Lekić predlagao Bečića, Mandiću “pukla” veza sa Jovićevićem

Opozicija nije uspjela da se dogovori o zajedničkom kandidatu za predsjednika Crne Gore, a stranački lideri su najavili da će samostalno odlučivati koga će podržati na izborima 15. aprila
136 pregleda 109 komentar(a)
opozicija sastanak, sastanak opozicije, Foto: Boris Pejović
opozicija sastanak, sastanak opozicije, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.02.2018. 14:24h

Lider Demosa Miodrag Lekić na sastanku opozicije predložio je da zajednički kandidat za predsjednika bude predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić.

Sagovornik “Vijesti” kazao je da su čelnici DF-a u jednom momentu predložili da se se o kandidatu odluči na način koji je ranije predložio Dragan Hajduković, odnosno da kandidat opozicije bude onaj ko ima dvotrećinsku podršku 39 opozicionih poslanika. Tada je, kako tvrde sagovornici “Vijesti”, Lekić predložio da kandidat bude Bečić, dok je lider Demokrata kazao da je neozbiljno tako birati kandidate.

Takav model izbora opozicionog kandidata odbili su i ostali iz tzv. opozicije.

"Odbili smo da se prebrojavamo. Da smo htjeli da se prebrojavamo ne bi nam ni trebao sastanak, znamo kakva je čija snaga. Međutim, željeli smo kompromisno rješenje, danas nismo mogli da ga postignemo”, kazao je Abazović.

On je istakao da preostaje da svi u skladu svojim “internim, stranačkim, bilateralnim, trilateralnim ili koalicionim” dogovorima mogu da ponude jednog ili više kandidata koji bi se uključili u predsjedničku trku”.

Opozicija juče nije uspjela da se dogovori o zajedničkom kandidatu za predsjednika Crne Gore, a stranački lideri su najavili da će samostalno odlučivati koga će podržati na izborima 15. aprila.

Demokratski front (DF) je na jučerašnjem sastanku ostao pri stavu da kandidat opozicije treba da bude bivši ministar policije Andrija Jovićević, odbijajući predlog tzv. građanske opozicije da to bude Milka Tadić Mijović.

Jovićevića su podržali i predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković i predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, dok su Tadić Mijović, prema tvrdnjama učesnika sastanka, podržali predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić, predsjednik Demosa Miodrag Lekić, dok se lider Demokrata Aleksa Bečić nije izjašnjavao.

"Jedan kandidat je bio potpuno nestranački bez ikakve političke prošlosti, bez učešća u bilo kojim političkim strukturama i vladama. Drugi je, takođe, vrlo kredibilan, ali je preovladao kao kandidat jedne političke opcije mjesecima unazad. Nije se pokazala spremnost kolega da se nađe kompromisno ili neko treće rješenje i to je otežalo stvaranje nekog potencijalnog dijaloga ubuduće”, kazao je Abazović nakon sastanka koji su čelnici DF-a i Danilović napustili nakon nešto više od dva sata.

Čelnici Fronta Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Milan Knežević i Janko Vučinić nisu željeli da daju izjave.

Mandiću “pukla” veza sa Jovićevićem

Izvor “Vijesti” kazao je da im je Mandić tokom pauze na sastanku kazao da je navodno razgovarao telefonom sa Jovićevićem, ali da nije rekao da li on pristaje da bude.

"Kada smo ga pitali da li Jovićević pristaje, Mandić nam je rekao da se veza prekinula baš kada je htio da odgvori”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Poslanik DF-a Slaven je Radunović na Fejsbuku napisao da od 39 opozicionih poslanika, Jovićevića podržava 23, a Tadić Mijović osam i da se Demokrate nisu izjasnile.

Bonus video: