Opozicija ne vjeruje u časnu riječ DPS-a

“Ne može se očekivati od onoga ko vara u igri da organizuje dogovore o pravilima igre i da ih donosi. Nagledali smo se za ovih 30 godina na stotine fingiranih dogovora, pregovora”, rekao je potpredsjednik Demokrata
4145 pregleda 7 komentar(a)
“Poziv upućen radi forme”: Duško Marković u Skupštini, Foto: Boris Pejović
“Poziv upućen radi forme”: Duško Marković u Skupštini, Foto: Boris Pejović

Poziv premijera Duška Markovića da za dvadesetak dana sa opozicijom ponovo započnu razgovore oko izbornih uslova je neiskren, marketinški potez, sa namjerom da se DPS pokuša domaćoj i međunarodnoj javnosti nametnuti i predstaviti kao subjekat “široke ruke” spreman na dijalog.

To su ocijenili predstavnici opozicije, navodeći da se mora doći do optimalnih rješenja i da je sad potreban društveni konsenzus političkih partija i svih činilaca društva unutar Crne Gore.

Marković je u nedjelju poručio da nema razloga za odlaganje izbora i da je siguran da će se održati do jeseni.

“Crna Gora je spremna za izbore iako dio opozicije misli da nema uslova, da treba da radimo na dodatnim elementima. Vjerujem da u narednih 20-ak dana možemo početi ponovo razgovore na tu temu kao što smo imali u okviru Inicijative za Evropu... Da vidimo šta možemo da uradimo da se izbori održe u redovnom terminu, oko usaglašavanja i izmjene zakona...”, istakao je Marković.

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak, kazala je “Vijestima” da je Markovićev poziv “neiskren i folirantski gaf”.

“Ova marketinški atraktivna, a perfidna igra Duška Markovića da se nešto može napraviti za četiri ljetnja mjeseca je besmislena. Tako se samo može doći do kozmetičkih promjena ali fer izbora nema, niti stvarne kontrole. A oni pod plaštom brige za zdravlje građana, u vrijeme epidemije i policijskog sata kvarno vode izbornu kampanju”, istakla je Bošnjak.

Branka Bošnjak
Bošnjak(Foto: Boris Pejović)

Ona je ocijenila da odgovor na premijerov poziv treba da bude jedinstven, dogovoren od cijele opozicije i svih društvenih činilaca kojima je interes demokratska i prosperitetna Crna Gora.

“Zaštita zdravlja u uslovima epidemiološkog rizika, zaštita od nadolazećeg već evidentnog bankrotstva i slobodni i fer izbori su tri ključne stvari koje će odrediti budućnost Cene Gore. One su međusobno isprepletane i mora se na njih gledati, kao na paket. Ukoliko im se neozbiljno pristupi, očekuju nas konflikti i veliki gubici”, istakla je Bošnjak.

Ona je podsjetila da je DF predlagao formiranje Vlade nacionalnog spasa, sa mandatom od godinu dana, čiji bi zadatak bio da puna zdravstvena zaštita građana, početak reformi i stvaranje uslova za prve slobodne i fer izbore:

“Uostalom u ovakvim uslovima, to nam i Ustav omogućava a ako ima volje može se postići i dogovor u njegovim izmjenama”.

Potpredsjednik Demokrata, Albin Ćeman slaže se da Marković “obmanjuje javnost”.

Albin Ćeman
Albin Ćeman(Foto: Demokrate)

“Tako se DPS pokušava domaćoj i međunarodnoj javnosti nametnuti i predstaviti kao subjekat široke ruke spreman na dijalog, ali na djelima pokazuje svoje prevarantske namjere. Ne može se očekivati od onoga ko vara u igri da organizuje dogovore o pravilima igre i da ih donosi. Nagledali smo se za ovih 30 godina na stotine fingiranih procesa dogovora, pregovora i razgovora”, rekao je Ćeman.

On je “Vijestima” kazao da je jasno da ova struktura ne želi poštenu izbornu utakmicu, tako da su novi pozivi upućeni opet forme radi i novog pokušaja predstavljanja “širine”, a ne u cilju suštinskih reformi.

“Koliko nam je poznato u Savezu za Evropu ili savezu za krađu izbora nema najjačih opozicionih partija. Na poziv Markovića su pozitivno odgovorili samo SDP i URA, a to nije dovoljno za postizanje 2/3 većine u parlamentu. Što se tiče Demokrata, u Savezu sa Markovićem nas nema i nikada neće ni biti”, kazao je Ćeman.

On je ocijenio da raspisivanje izbora unazad 30 godina zavisi od jednog čovjeka i jedne partije, tako da se niti oko dana raspisivanja izbora niti uslova i ambijenta za održavanje ne konsultuje niko.

“Naravno, kako tada, tako i danas izbore će raspisati kada im istraživanja javnog mnjenja pošalju poruku da solidno stoje”, istakao je Ćeman.

Komentarišući Markovićev poziv, generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić je kazao da nikad nisu bježali od bilo kakvog dijaloga, ali da u tome neće učestvovati ako budu farsa za EU.

“Ukoliko sa druge strane postoji spremnost da se brzo i efikasno izađe u susret zahtjevima građana, mi smo spremni. Ukoliko ti pozivi, kao i do sada, budu formalnost kojom će se samo štrikirati agenda vladajuće partije da bi potom mahali pred EU partnerima, onda URA u takvoj farsi neće učestvovati”, istakao je Radovanić.

Mileta Radovanić
Mileta Radovanić(Foto: GP URA)

On je ocijenio da najveći dio građana nema povjerenja u izborni proces usljed nebrojano nataloženih afera vladajuće partije.

“I dalje stojimo pri stavu da parlamentarne izbore planirane za jesen ove godine treba odložiti, po ugledu na Sjevernu Makedoniju. Dijalogom moramo doći do optimalnih rješenja, a onda na slobodnim izborima izabrati novu vlast koja će imati potpuni legitimitet da upravlja zemljom u narednom periodu”, kazao je on.

Radovanić je ocijenio da parlamentarni izbori treba da se održe onog trenutka kada se stvore demokratski i fer uslovi za njihovo održavanje, što znači temeljnu reformu izbornog zakonodavstva i neki vid kontrole vladajuće partije u predizbornom periodu.

“Sve drugo se može nazvati već viđenom farsom i simulacijom. URA ostaje pri jednom jedinstvenom zahtjevu - a to su slobodni i fer izbori”.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) su “Vijestima” rekli da će stav iznijeti kad i ako premijer uputi formalnu inicijativu.

Joković: Opozicija da napravi savez za spas države

Predsjednik Socijalističke napodne partije (SNP), Vladimir Joković, pozvao je juče opozicione partije da uoči predstojećih paramentarnih izbora razgovaraju u vezi sa učestvovanjem ili njihovim eventualnim bojkotom.

Vladimir Joković
Joković(Foto: SNP)

On je kazao da u Crnoj Gori ne postoji usaglašeno izborno zakonodavstvo, pozivajući sve opozicione parlamentarne partije da se sastanu i naprave savez za spas Crne Gore.

“Znajući kakva je situacija u opoziciji, pozivam sve opozicione partije da se izdignemo iznad svih dosadašnjih nesuglasica, svađa, rivalstva i da odgovorimo ovom trenutku, da pokažemo da opozicija može, hoće i želi da napravi Crnu Goru boljom nego što je vodi aktuelna vlast”, rekao je Joković na konferenciji za novinare.

On je kazao da se nada da će se sve opozicione političke partije odazvati pozivu, jer smatra da svi u opoziciji žele bolje za Crnu Goru.

Bonus video: