Darmanović: Crna Gora posvećena reformama

U fokusu Konferencije ove godine su politički i sigunosni izazovi sa kojima se Evropa i svijet suočavaju: očuvanje postojećeg međunarodnog poretka, borba protiv terorizma i radikalizma, jačanje sajber–bezbjednosti, odvraćanje hibridnih napada i sprečavanje proliferacije nuklearnog naoružanja
2 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2018. 19:40h

Crna Gora ostaje snažno posvećena reformskim aktivnostima, kako bi na kvalitetan način završila proces pristupnih pregovora i postala prva sljedeća članica Evropske unije (EU), poručio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Darmanović učestvuje u radu Minhenske bezbjednosne konferencije, najvećeg i najprestižnijeg međunarodnog foruma iz oblasti bezbjednosti.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Darmanović je na marginama konferencije imao je niz bilateralnih susreta sa visokim zvaničnicima i predstavnicima međunarodnih organizacija.

"Na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Španije, Alfonsom Mariom Dastisom, sagovornici su ukazali na značaj otvaranja Ambasade Crne Gore u Madridu, koje će, kako su ocijenili, dodatno uticati najačanje sveukupne saradnje i dinamiziranje političkih i radnih kontakata“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Darmanović razgovarao i sa ministrom vanjskih poslova Danske Andersom Samuelsenom.

"Tom prilikom, istakao je da Crna Gora ostaje snažno posvećena reformskim aktivnostima, kako bi na kvalitetan način završila proces pristupnih pregovora i postala prva sljedeća članica EU“, kazali su iz Ministarstva.

Samuelsen je, kako se navodi, pohvalio napredak Crne Gore i uputio podršku primjeni principa „regate“ u politici proširenja EU.

Crnogorski šef diplomatije razgovarao je u Minhenu i sa predsjednikom Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija, Miroslavom Lajčakom, sa kojim je razmijenio mišljenje o političkoj i bezbjednosnoj situaciji u Evropi, sa posebnim akcentom na izazove sa kojima se suočava region Zapadnog Balkana.

Na sastanku je zaključeno da su integracije najbolji garant dugoročne stabilnosti i prosperiteta regiona.

Darmanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, u kratkom susretu sa njemačkim kolegom Zigmarom Gabrielom, upoznao sagovornika sa pozicijom Crne Gore u kontekstu aktuelnih političkih i bezbjednosnih kretanja u regionu.

"Gabriel je pohvalio dosadašnji evropski napredak Crne Gore i napore koje naša država ulaže u očuvanje i unapređenje dobrosusjedskih odnosa regiona“, kaže se u saopštenju.

U razgovoru sa Tomasom Gremingerom, generalnim sekretarom OEBS-a, Darmanović je istakao značaj podrške te organizacije crnogorskim reformskim procesima.

On je, kako se navodi, naglasio spremnost Crne Gore da nastavi i intenzivira reformske napore, kako bi pregovarački proces sa EU što prije bio uspješno završen.

"Greminger je pohvalio konstruktivnu ulogu koju Crna Gora ima u regionu, istakavši da je u OEBS-u prepoznata kao dobar primjer koji bi trebalo da slijede druge države“, dodaje se u saopštenju.

Ovogodišnja Minhenska bezbjednosna konferencija je prva na kojoj Crna Gora učestvuje u kapacitetu članice NATO-a.

U fokusu Konferencije ove godine su politički i sigunosni izazovi sa kojima se Evropa i svijet suočavaju: očuvanje postojećeg međunarodnog poretka, borba protiv terorizma i radikalizma, jačanje sajber–bezbjednosti, odvraćanje hibridnih napada i sprečavanje proliferacije nuklearnog naoružanja.

Galerija

Bonus video: