Sastanak Darmanovića sa Varheljijem i šefovima diplomatija regiona: Zapadni Balkan je geostrateški prioritet EU

On je, kako se navodi, ukazao na posvećenost Unije saradnji sa državama Zapadnog Balkana u ključnim oblastima
758 pregleda 1 komentar(a)
Darmanović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Darmanović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 30.04.2020. 16:02h

Zapadni Balkan je integralni dio Evrope i geostrateški prioritet Evropske unije (EU), ocijenjeno je na sastanku ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića sa šefovima diplomatija regiona i evropskim komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem.

Navodi se da je na sastanku, koji je organizovan danas putem videokonferencije, u fokusu bio dokument „Komunikacija Komisije o podršci Zapadnom Balkanu u suočavanju sa COVID-19 i oporavku nakon pandemije”, koji predstavlja prilog Evropske komisije u susret Samitu EU-Zapadni Balkan, 6. maja.

Iz MVP-a su objasnili da dokument sadrži pregled finansijskijih mjera podrške EU za potrebe zdravstvenog sistema i ekonomski oporavak od krize izazvane COVID-19 u državama Zapadnog Balkana, kao i za dugoročne investicije koje bi podržale ekonomski razvoj i reformske procese država aspiranata za članstvo.

Konstatovano je da je evropska perspektiva regiona još jednom potvrđena donošenjem odluke o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ali i solidarnošću tokom pandemije.

„Od ključnog značaja je da EU nastavi da projektuje stabilnost i doprinosi prosperitetu Regiona što predstavlja naš zajednički strateški interes”, navodi se u Dokumentu.

Ocjenjuje se da o posvećenosti Zapadnom Balkanu svjedoči i činjenica da se u planu EU u vrhu prioriteta nalazi i oporavak susjeda, među kojima se zemlje Regiona smatraju najbližim.

„Zapadni Balkan je dio Strategije oporavka Evropske unije“, naglasio je Varhelji.

On je, kako se navodi, ukazao na posvećenost Unije saradnji sa državama Zapadnog Balkana u ključnim oblastima.

„Cilj dalje podrške je favorizovanje grantova u odnosu na zajmove, poboljšanje saobraćajne, energetske i digitalne povezanosti, te povećanje investicija u ekonomiju, kao i pomoć malim i srednjim preduzećima“, ocijenio je Varhelji.

Darmanović je kazao da je u Crnoj Gori prepoznata i cijenjena podrška EU i njenih država članica u suočavanju sa pandemijom COVID-19.

„Uprkos kompleksnosti situacije EU je još jednom pokazala da je istinski partner Zapadnom Balkanu, a njena pomoć Crnoj Gori za saniranje posljedica koronavirusa je najveća koju smo do sada primili“, rekao je Darmanović.

On je kazao da je posebno zadovoljan što je EU dokazala da ima geostrateški pristup regionu.

Darmanpović je pozdravio hrvatsko predsjedavanje EU ocijenivši da će, uprkos trenutnoj situaciji, obezbjeđuje dodatni podsticaj za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Učesnici sastanka su zajednički pozdravili blisku saradnju EU i njenu solidarnost sa Zapadnim Balkanom u borbi protiv COVID-19.

"Zahvalivši na finansijskoj pomoći, ukazali su i na važnost odluke Evropske komisije da Zapadni Balkan integriše u dodatne mehanizme podrške u ovoj krizi, uključujući i izuzeće iz restrikcija za izvoz medicinskih sredstava iz Evropske unije, što je još jedan dokaz o posvećenosti Unije regionu", navodi se u sapštenju.

Bonus video: