Šaranović: IRF da objavi programe finansijiske podrške, Vukčević grubo krši zakon

"Nije teško pretpostaviti zbog čega Vukčević krije sve ove podatke. Naime, poznato je da dugove Plantaža, Volija, Lakovića, France, Glosarija... država odmah otkupljuje. A kada treba pomoći privredi, mikro malim i srednjim preduzećima zahtjevi ne mogu da se realizju ni za mjesec dana"
1986 pregleda 17 komentar(a)
Šaranović, Foto: Demokrate
Šaranović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 30.04.2020. 10:47h

Poslanik Demokratskee Crne Gore u Skupštini Danilo Šaranović zatražio je od Investicionog razvojnog fonda (IRF) da objavi na internet stranici Fonda programe finansijiske podrške, koji definišu uslove za korišćenje sredstava ovog fonda.

"Javnosti smo već ukazali na činjenicu da IRF krije svoju nesposobnost i neefikasnost u postupanju. Danas, objelodanjujemo ko, s tim u vezi, grubo krši zakon. Naravno, zakon grubo krši Zoran Vukčević (predsjednik Odbora direktora IRF) što je potpuno očekivano imajući u vidu da ga je upravo volja za kršenjem zakona preporučila na poziciju direktora IRF-a, a na kojoj opstaje bezakonjem bez presedana", kazao je Šaranović.

On je dodao da je objavljivanje podataka zakonska obaveza.

"U Zakonu o IRF-u, u članu 18, stavovima 2 i 3 je propisano: „Programi finansijske podrške, koji definišu uslove za korišćenje sredstava Fonda, objavljuju se na internet stranici Fonda. Fond je dužan da na svojoj internet stranici objavi i podatke u vezi sa odobrenim plasmanima, i to: naziv korisnika sredstava, iznos odobrenih sredstava, namjenu plasmana i mjesto realizacije“. Podsjećamo, do 15. aprila realizovan je nizak procenat, svega 6,7% zahtjeva, a Zoran Vukčević krije sve pojedinosti i najvažnije detalje od interesa za građane u vezi sa posebnom kreditnom linijom. Niti jedan podatak koji je zakonska obaveza nije javno objavljen. Šta to i od koga krije Vukčević? Za čiji račun i radi čega? Da li je to neka nova računica po modelu - jedan tajni kredit 100 glasova, ili je to još jedna u nizu pljački građana?", rekao je Šaranović.

On je naglasio da nisu objavljeni ni podaci o faktoringu za dio 2018, 2019, i početak 2020. godine iako na to, godišnje, kako tvrdi, ode 40 miliona eura.

"Nije teško pretpostaviti zbog čega Vukčević krije sve ove podatke. Naime, poznato je da dugove Plantaža, Volija, Lakovića, France, Glosarija... država odmah otkupljuje. A kada treba pomoći privredi, mikro malim i srednjim preduzećima zahtjevi ne mogu da se realizju ni za mjesec dana. Režimskim firmama se, kao što vidimo, sve završava za svega nekoliko dana, dok časni privrednici moraju da čekaju jer se odugovlači sa realizacijom njihovih zahtjeva. A na kraju ih često i odbiju. Iz svih nabrojanih razloga, tražimo hitnu nezavisnu reviziju poslovanja IRF-a i reagovanje tužioca", zaključuje Šaranović.

Bonus video: