"EU DA OSNAŽI UTICAJ NA ZEMLJE REGIONA"

Vuksanović Stanković učestovala na Liderskoj konferenciji evropskih socijalista

"Ne bi trebalo da vladajuće partije iskoriste ovu krizu za učvšćivanje vlasti, a slabljenje reformi, i u tome nam je potrebna pomoć naših partnera"
830 pregleda 0 komentar(a)
Vuksanović Stanković, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Vuksanović Stanković, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković

Partija Evropskih Socijalista i grupa Socijalista i demokrata u Evropskom parlament održale su Konferenciju lidera Zapadnog Balkana kao prethodnicu zagrebačkog Samita Evropske unije.

Na konferenciji su, osim lidera ljevičarskih partija sa Zapadnog Balkana učestvovali i predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli, visoki predstavnik Unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Josep Borel, predsjednik Partije Evropskih Socijalista Sergej Stanišev kao i prominentni poslanici S&D grupe u Evropskom Parlamentu.  

Jedan od panelista Liderske konferencije bila je i predsjednica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković.  

"Crna Gora je zahvalna što je na krilima evropske solidarnosti stigla i odluka da  se Crnoj Gori dodijeli desetine miliona eura pomoći za podršku svom zdravstvenom sistemu i oporavku ekonomije i omogući pristup sredstvima EU fondu solidarnosti. Za malu zemlju kakva je Crna Gora posebno je važno da partneri i prijatelji ostanu uz nju kada je teško, a kada su i oni sami u velikim problemima", navela je Vuksanović Stanković. 

Ona je istakla da je ipak posebno važno i ključno, da EU značajno osnaži svoju politiku uticaja na države regiona, odnosno na njihove vlasti u smislu suštinske demokratske transformacije naših društava.  

"Ne smijemo dozvoliti da kriza bude podsticaj daljem simuliranju a ne sprovođenju reformi. Ne smijemo dozvoliti da ova kriza dodatno polarizuje naša društva, da stvori još veći politički i socijalni jaz. To je u interesu onih koji žele da vladaju autokratski a ne demokratski i evropski, i takvog vladanja je i previše u našem regionu. Ako smo odgovorni krizu ćemo iskoristiti za okupljanje progresivnih snaga i inkluzivni pristup koji nam je posebno sada neophodan. Ne bi trebalo da vladajuće partije iskoriste ovu krizu za učvšćivanje vlasti, a slabljenje reformi, i u tome nam je potrebna pomoć naših partnera", saopštila je predsjednica SDP.

Ona je, kako je saopšteno iz SDP-a, takođe navela da je novom metodologijom i EU sama na neki način potvrdila da ima puno problema u dosadašnjem pristupu politici proširenja, odnosno da nema akekvatnih rezultata.

"To bi, narodski rečeno, značilo da je EU usvojila maksimu - "Ako ti se ne sviđa ono što dobijaš – promijeni ono što daješ" što je pozitivan signal za naše građane a negativan za pobornike fasadne demokratije. Često se iz najtežih izazova rađaju najbolja ponašanja i najbolje odluke. Nadamo se da će to biti slučaj i sada i da će situacija u kojoj smo se svi zajedno našli imati pozitivan efekat na politiku proširenja kao i na unaprjeđenje stanja u našim zemljama, zaključila je Vuksanović Stanković.

Preporučujemo za Vas