DPS u Ulcinju ne odustaje od mjesta gradonačelnika

Zbog međusobnih animoziteta, mala je mogućnost da albanske partije formiraju vlast bez DPS-a
94 pregleda 11 komentar(a)
DPS Ulcinj, Milo Đukanović, Foto: Facebook.com
DPS Ulcinj, Milo Đukanović, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 16.02.2018. 21:01h

Imenovanje gradonačelnika Ulcinja biće ključni problem u pregovorima o konstituisanju nove vlasti, zbog insistiranja Demokratske partije socijalista (DPS) na toj poziciji. Prema tvrdnjama poznavalaca političkih prilika u Ulcinju, bez obzira na rezultate ponovljenih izbora na dva biračka mjesta u nedjelju, DPS neće imati lake pregovore.

Programski direktor Građanske alijanse Boris Raonić smatra da će formiranje vlasti u Ulcinju biti vrlo složeno.

“DPS nema više iskusnog pregovarača kao sto je bio Svetozar Marović, pa konstituisanje vlasti neće teći jednostavno”, kazao je on.

Albanske nacionalne partije partije imaju mogućnost da formiraju vlast i bez DPS-a, ali im je manevarski prostor limitiran zbog koalicije sa partijom Mila Đukanovića na državnom nivou. Zbog toga za sada niko i ne pominje takvu mogućnost, koju dodatno ograničavaju otvoreni animoziteti između lidera Force Nazifa Cungua i Demokratske partije Fatmira Đeke, ali i šefa Demokratske unije Albanaca Mehmeda Zenke i Đekinog zamjenika Gzima Hajdinage.

Iako je DPS ponovo izborio status pojedinačno najjače političke partije, pitanje prvog čovjeka grada biće glavno u pregovorima o savezima. Đukanović je tokom kampanje kazao da će DPS sigurno imati kandidata za predsjednika Opštine, navodeći da je došlo vrijeme da ta partija preuzme odgovornost i upravu nad gradom. Dan nakon izbora šef ulcinjskog DPS-a Ljoro Nrekić kazao je da funkcija prvog čovjeka grada pripada njemu. Izvor “Vijesti” iz Force kazao je da aktuelni predsjednik Opštine Nazif Cungu ne namjerava lako da funkciju prepusti DPS-u.

“Ta funkcija pripada Forci kao pojedinačno najjačoj albanskoj partiji”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Raonić je istakao da od uvođenja višestranačja, Ulcinj nije imao gradonačelnika iz DPS i da je “prvi čovjek grada uvijek musliman”.

“Sada imamo situaciju da se DPS nalazi između posvađanih albanskih partija, sa dovoljno mandata svojih partnera sa nacionalnog nivoa. U periodu kada se najavljuju investicije, DPS treba to mjesto, ali i zbog opšteg utiska uspjeha, na kome zasnivaju kampanju”, ističući da se poremećeni odnosi sa Forcom u kampanji sada moraju sačuvati zbog tijesne većine u Skupstini Crne Gore.

Bonus video: