Marković: Brodom "Budva" nikada nije upravaljala CG kompanija, odmah je dat u zakup

Marković je rekao da ako bude discipline, treće popuštanje mjera biće i prije 18. maja
35098 pregleda 46 komentar(a)
Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 03.05.2020. 22:25h

Crna Gora je uspješno završila najvažniji etapu borbe protiv koronavirusa, a to je zaštita i odbrana zdravlja čovjeka i naše nacije u cjelini, saopštio je večeras premijer Duško Marković.

On je u intervjuu za TV Nova M rekao da već deseti dan Crna Gora ima mali broj slučajeva, a četiri dan nema nijedan slučaj zaraze novim koronavirusom.

"Zadovoljni smo, svega je 65 aktivnih bolesnika, svega pet na aktivnom tretmanu. Svi podaci govore da je Crna Gora našla dobar model da zaštiti zdravlje građana“, kazao je Marković i dodao da je to rezultat pravovremenosti, odgovornosti institucija, velikoj srutčnosti u institucijama, prije svega u zdravstvenom sistemu i koordinacija među institucijama.

Na pitanje kada se može očekivati trajno i veće povećanje plata zdravstvu, Marković je odgovorio da se mora stvoriti realan izvor za povećanje zarada, ne samo u zdravstvu već i za policiju, vojsku i druge važne službe, jer ako se sada povećaju zarade, ugroziće se isplata penzija, socijalna davanja, odnosno ugroziće se finansijska stabilnost.

Marković je rekao da ako bude discipline, treće popuštanje mjera biće i prije 18. maja.

"Neophodna je gvozdena disciplina i na nju ne treba posebno ukazivati. U nastavku nam treba odgovornost. Sjutra počinje da radi značajan dio malog i srednjeg biznisa i poslodavci i radnici prepoznaju tu odgovornost i poštuju mjere i pravila što će dovesti do trećeg popuštanja mjera možda i prije 18.", naveo je Marković.

On je ponovio da će od donacija Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti (oko osam miliona eura) biti napravljena savremena infektivna klinika i u okviru nje klinika za kožne bolesti i demantovao da su potrošena sredstva od 4,5 miliona eura koje je za to ranije odobrila Evropska komisija (EK).

On je kazao da su ta sredstva odobrena u decembru 2019. a Vlada sada pregovara sa EK da iz 53 miliona eura donacija za borbu protiv koronavirusa, deset miliona odvoji za dodatne projekte u zdravstvu: dogradnju i potpuno opremanje Insitituta za javno zdravlje (IJZ), izgradnju bolnicu za mentalne bolesti u Podgorici, rekonstrusianje zgrade za onkologiju...

On je kazao da je namjera da se u zdravstveni sistem uloži 21 milion eura.

Marković je saopštio da su već obezbijedili sredstva od Evropske investicione banke (EIB) za izgradnju novog urgentnog centra.

"Opozicionim liderima Abazoviću (URA) i Jokoviću (Vladimir) poručujem, ne dozvolite da vas neobaviješteni, da ne kažem neuki, saradnici brukaju i pred Crnom Gorom i pred evropskom javnošću", kazao je Marković.

On je podsjetio da je zbog kršenja mjera podnijeto preko 1.000 krivičnih prijava protiv više od 1.400 pojedinaca, da je 668 lica uhapšeno, sporazumnim priznanjem u humanitarne svrhe uplaćeno preko 80.000 eura, a da je u pritvorskim jedinicama trenutno oko 70 lica.

Komentarišući zapljenu kokaina na brodu "Budva" u Njemačkoj, Marković je rekao da brodom nikada nije upravaljala crnogorska kompanija već ga je odmah dala u zakup.

Dodaje da crnogorska policija i tužilaštvo rade svoj posao, ovo je akcija sa DEA i evropskom policijom.

"Nažalost i u ovoj situaciji se dešavaju manipulacije, pojedini opozicionari to stavljaju na teret državi i karikiraju sa tim. To bi bilo isto kao da oni nekome izdaju stan pa se kod zakupca nađe droga, pa onda bi zakupodavac odgovarao za ono šta radi zakupac", kazao je Marković.

Crna Gora prvih mjesec dana bila sama, EU pokazal solidarnost i odlučnost

Na pitanje na koliko sredstava Crna Gora može da računa od EU i njenih institucija, Marković je odgovorio da je prvih mjesec Crna Gora bila u ovome sama.

"EU je reagovala prema Crnoj Gori i pokazala ne samo solidarnost već i odlučnost da pomogne", naveo je Marković i podsjetio na bespovratnu pomoć od 53 miliona, od čega je odmah tri miliona iskorišćeno za nabavku medicinske opreme, deset miliona će biti opredijeljeno za projekte u zdravstvu, a 40 miliona kao podrška budžetu.

Dodao je i da će Crna Gora dobiti 60 miliona kreditne podrške po povoljnim uslovima.

"Nadam se da ćemo polovinu toga iznosa povući do kraja godine, a drugu polovina početkom ili u prvom kvartalu naredne godine. EU će na samitu u Zagrebu nadamo se odrediti izdašniji paket podrške za investicije u regionu“, rekao je Marković i dodao da će samit biti 6. maja ali još ne zna hoće li učestvovati on ili predsjednik države Milo Đukanović.

Marković je rekao da je na današnji dan veći optimista po pitanju proširenja EU nego prije krize.

"Crna Gora je pokazala instutucionalnu sposobnost, naše institucije su stručne, održive i mogu odgovoriti pregovaračkom procesu kako bi Crna Gora što prije postala članica EU", rekao je Marković .

On je saopštio da će ušteda na platama funkcionera biti oko dva miliona eura, za dva mjeseca, za maj i jun.

"I martu smo obezbijedili značajna sredstva na osnovu preporuka Vlade da se donira", kazao je Marković.

Broj nezaposlenih povećan za 4.490, to nije dramatičan podatak

Marković je saopštio da je od sredine aprila stopa nezaposlenosti porasla oko dva odsto i da je prema podacima Zavoda za zapošljavanje broj nezaposlenih povećan za oko 4.490.

"To nije dramatičan podatak u odnosu na ostale države. Ovo je mali broj, zato smo u drugom paketu uradili nešto što nijedna država nije, dali smo 70 odsto subvencije za zarade novozaposlenima i to za šest mjeseci", rekao je Marković.

On je kazao da je oko dvije hiljade ljudi koji su se prvi put prijavili Zavodu i vjeruje da se jedan broj pojavio sada da bi ostvario neko pravo na subvenciju.

Marković je kazao da je suština ekonomskog odgovora države u trećem paketu mjera je povećanje domaće proizvodnje.

"Vjerujem da ćemo do kraja maja izaći sa trećim paketom mjera koji će biti razvojni i usmjeren na restrukturiranje naše privrede“, rekao je Marković i dodao da će poseban set mjera biti kreiran za turističku privredu ne samo za likvidnost već i za investicije u turizmu.

Najavio je i da će brzo krenuti realizacija projekata u energetici i dodao da se "sada vidjelo koliko je dobro što je energetika u vlasništvu države".

Kada je u pitanju zaduživanje, Marković je ponovio da je plan 508 miliona eura do kraja godine u koje ulaze i 53 miliona od EU.

"Bićemo zadovoljni da do kraja godine obezbijedimo 450 miliona eura i ispunimo planove i obezbijedimo redovno servisiranje obaveza iz budžeta", rekao je Marković.

Komentarišući procjene MMF-a da će crnogorska ekonomija pasti devet odsto, Marković je rekao da za vrijeme njegovog mandata "oni nikad nijesu pogodili uvijek su prognoze bile pesimističnije", ali vjeruje da su sada u pravu jer je situacija ozbiljna.

Malo je tržište za ovoliki broj medija, a ugroženo je medijima iz regiona koji ne podliježu našim zakonima

Govoreći o medijima, Marković je rekao da su oni odgovorili zadatku u doba krize, posebno elektronski mediji i televizije.

Odgovarajući na pitanje kako će riješiti problem emitera koji nijesu iz Crne Gore a koji uzimaju značajna dio marketinškog kolača (na primjer TV Pink), on je kazao da je trenutak da Vlada bude uz crnogorske medije.

"Malo je tržište za ovoliki broj medija, a ugroženo je medijima iz regiona koji ne podliježu našim zakonima, čudna je regulativa, zaista je ne razumijem i uradiću sve da tako ne bude. Tom ataku na medijsko tržište treba da stanemo na kraj. Javni servis ne treba da bude dio marketinškog kolača, on ima dovoljno sredstava iz budžeta", rekao je Marković i pozvao oglašivače da pomognu medije.

Na pitanje kako će dodatno pomoći medije čiji prihodi padaju, a troškovi ostaju visoki, Marković je odgovorio da vjeruje da ćemo na neki način ublažiti tešku situaciju, podsjećajući na povoljnu kreditnu liniju koju je kreirao Investiciono razvojni fond (IRF).

Dao sam instrukcije IJZ da sagledavaju trenutak kada sa eparhijama možemo razgovarati o otpočinjanju vjerskih aktivnosti

Marković je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i ostalim eparhijama SPC poručio da treba i dalje da se razumiju u ovoj situaciji.

"Dao sam instrukcije IJZ da sagledavaju trenutak kada sa eparhijama možemo razgovarati o otpočinjanju vjerskih aktivnosti, ne o okupljanju, velika okupljanja su zabranjena za sve, dakle i za vjerske zajednice. Imali smo izazove, probleme i nerazumijevanje, ali ne kao u neposrednoj prošlosti", kazao je Marković.

On je dodao da Islamska zajednica i Katolička crkva nijednog trenutka nijesu dovodile u pitanje mjere NKT, nijesu polemisale o njima nego su vjerske aktivnosti prilagodile mjerama.

Marković smatra da nema razloga za odlaganje izbora i da će se oni održati u zakonskom roku.

"Siguran sam da će izbora biti do jeseni, Crna Gora je spremna za izbore iako dio opozici misli da nema uslova, da treba da radimo na dodatnim elementima. Vjerujem da u u narednih 20-ak dana možemo početi ponovo razgovore na tu temu kao što smo imali u okviru Inicijative za Evropu, možemo da vidimo šta možemo da uradimo da se izbori održe u redovnom terminu, oko usaglašavanje i izmjeni zakona...", kazao je Marković.

Bonus video: