Poslanici vlasti: Iz Zakona o amnestiji izuzeti počinioce teškog ubistva

Poslanici SD, FORCA i HGI traže da se Zakon o amnestiji ne odnosi na još jedno krivično djelo
2092 pregleda 4 komentar(a)
“Pravo na život je iznad svih drugih prava”: Nimanbegu i Brajović, Foto: Boris Pejović
“Pravo na život je iznad svih drugih prava”: Nimanbegu i Brajović, Foto: Boris Pejović

Grupa poslanika vladajuće koalicije podnijela je amandman na predloženi Zakon o amnestiji, kojim traže da se iz njega izuzmu osobe koje su počinile teško ubistvo.

Amandman su podnijeli predsjednik Skupštine Ivan Brajović(SD), potpredsjednik Genci Nimanbegu (FORCA), Boris Mugoša (SD) i Adrijan Vuksanović iz Hrvatske građanske inicijative (HGI).

„Ovim amandmanom se vrši dopuna člana 3 kojim se propisuju izuzeci od amnestije, na način da se obuhvati i krivično djelo teško ubistvo iz Krivičnog zakonika Crne Gore“, navode poslanici.

Napominju da život i zdravlje predstavljaju ideal čovječanstva i osnovno pravo čovjeka, i da je pravo na život iznad svih drugih prava, osnov i uslov postojaja svih drugih ljudskih prava i sloboda i najvažnije dobro cjelokupne pravne zaštite.

„Upravo zato se, u našem Krivičnom zakoniku, u posebnom dijelu, na prvo mjestu sistematizuju krivična djela protiv života i tijela. I time se pokazuje da su život i tijelo određeni kao najznačajnijie ljudske i društvene vrijednosti. Stoga je neophodno da se ovim predlogom zakona izuzme navedeno krivično djelo“, navodi se u amandmanu.

Vlada je podržala Zakon o amnestiji i u mišljenju, koje je dostavljeno Skupštini, obrazložila da ima cilj da doprinese prevenciji unošenja i širenja koronavirusa u zatvore.

Zakon o amnestiji, koji je na dnevnom redu tekuće sjednice parlamenta, predložili su poslanici vladajuće koalicije. Njime traže umanjenje kazne osuđenima u zatvoru za 15 odsto, odnosno za 10 odsto onima koji još nijesu pošli na odsluženje kazne.

Predlog zakona, čije usvajanje se traži po skraćenom postupku nisu potpisali poslanici Socijaldemokrata, a šef Poslaničkog kluba SD-a Boris Mugoša ranije je kazao “Vijestima” da nisu učestvovali u njegovoj pripremi zbog čega nijesu među potpisnicima.

Predlog zakona o amnestiji stajao je u skupštinskoj proceduri još od kraja 2017. jer, prema informacijama “Vijesti”, SD nije bio spreman na njegovo usvajanje. Tada su predlagači bili ta partija, DPS, klub manjinskih partija i BS.

Inicijativa je ponovljena u aprilu ove godine, kada je DPS tražio da se po skraćenom postupku uvrstu na sjednicu koja se bavi problematikom epidemije i njenim posljedicama.

Amnestija na važi za najteža krivična djela - ratne zločine protiv civilnog stanovništva, terorizam i trgovinu ljudima, silovanje, pranje novca, kriminalno udruživanje i stvaranje kriminalne organizacije, zlostavljanje maloljetnog lica, nasilje u porodici.

Od amnestije su izuzete osobe koje su osuđene na 40 godina zatvora i za kojima je izdata potjernica.

Bonus video: