Posle 16 mjeseci se sjetili da je nezakonito u fotelji, mora da vrati sve plate?

Bulatović, koji je i lider budvanskog odbora Crnogorske, smijenjen je, kako je obrazložio Carević, zbog dogovora sa DPS-om o prekrajanju izborne volje građana, a sa njima je bez fotelja ostalo još nekoliko partijskih kolega
22379 pregleda 46 komentar(a)
Vrijeme ljubavi: Carević na koktelu nakon što je izabran, Foto: Vuk Lajović
Vrijeme ljubavi: Carević na koktelu nakon što je izabran, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 30.04.2020. 13:13h

Potpredsjednik Opštine Budva Vladimir Bulatović punih godinu i četiri mjeseca je vršio dužnost zamjenika gradonačelnika, iako mu je mandat prestao još u januaru 2019, kada je gradonačelnik Dragan Krapović podnio ostavku.

To, između ostalog, piše u rješenju o razrješenju Bulatovića, koje je prije tri dana potpisao gradonačelnik Marko Bato Carević, a prekjuče obavijestio javnost.

Ako je zaista prekršen zakon i Statut Opštine, kako piše u rješenju o razrješenju, koje je potpisao Carević, neko iz lokalne administracije moraće da snosi i zakonske posljedice, jer nije upozorio da je prilikom izbora Carevića, morao da bude obavljen i izbor Bulatovića, jer mu je mandat prestao ostavkom Krapovića.

Bulatović, koji je i lider budvanskog odbora Crnogorske, smijenjen je, kako je obrazložio Carević, zbog dogovora sa DPS-om o prekrajanju izborne volje građana, a sa njima je bez fotelja ostalo još nekoliko partijskih kolega. Carević je tim potezom javno isključio Crnogorsku iz vladajuće koalicije, dok iz te partije najavljuju za danas konferenciju za novinare na kojoj će objelodaniti svoje razloge oko pokretanja inicijative za smjenu Carevića.

Potpredjsdnici: Bulatović i Marković
Potpredjsdnici: Bulatović i Marković(Foto: Vuk Lajović)

U rješenju o smjeni Bulatovića navodi se da je njemu mandat pretsao još u januaru 2019. a da ga Skupština opštine nije reizabrala, pa je time nezakonito bio u fotelji.

“Članom 58 Zakona o lokalnoj samoupravi propisano je da predsjednik opštine imenuje i razrješava potpredsjednika uz saglasnost Skupštine opštine. Članom 67 istog Zakona je propisano da Opština ima najviše dva potpredsjednika, da potpredsjednik zamjenjuje predsjednika u slučaju njegove odsutnosti ili spriječenosti u okviru ovlašćenja koja mu predsjednik povjeri, dok stavom 3 ovog člana propisano je da mandat potpredsjednika traje koliko i mandat predsjednika“, navodi se u obrazloženju koje potpisuje Carević, a u koje su “Vijesti“ imale uvid.

Carević podsjeća da je rješenjem predsjednika Opštine Budva Dragana Krapovića od 25. jula 2018. imenovan Vladimir Bulatović za potpredsjednika Opštine, a da je Skupština opštine 3. avgusta 2018. dala saglasnost na imenovanje.

“Zaključkom Skupštine opštine od 4. januara 2019. konstatovan je prestanak funkcije Dragana Krapovića, koji je podnio ostavku. Imajući u vidu da shodno članu 67 Zakona o lokalnoj samoupravi kao i članu 110 Statuta Opštine Budva, mandat potpredsjedniku traje koliko i predsjedniku, danom prestanka funkcije Krapoviću prestala je i funkcija potpredsjednicima, čime je na dan 4. januara 2019. shodno imperativnim zakonskim normama, odnosno po sili zakona prestala funkcija potpredsjedniku Opštine Vladimiru Bulatoviću“, navodi se u obrazloženju.

Skupština opštine je nakon izbora Carevića, donijela rješenje o imenovanju potpredsjedniku Marku Markoviću (Demokrate). Bulatović je tada ostao na funkciji potpredsjednika, a Skupštine opštine nikada nije donosila odluku o njegovom ponovnom imenovanju.

Bulatović bi mogao da se suoči još sa jednim problemom, jer će gradska uprava zatražiti sudski da vrati svih 16 zarada koje je primio od januara 2019.

Predsjednica Crnogorske Anđela Ivanović će se danas javnosti obratiti zbog najnovije politiučke situcije. Ona je prekjuče kazala da očekuje da će Carević “uskoro odgovarati pred Zakonom za sve ono što se sumnja da je uradio suprotno zakonu”.

Ona je u saopštenju navela da prvog čovjeka Budve u lokalnom parlamentu uskoro čeka “provjera povjerenja”.

Lazara Rađenovića razriješili iz istog razloga

Da je Budva imala jedan od najvećih zakonskih propusta prilikom izbora gradonačelnika, svjedoči i imenovanje Lazara Rađenovića početkom novembra 2012. Rađenović je praktično pola godine obavljao funkciju, kada je Upravni sud prihvatio u junu 2013. žalbu Demokratskog fronta Budve i poništio odluku o imenovanju prvog čovjeka Budve. Tada je nastao politički skandal, pa je Budva ostala bez predsjednika, a poništenje je bilo prvo takve vrste u crnogorskoj sudskoj praksi.

Rađenović je u julu iste godine nadmoćno izabran ponovo za predsjednika, pa su čak i za njegov izbor tada glasala i dva odbornika opozicione Pozitivne, nakon čega je uslijedio i raspad te partije, te optužbe da je posrijedi bila politička korupcija.

Carević razriješio i glavnu arhitekticu

Carević je juče razriješio dužnosti i glavnu gradsku arhitekticu Anu Samardžić, zbog nesavjesnog obavljanja posla.

Samrdžićka do danas nije odgovorila „Vijestima“ na pitanje da prokomentariše ovakvu odluku Carevića i optužbe koje su iznijete na njen rad.

Carević se na ovakav potez odlučio nakon brojnih pritužbi građana i investitora na rad glavne gradske arhitektice, koji su iznosili krupne optužbe. Prvi čovjek Budve nedavno je tražio od Samardžičke da se izjasni na optužbe koje su iznijete.

Da se izvrši kontrola rada službe glavne gradske arhitektice insistirala je još u novembru prošle godine budvanska URA “zbog neobjektivnog i pristrasnog odlučivanja“.

Kap koja je prelila čašu da Carević donese ovakvu odluku, je bio slučaj gradnje hotela na zemlji mještana u centru grada. U rješenju o razrješenju Carević tvrdi da se glavna gradska arhitektica nije u zakonskom roku izjasnila na zahtjev za davanje saglasnosti na idejno rješenje, da bi mu potom poturila na potpisivanje nezakonito rješenje.

“Dostavljenjem nezakonitog rješenja predsjedniku na potpis je zloupotrijebila službenu dužnost jer je kao stručno lice dostavila akt iz domena svoje nadležnosti predsjedniku na potpis kako bi dao saglasnost na predloženo idejno rješenje, iako je znala i morala znati prema pravilima struke da predsjednik nema nadležnost za donošenje istog“, navodi se u rješenju.

Kao dokaz da da se radi o namjernoj zloupotrebi, kako stoji u rješenju, potvrđuje činjenica da je Glavni gradski arhitekta nakon odbijanja predsjednika da potpiše nezakonito rješenje 29. novembra prošle godine donijela rješenje kojim je odbila zahtjev podnosilaca.

Samardžić
Samardžić(Foto: RTV Budva)

Samardžićka je imenovana u junu 2018. kao v.d. glavne gradske arhitektice i nju je imenovao tadašnji gradonačelnik Dragan Krapović. Iako je zauzimala mjesto koje je pripadalo Demokratama, ona nije imala podršku te partije. Samardžićka, diplomirana arhitektica, od 2004. radi u Opštini na poslovima urbanizma.

Stupanjem na snagu Zakona o planiranju prostora i izgradnji obajekata Opština Budva je prije dvije godine ustanovila Službu gradskog arhitekte. Upravo to mjesto je ključno da se dobije zeleno svjetlo za gradnju u Budvi, jer bez potpisa glavne gradske arhitektice na idejno rješenje, ne može se uraditi glavni proijekat, a potom i prijaviti gradnja.

Jelušić: Careviću sada smetaju ideološka opredjeljenja

Već duže vrijeme Građanski pokret URA Budva nema informacije o vodećim problemima, kao ni planovima izvršne vlasti vezanim za Budvu i na to smo više puta nastojali da kolegijalno ukažemo, bez medijske buke i političkih trikova, kazala je Božena Jelušić, predsjednica budvanskog odbora GP URA.

“Umjesto dogovora unutar koalicije, iz medija smo saznali da nekim čudom sada smetaju i naša ideološka opredjeljenja, kao građanske partije posvećene multinacionalnoj i sekularnoj državi svih crnogorskih građana. Tako je u aktuelnom obračunu koji u Budvi traje na relaciji Demokratski front i Crnogorska, predsjednik Carević sebi dozovolio da kaže: “DF je pružio priliku ideološki različitoj strukturi kakva je Crnogorska da participira u vlasti”. Pri tom je zaboravio da je 17 odbornika iz URE, svakako i tada i danas ideološki potpuno različita struktura od Demokratskog fronta, zapravo dozvolila da se 2016. godine konstituiše aktuelna vlast, sada sa gospodinom Carevićem na čelu“, navodi Jelušić.

Ona je pozvala Carevića da se suzdrži od izjava kojima navodno dozvoljava ideološki različitim partijama da participiraju u vlasti, budući da o tome odlučuju građani.

Jelušić je kazala da je URA u trenutku formiranja nove vlasti koja je smijenila DPS Budvi, bila na strani “većinske izborne volje građana Budve, vjerujući u ljekovitost demokratske smjene jedne davno okoštale vlasti”.

“Iako smo često bili izloženi medijskim napadima, pa i nekoj vrsti lokalnog linča, ostali smo dosljedni stavovima vezanim za gradnju stanova za tržište, planove i zaštitu preostalih resursa opštine. Ponosni smo što smo bez obzira na svu ideološku različitost unutar koalicione većine uvijek poštovali većinski donesene odluke, a posebno datu riječ. U isto vrijeme smo duboko nezadovoljni što smo došli u priliku da otkrijemo naličje vlasti, koju je očito mnogo lakše nominalno promijeniti nego istinski transformisati u servis svih građana i u svrhu održivog razvoja zajednice”, rekla je Jelušić.

Bonus video: