Milić predlaže da se umjesto 25 izdvaja 18 odsto iz budžeta za zdravstvo

Vladajuća koalicija smatra da se mora imati realniji pristup kada se govori o povećanju plata u javnom sektoru
1030 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Skupština je danas završila raspravu o predlogu dopuna zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti kojim su poslanici SNP -a Srđan Milić i Danijela Pavićević predložili da izdvajanja za zdravstvo budu 25 odsto godišnjeg budžeta.

Milić je u nastavku rasprave o tom predlogu, koja je počela prošle sedmice, kazao da kada su smišljali da to bude 25 odsto htjeli da vide šta kažu kolege iz parlamenta.

"Znali smo da će prva reakcija biti da nema para.To je 25 odsto od onoga što se dijeli u potrošnji tekućeg budežta. Sad smo napraivli amandman gdje smo to vezali za 18 odsto. Ovih 18 odsto su plate za doktore, ljekare, infektivnu kliniku i gdje možemo da razvijamo zdravstveni turizam", kazao je Milić.

Danijel Živković (DPS) je kazao da se dosta govorilo kako prebaciti novac sa jedne na drugu budžetsku poziciju.

"Potreba nam je privredna aktivnost da bi govorili o platama u javnom sektoru. Moramo imati realnu podlogu za povećanje plata.I o tome treba razmišljati", rekao je Živković.

Boris Mugoša (SD) je ocijenio da se u javnosti stvara percepcije dao na ko nije za ovaj predlog da je protiv povećanja plata zaposlenima u zdravstvu što je neistina.

"Ovaj predlog zakon nema veze sa tim. Namjera ovog predloga je dobra i treba težiti povećanju izdvajanja za zdravstvo, ali da smo na linijskom budžetiranju ovo bi imalo smisla. Sad smo u programskom budžetiranju. To je ogromna razlika", rekao je Mugoša.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović je kazao da uvijek ima viška priče, ali da nema para.

"Pare smo potrošili. Novca u budžetu nema, a na drugim nekim adresama ima. Sumnjama da ćete smoći snage da ga potražitie sa tih adresa. Pojeli smo novac i sad nema para ni za našu djecu ni za zdravstvo.Podržavam predlog da se uzme novac od političkih partija i javnog servisa. Može se takodoći do 10 miliona", rekao je Danilović.

Bonus video: