Glasanje o Vukčevićevoj nikako do dnevnog reda

Izbor VDT-a trebalo bi da bude u okviru tačke izbori i imenovanja, a za sada je sigurno da će poslanici birati žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade, čiji je sastav već predložio Administrativni odbor prethodnog mjeseca
1247 pregleda 0 komentar(a)
Kandidatkinja za VDT na sjednici Odbora u januaru, Foto: Savo Prelević
Kandidatkinja za VDT na sjednici Odbora u januaru, Foto: Savo Prelević

Da li će poslanici odlučivati o izboru specijalne tužiteljke Lidije Vukčević za vrhovnog državnog tužioca na sjednici koja je u toku do juče nije bilo poznato, a za danas je zakazan kolegijum predsjednika parlamenta na kome bi to moglo biti definisano.

Izbor VDT-a trebalo bi da bude u okviru tačke izbori i imenovanja, a za sada je sigurno da će poslanici birati žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade, čiji je sastav već predložio Administrativni odbor prethodnog mjeseca.

Još krajem januara nadležni skupštinski Odbor za politički sistem, upravu i pravosuđe obavio je konsultativno saslušanje Lidije Vukčević, a tek 5. marta dostavio je izvještaj svim poslanicima.

Za raziliku od prethodnih godina kada je taj odbor predlagao ili gotovo nikad osporavao izbor VDT-a ili drugih funkcionera, sada samo dostavlja izvještaj o tome o čemu se razgovaralo na sjednici koja je inače bila javna. Praksa je promijenjena stavom Odbora, iako je zakonsko uporište ostalo isto.

U izvještaju Odbora konstatuje se i da uslove za izbor VDT-a ispunjava i advokatica i službenica beranske Opštine Danka Marković.

Lidiju Vukčević predložio je Tužilački savjet 16. januara nakon što se ona javila na javni oglas. U predlogu koji je potpisao Ivica Stanković, sadašnji vršilac dužnosti VDT i predsjednik TS, navodi se da je Vukčević karijerni tužilac sa 23 staža u toj organizaciji, da je njeno napredovanje zasnovano na odgovornom, stručnom, profesionalnom i visokomoralnom odnosu prema poslu.

“Tokom dugogodišnje tužilačke karijere osposobljena je da radi na svim predmetima za krivična djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, ali je posebno specijalizovana za rad na predmetima iz oblasti visoke korupcije i ratnih zločina, gdje je postigla značajne rezuitate”, smatra TS.

Vukčević je na sjednici Odbora rekla da je njen motiv za prijavu na funkciju, kako piše u Izvještaju, “osnaživanje postulata vladavine prava i davanje doprinosa u efikasnom postupanju tužilaštva prilikom gonjenja izvršilaca krivičnih djela, kako bi se javnost u Crnoj Gori osjećala sigurno”.

Član Odbora iz SDP Ranko Krivokapić rekao je da izvještaji Evropske komisije o napretku Crne Gore u ovoj oblasti, od 2016. godine, ne pokazuju napredak u institucionalnom smislu. Rekao je da tužilaštvo kao glavni organ gonjenja nije u dovoljnoj mjeri proaktivno djelovalo u odvraćanju učinilaca krivičnih djela što je rezultiralo porastom kriminaliteta. “U vezi sa tim, dodao je da funkcija VDT-a zahtijeva određene kvalifikacije, koje predložena kandidatkinja ne posjeduje, te smatra da nema adekvatne predispozicije za ovu rukovodeću poziciju”, kazao je poslanik a piše u izvještaju.

Njegove kolege iz Demokratskog fronta takođe su kritikovale rad Vukčevićeve, kojoj je javno osporavano i krivično gonjenje vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića. U okviru jednog predmeta je pod sumnjama bio i poslanik DF Nebojša Medojević, koji je javno odbacio, kako je rekao, konstruisane optužbe. Za izbor VDT-a potrebna je dvotrećinska, odnosno tropetinska podrška poslanika, koja u ovom trenutku u Skupštini ne postoji. Ukoliko Vukčević ne dobije podršku u prvom glasanju, ono može biti ponovljeno tek nakon mjesec dana, a tada će se poslanici izjašnjavati i o kandidatkinji Danki Marković koja je u prethodnom skupšinskom sazivu bila poslanica SNP-a.

Bonus video: