Đukanović: Ne smijemo ostaviti Balkan trećim stranama, on je živo evropsko tkivo

Institucije, zdravstveni sistem i crnogorski građani pokazali su u kriznom vremenu vitalnost, odgovornost i kompetentnost, poručio je predsjednik Crne Gore
9977 pregleda 37 komentar(a)
Đukanović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 06.05.2020. 18:32h

Crna Gora je u kriznom vremenu učvrstila stabilnost i povjerenje u sopstvene kapacitete, a institucije, zdravstveni sistem i crnogorski građani pokazali su vitalnost, odgovornost i kompetentnost, poručio je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, na zagrebačkom Samitu EU-Zapadni Balkan, koji se održava u formatu video konferencije zbog aktuelne situacije uzrokovane pandemijom Kovid-19.

Đukanović je poručio da se Balkan ne smije "ostaviti trećim stranama", jer je on "živo evropsko tkivo".

"Najprije, izražavam saučešće i saosjećanja Crne Gore povodom gubitka života vaših građana u pandemiji korona virusa. Zahvaljujem Hrvatskoj, koja je i u vanrednim okolnostima pandemije i zemljotresa u Zagrebu pokazala vođstvo na evropskom nivou i uzorno dobrosusjedstvo. Hvala EU za ohrabrujuće poruke Zapadnom Balkanu nakon konstituisanja novih evropskih institucija", kazao je Đukanović.

Istakao je da su otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, imenovanje specijalnog predstavnika, podrška od 3,3 milijarde eura za saniranje posljedica pandemije, i održavanje Samita u ovim okolnostima, potvrda obnovljenog entuzijazma evropskih partnera u našem regionu.

"Vaša podrška i pomoć pokazuju da evropska solidarnost nije stala na granicama EU, i da podsjeća na najdublji smisao evropskog jedinstva. Vjerujemo da je i Crna Gora tome doprinijela uspješnom borbom za očuvanje zdravlja dijela evropske populacije i odgovornom i solidarnom repatrijacijom značajnog broja crnogorskih i evropskih građana. Crna Gora je u kriznom vremenu učvrstila stabilnost i povjerenje u sopstvene kapacitete. Institucije, zdravstveni sistem, crnogorski građani pokazali su vitalnost, odgovornost i kompetentnost. Pokazalo se da pređeni put evropskog razvoja od obnove nezavisnosti nije bio uzaludan, da smo društvo koje je u stanju da se izbori i s najsloženijim izazovima. Naravno, tu ne stajemo. Nastavljamo odlučno da gradimo otvoreno evropsko društvo demokratije i vladavine prava. Fokusirani smo na ekonomski oporavak i nastavak dinamičnog razvoja. Zelena ekonomija, digitalna transformacija i diverzifikacija ostaju ideja vodilja do strateškog cilja: dostizanja evropskog kvaliteta života naših građana", kazao je Đukanović.

đukanović samit
Samit u formi video konferencije(Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore)

Poručio je da se proces "evropeizacije Zapadnog Balkana" može pospješiti prije svega kvalitetnim infrastrukturnim povezivanjem sa EU, kroz sveobuhvatan i precizno fokusiran investicioni i strateški okvir.

"Saglasni smo da je vrijeme za novo geopolitičko pozicioniranje EU na globalnoj sceni. Put do toga je učvršćivanje stabilnosti i mobilizacija svih evropskih razvojnih resursa u cilju njene kompetitivnosti. A, to imperativno znači i završetak procesa ujedinjenja Evrope. Nema ubjedljivije poruke svima koji upravo na Balkanu testiraju odlučnost i konzistentnost EU u odbrani evropskog sistema vrijednosti. Istovremeno, mi na Zapadnom Balkanu smo svjesni da je naše članstvo u EU smisleno ako doprinosi novom kvalitetu i globalnoj konkurentnosti Evrope. Zato, reforme, razvoj i dostizanje standarda za članstvo ostaju naš apsolutni prioritet i put na kojem ne tražimo prečice", rekao je predsjednik Crne Gore.

Potrebno je, kako ističe, pomoći našem regionu da dalji društveni razvoj kvalitetnije utemelji na nauci, visokim tehnologijama i inovacijama.

"Time ćemo ubrzati izlazak iz zaostalosti koja generiše nestabilnost, zadržati mladu i obrazovanu generaciju kao najvažniji razvojni resurs, i unaprijediti zdravlje naših građana. Aktuelna kriza nas je opomenula da moramo više ulagati u nauku i zdravlje. Jedan od takvih projekata, za koji Crna Gora lobira već godinama, je osnivanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi. Ovih sedmica često čujemo da svijet poslije korone neće biti isti. Učinimo sve da on bude bolji. Da Evropa očuva vrijednosti zapadne demokratije, liberalno društvo, slobode i ljudska prava, tržišnu ekonomiju uz djelotvorne funkcije države. Naša poruka je: ne smijemo ostaviti Balkan trećim stranama, jer je on živo evropsko tkivo. To istovremeno podrazumijeva da mi, zemlje regiona, moramo jačati otpornost i prema ponudama koje potkopavaju evropske vrijednosti i jedinstvo. Želimo da očuvamo ovakav vid dijaloga, i da Zapadni Balkan bude dio evropskog plana oporavka", poručio je Đukanović.

Domaćini Samita na vrhu, koji je okupio lidere zemalja članica EU i šest država Zapadnog Balkana, su predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, predsjednik Vlade Hrvatske, predsjedavajuće EU Andrej Plenković, na čiju je inicijativu Samit i organizovan i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Učesnici Samita su i predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žozef Borel, kao i predstavnici Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Savjeta za regionalnu saradnju.

Bonus video: