Vuksanović Stanković: Simović da razriješi Maraš

"Podsjećam Vas da skoro 80.000 građana radi za platu manju od 250 eura i oko 50.000 penzionera prima penziju ispod tog iznosa, dok direktorica Plantaža, Vašom prećutnom saglasnošću, zato što je kadar DPS-a prihoduje 100 hiljada EUR ili 250 EUR svakog dana u godini. Da li Vaše ćutanje na našu inicijativu za razrješenje gđe Maraš znači da štitite i odobravate ovako neprimjereno poslovno ponašanje?", kaže se u pismu
10608 pregleda 16 komentar(a)
Draginja Vuksanović Stanković, Foto: SDP, SDP, SDP
Draginja Vuksanović Stanković, Foto: SDP, SDP, SDP
Ažurirano: 04.05.2020. 11:25h

Predsjednica Socijaldemokratske partije, Draginja Vuksanović Stanković uputila je pismo Milutinu Simoviću sa zahtjevom da smijeni izvršnu direktoru Plantaža Vericu Maraš, zbog kako kaže, nepoštovanja Zakona, vladinih mjera i neprimjereno visoke plate koji prima već više godina.

"Obraćam Vam se inicijativom da, kao resorno zaduženi potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, u ime većinskog vlasnika Plantaža pokrenete inicijativu za smjenu izvršne direktorice Verice Maraš zbog nepoštovanja Zakona, vladinih mjera i neprimjereno visoke plate koju prima već više godina", kaže se u saopštenju.

Predsjednica SDP-a tvrdi da Verica Maraš grubo krši Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

"Upućujem Vas na članove 2, 41 i 45 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru koji se grubo krše od strane direktorice Maraš. Vjerujem da ćete se složiti da zakon treba da važi jednako za sve pa i za direktoricu Maraš bez obzira što je ona član, donator i aktivista DPS. Ili Vi mislite da zakon za nju ne treba da važi, samo zato što je član partije kojoj i Vi pripadate?", navodi se u pismu.

Ona je podsjetila da direktorica Plantaža prima platu veću nego predsjednici Države, Skupštine i Vlade zajedno.

"Podsjećam Vas da gospođa Maraš prima preko sedam hiljada eura, što je značajno više nego predsjednici Države, Skupštine i Vlade zajedno. Uvjerena sam da ćete se saglasiti sa mnom da je ovakvo ponašanje krajnje neprimjereno. Kompanija Plantaže do nedavno je bila višegodišnji poreski dužnik na crnoj poreskoj listi, sada se najavljuje smanjenje zarada radnicima, bilježe loši rezultati i prodaje imovina da bi se izmirivale zakonske obaveze. Imati zaradu preko 7000 eura sa ovakvim rezultatima ima obilježja skandala osim ako Vi ne mislite da je to u duhu solidarnosti o kojoj ste više puta govorili", kaže se u saopštenju.

Ona je u pismu upitala Simovića, da li je njegovo ćutanje na inicijativu za razrješenje direktorice Plantaža znači da štiti i odobrava ovakvo ponašanje.

"Podsjećam Vas da skoro 80.000 građana radi za platu manju od 250 eura i oko 50.000 penzionera prima penziju ispod tog iznosa, dok direktorica Plantaža, Vašom prećutnom saglasnošću, zato što je kadar DPS-a prihoduje 100 hiljada EUR ili 250 EUR svakog dana u godini. Da li Vaše ćutanje na našu inicijativu za razrješenje gđe Maraš znači da štitite i odobravate ovako neprimjereno poslovno ponašanje?", kaže se u pismu.

Ovakvi primjeri duboko su uvredljivi za, kako kaže, desetine hiljada zaposlenih u javnom sektoru čije su zarade značajno ispod njihovog doprinosa, za zdravstvene radnike koji koji su najmanje plaćeni u regionu, policajce i prosvjetne radnike koji su uradili sve da u vanrednim okolnostima obezbijede sigurnost i prenesu znanja, ali i za privatni sektor koji ima najveće troškove po zaposlenom u regionu.

"Zbog svega navedenog još jednom Vas pozivam da inicirate razrješenje gospođe Maraš i uredite zarade u javnom sektoru i pošaljete poruku javnosti da se ovakvo ponašanje neće tolerisati. Budite uvjereni da ovo “pitanje” neće biti “zaboravljeno” dok ne bude pravedno riješeno!!!!", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: