"BILE PRVE NA UDARU KORONAVIRUSA"

Popović: Država da nagradi radnice u trgovini, a ne da ukida neradne nedjelje

Potpredsjednica Demokrat je ocijenila da su izgovori za ukidanje neradne nedjelje zbog gubitaka trgovinskih lanaca neopravdani
4575 pregleda 25 komentar(a)
Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Popović, Foto: Demokratska Crna Gora

Potpredsjednica Demokratske Crne Gore, Zdenka Popović, kazala je da su u toj partiji "zaprepašćeni" informacijom da Ministarstvo ekonomije razmatra ukidanje neradne nedjelje. 

"Nedostatak osjećaja za potrebe zaposlenih u trgovinama zaista je prešao sve granice. Pored odsustva bilo kakave zaštite države u odnosu na njihova prava iz radnog odnosa, sada se želi ukinuti i taj jedan dan za odmor. U demokratskim društvima neradna nedelja u trgovinama je odavno uvedena, a u Crnoj Gori izborena nakon višemjesečne borbe. Ako je u nekom sektoru vidljiv neprekidan rad zaposlenih, onda je to u marketima, pa se taj jedan slobodan dan koji je zakonski utemeljen ne bi smio ni po koju cijenu dovoditi u pitanje. Takođe, dominantna radna snaga u trgovinama su žene koje inače nisu zaštićene od neprekidnog procesa rada i nerazumijevanja poslodavaca, pa je neradna nedelje neophodna i opravdana", navodi Popović.

Ocijenila je da su izgovori za ukidanje neradne nedjelje zbog gubitaka trgovinskih lanaca neopravdani. 

"O tome svjedoče gužve u svim marketima i povećan promet ostalim danima, tako da neradna nedelja ne može uticati na visinu prihoda. Drugo, građani Crne Gore su stekli navike, pokazali razumijevanje i prihvatili neradnu nedelju. Takođe, država mora prevashodno da vodi računa o pravima zaposlenih i njihovom zdravlju, pa se te vrijednosti ne smiju žrtvovati zbog profita", dodaje Popović.

Crna Gora, kako ističe, treba da bude ponosna na radnice u "marketima, apotekama i svim trgovinama koje su bile prve na udaru pandemije". 

"Upravo su one pokazale hrabrost, solidarnost i požrtvovanje izlažući sebe i svoje porodice visokom stepenu rizika od zaraze. Umjesto zahvalnosti, Vlada Crne Gore sada želi da pogazi tu činjenicu i kazni hrabre radnice uvođenjem radne nedelje. To je nedopustivo, neodgovorno I ponižavajuće. Međutim, nije prvi put da Vlada Crne Gore prevari žene. Tako je bilo i sa naknadama za majke sa troje ili više djece kojima je DPS oteo ono što im pripada. Evo i danas pogubna politika želi da između radnica i profita trgovina, stane na stranu prvenstveno vlasnika trgovinskih lanaca. Ovo je još jedan u nizu dokaza da u Crnoj Gori vladaju mafije, počev od građevinske, hidro mafije, pa do trgovinske mafije", zaključuje potpredsjednica Demokrata.

Preporučujemo za Vas