Vlast se ne protivi predlogu DF-a da se građani pomognu novčano zbog pandemije, ali smatraju da novac ne trebaju da dobiju svi

Poslanici DF-a su predložili da se svakom punoljetnom građaninu država dodijeli jednokratno 222 eura što je minimalna zarada u državi, a svakoj maloljetnoj osobi polovinu tog iznosa
8316 pregleda 9 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Screenshot
Skupština Crne Gore, Foto: Screenshot

Poslanici iz vladajuće koalicije ne protive se predlogu Demokratskog fronta (DF) da se pomogne novčano građanima zbog aktuelne situacije izazvane pandemijom COVID-19, ali smatraju da nije realno da se novac dodijeli svim građanima pošto ima i onih kojima on nije potreban.

Te stavove su saopštili danas u parlamentu u okviru rasprave o predlogu zakona o urgentnim mjerama podrške građanima koji je dao DF.

Poslanici tog saveza predložili su da se svakom punoljetnom građaninu država dodijeli jednokratno 222 eura što je minimalna zarada u državi, a svakoj maloljetnoj osobi polovinu tog iznosa.

U predlogu DF-a je da Ministarstvo ekonomije svakom domaćinstvu dodijeli paket neophodnih proizvoda (ne kažu kojih), Ministarstvo zdravlja da svakom građaninu obezbijedi komplet preventivne zaštite opreme od zarazne bolesti COVID-19, a Ministarstvo poljoprivrede svima koji mogu da proizvode hranu da dodijeli sadni materijal i đubrivo za godišnje potrebe.

"Para ima, a mi nijesmo populisti. Svi ovi koji su dobili kredite za stanove neka ih vrate. Milioni su potrošeni i sad je prilika da ih vratite. Naš je predlog i da oni kojima novac nije potreban ne uzmu ga i ostave onima kojima je potreban" kazala je Marina Jočić (DF).

Daliborka Pejović (DPS) je rekla da teško mogu prihvatiti to zakonsko rješenje kao nešto što je dobar odgovor na trenutnu situaciju, te da socijalna politka nije usmjerena na sve nego se tačno zna koga se tiče. Boris Mugoša (SD) je objasnio da ne treba svi da dobiju pomoć, jer nijesu ugroženi, kao i da treba imati stepen ozbiljnosti u ovoj situaciji, a ne da se govore dopadljive stvari.

Na predlog zakona su stigli i amandmani. SDP je predložio da se pomoć usmjeri ka dvjema najugroženijim kategorijama nezaposlenima i penzionerima.

"Jednokratna pomoć odnosila bi se na oko 35.000 nezaposlenih i na oko 65.000 penzionera.To bi koštalo oko 20,2 miliona eura", kazao je Raško Konjević (SDP).

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović je amandmanom predložio da Ministarstvo ekonomije obezbijedi paket prehrambenih proizvoda i sredstva za higijenu u vrijednosti od najmanje 25 eura po članu domaćinstva.

Bonus video: