirane i svedene na minimum.

On je podsjetio da je Evropska komisija, prepoznajući te napore, donijela odluku da finansijski podrži Crnu Goru sa 53 miliona EUR.

„Nadam se da ćemo uskoro biti u prilici da svjedočimo novoj fazi pregovaračkog procesa koja će biti dodatni podsticaj crnogorskim institucijama, ali i našem cjelokupnom društvu, da odlučno nastavimo sa izvršavanjem zadataka iz evropske agende“, zaključio je Drljević.

Bonus video: