Đukanović: Neophodna evropska perspektiva potencijalnih kandidata za članstvo EU kako bi se stalo na put lutanjima

U ovoj novoj situaciji, kako je rekao, svi su mnogo ranjiviji nego što su bili prije izbijanja pandemije koronavirusa
1902 pregleda 14 komentar(a)
Đukanović, Foto: DPS
Đukanović, Foto: DPS

Evropska perspektiva svih kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) neophodna je kako bi se stalo na put lutanjima u evropskom smislu i uticaju trećih strana, kazao je predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

Đukanović je učestvovao danas na videokonferenciji koji organizuju Partija evropskih socijalista (PES) i njena grupa u Evropskom parlamentu (EP) Socijalisti i demokrate.

Kako je saopšteno iz DPS-a, sastanak je organizovan u susret Zagrebačkom samitu EU - Zapadni Balkan, zajedno sa liderima lijevih partija iz regiona, kako bi se na političkoj ravni izrazila podrška politici proširenja Unije na Zapadni Balkan.

Đukanović je kazao da je danas, možda kao nikad prije, evropska perspektiva kandidata i potencijalnih kandidata neophodna kako bi se stalo na put lutanjima u evropskom smislu i uticaju trećih strana.

U ovoj novoj situaciji, kako je rekao, svi su mnogo ranjiviji nego što su bili prije izbijanja pandemije koronavirusa.

“Voljeli bismo kad bi na isti način i današnje poruke sa samita jasno ukazale na evropsku perspektivu za sve kandidate i potencijalne kandidate i činjenicu da samo zajednički možemo da izgradimo Evropu budućnosti”, naveo je Đukanović.

On je dodao da vjeruje da će i Izvještaj o preporukama EP Savjetu, Komisiji i potpredsjedniku komisije za vanjsku politiku i bezbjednost za zapadni Balkan nakon samita 2020. jasno naglasiti stav da je politika proširenja jedna od najuspješnijih politika EU.

“Kao i najsnažniji vanjskopolitički alat za promociju demokratije, blagostanja i mira, kao i da je perspektiva punopravnog članstva zasnovana na pojedinačnim zaslugama zemalja Zapadnog Balkana, i istovremeno u političkom, bezbjednosnom i ekonomskom je interesu za EU”, naveo je Đukanović.

Kako je dodao, činjenica da Hrvatska i pored svih problema s kojima se suočila usljed COVID-19 i potresa, ipak organizuje današnji sastanak na vrhu, govori u prilog tome da i dalje postoje oni koji se zalažu za napredak u proširenju.

“Iako su se zbog izmijenjenih okolnosti ciljevi planiranog zagrebačkog samita usredsredili na druge oblasti, vjerujemo da je kriza pokazala da bez saradnje, solidarnosti, međuzavisnosti i povjerenja na evropskom kontinentu ne možemo očuvati naše zajedničko evropsko nasljeđe i napredovati dalje”, kazao je Đukanović.

On je istakao da Crna Gora nijednog trenutka nije zaboravila evropski cilj i da je spremna i za otvaranje posljednjeg poglavlja 8 – Konkurencija.

“Očekujemo da će se to i desiti uskoro jer Crna Gora vjeruje u napredovanje zasnovanom na individualnim zaslugama. Tako ćemo na najbolji način pokazati da nas pandemija nije zaustavila u daljem postizanju evropskih vrijednosti i usklađivanja sa standardima pravne tekovine”, rekao je Đukanović.

On je podsjetio da je Crna Gora pomogla i omogućila repatrijaciju značajnog broja državljana EU, držala luke otvorenim i uradila sve da se što brže izbori s pandemijom, doprinoseći tako i poboljšanju situacije u regionu i Evropi.

“Pritom smo sačuvali svoje institucije, a uloženi trud u njihovu izgradnju tokom godina evropske integracije se pokazao kao ključan za vitalnost sistema. Konačno, nismo dozvolili da se naruši vladavina prava kao što to vidimo u nekim drugim državama”, rekao je Đukanović.

(kraj) mip

Bonus video: