ZBOG TEŠKE POSLOVNE SITUACIJE

Popović-Moškov: Kotorska skupština nerazumljivo odložila raspravu o pomoći privrednicima

Ističe da je “tajming i pravovremeno djelovanje od izuzetne važnosti za privrednike, kako zbog smirivanja panike i neizvjesnosti, tako i zbog pripreme privrednika na ono što ih očekuje i na šta mogu računati i pripremiti svoje poslovanje u okolnostima koje slijede”
1700 pregleda 5 komentar(a)
Popović-Moškov, Foto: URA
Popović-Moškov, Foto: URA

Odbornica URA-e u korotskoj skupštini Ljiljana Popović-Moškov smatra neprikladnim to što je lokalna vlast u ovoj opštini odlučila da se o mjerama podrške privrednicima raspravlja na narednoj sjednici, koja će se održati sredinom maja, što je, smatra Popović-Moškov - kasno.

Ona napominje da su se mnogi privrednici u Kotoru, kao i na teritoriji cijele države, usljed mjera u suzbijnju pandemije koronavirusa, našli u teškoj poslovnoj situaciji.

“Iz takve situacije, osim mjera koje peduzima Vlada Crne Gore, svakako da svoj doprinos treba da daju i lokalne skupštine iz svog domena djelovanja i spram svojih mogućnosti. GP URA je uputila svoje predloge svim lokalnim samoupravama, ali lokalni parlamenti pomalo nerazumljivo ne stavljaju predloge mjera na skupštinskim zasijedanjima, već ih i dalje prolongiraju iz URI nerazumljivih razloga. Umjesto da već na sjutrašnjoj skupštinskoj sjednici raspravljamo i donesemo lokalni paket mjera, aktuelna vlast u Kotoru odlučila je da se ova tačka uvrsti u dnevni red 39. sjednice koja će se vjerovatno održati sredinom maja mjeseca”, kaže Popović-Moškov.

Ističe da je “tajming i pravovremeno djelovanje od izuzetne važnosti za privrednike, kako zbog smirivanja panike i neizvjesnosti, tako i zbog pripreme privrednika na ono što ih očekuje i na šta mogu računati i pripremiti svoje poslovanje u okolnostima koje slijede”.

“Kotorski privrednici su uglavnom okrenuti uslužnim djelatnostima čiji je rad odlukama NKT-a zabranjen tokom sredine marta mjeseca a najveći dio njih je svoju egzistenciju vezao za turističku privredu, kako preko ugostiteljskih djelatnosti tako i preko trgovina suvenirima. Turizam će po mojem mišljenju i svim dostupnim pokazateljima doživjeti potpuni kolaps u ovoj godini”, ocjenjuje Popović-Moškov.

Pojašnjava da je razlog jednostavan jer “ljudi u čitavom svijetu strijepe od ovog nepoznatog virusa i niko razuman neće sebe i svoju porodicu izložiti riziku po zdravlje, neizvjesnosti putovanja zbog godišnjeg odmora”.

“Kruzing industrija od koje su kotorski preduzetnici i ugostitelji uglavnom živjeli je jedna od zadnjih industrija koja će se nakon ove pandemije oporaviti tako da će situacija biti realno mnogo gora nego što smo svi skupa spremni da priznamo. No, strategija razvoja bazirana samo na “jednu kartu” je neka druga tema i koliko je bila pogrešna upravo se pokazuje i još više će se pokazati u narednim godinama”, ukazuje Popović-Moškov.

Kaže da ono što kotorska lokalna samouprava za svoje privrednike, i to one najugroženije, može uraditi jeste da ih maksimalno rastereti velikog broja dažbina koje plaćaju u opštinsku kasu.

“To su u prvom redu oslobađanja od plaćanja zakupnina svih poslovnih prostora koji su u opštinskom vlasništvu, zatim oslobadjanja od plaćanja turističkih članskih doprinosa, prireza porezu, svih komunalnih taksi, prilazu opštinskim putevima, sve dok se njihov rad kako tako ne dovede u normalu” predlaže Popović-Moškov.

Ona je dodala da ove mjere nikako ne treba da važe za one koji imaju dugovanja iz prethodnih godina, kao i za one čiji rad nije ugrožen mjerama NKT-a, kao što su, navodi Popović-Moškov primjere: građevinske firme, benzinske stanice, marketi, prodavnice prehrambene robe, apoteke, trgovine pokućstvom i građevinskim materijalom.

"Smatram da mjere pomoći moraju biti ciljane samo na one čiji je rad zabranjen i poslovanje ugroženo, a ne linearno i jednako za sve, jer bi to bio čisti populizam. Sa tim u vezi i bez i trunke politikanstva i populizma kotorka URA će dati, kao i do sada, svoj konstruktivni doprinos raspravi u donošenju najboljeg mogućeg paketa mjera podrške kotorskim privrednicima”, zaključuje Popović-Moškov.

Preporučujemo za Vas