URA: Ovi vladini službenici osuđeni su za lažno svjedočenje

"Ovim je još jednom potvrđeno da je SD zloupotrijebio državne resurse u partijske svrhe plaćajući stranačke skupove novcem svih građana. Metode afere „Snimak“ čak i u ovakvom pravosuđu nisu mogle proći nekažnjeno“, navode iz pokreta URA
8196 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija
Ažurirano: 07.05.2020. 15:35h

Viši sud u Podgorici potvrdio je presudu Osnovnog suda i sudije Nenada Vujanovića u slučaju „Ramada“ kojom je potvrđeno lažno svjedočenje šest visokih vladinih funkcionera.

„Za lažno svjedočenje uslovnom kaznom zatvora u trajanju od pet mjeseci ukoliko u naredne dvije godine ponove navedeno krivično djelo osuđeni su:

Milan Banković – Generalni direktor direktorata za željeznicu;

Miroslav Kukavičić – pomoćnik direktora Željeznice Crne Gore;

Kimeta Merulić – šefica kancelarije za finansijsko-računovodstvene poslove MORT-a;

Tanja Dašić – Član odbora direktora Društva i samostalna savjetnica u Direktoratu za željeznički saobračaj

Jugoslav Becić – Direkcija za željeznice; Služba za javne nabavke;

Emil Durumbašić – poslovni direktor Socijaldemokrata SD;

"Ovim je još jednom potvrđeno da je SD zloupotrijebio državne resurse u partijske svrhe plaćajući stranačke skupove novcem svih građana. Metode afere „Snimak“ čak i u ovakvom pravosuđu nisu mogle proći nekažnjeno“, navode iz pokreta URA.

Bankovic, Durumbasic i Obradovic
Bankovic, Durumbasic i Obradovic(Foto: URA)

Ističu da je „sramno što Brajović nije obuhvaćen ovom presudom“.

„Ivan Brajović je po dva osnova bio kriv. Jedno što je bio na čelu ministarstva koje je izvršilo spornu uplatu a istovremeno je bio i predsjednik partije koja je organizovala sporni skup. Pored ovoga, treba podsjetiti da je prvoosuđeni u slučaju „Ramada“, Nebojša Obradović i dalje zaposlen u državnoj upravi. Naime, on je, u jeku suđenja, sa funkcije direktora Direkcije za željeznicu podnio ostavku da bi samo dan nakon podnošenja ostavke bio raspoređen na drugo radno mjesto u okviru Ministarstva saobraćaja“, kazali su iz pokreta URA.

Pozivaju premijera Markovića da preuzme neophodne korake i smijeni funkcionere i službenike koji su osuđeni u ovoj aferi.

„Marković bi morao one koji nisu dostojni obavljanja državnih funkcija da smijeni a ne da raspoređuju na druga radna mjesta ili da čak napreduju. Navedene presude su zapravo donijete smisleno na način jer kazne od preko 6 mjeseci po automatizmu znače da više ne možete obavljati javnu funkciju niti biti zaposleni u državnoj upravi. Upravo iz ovih razloga su presude svim optuženima stavljene na period od pet mjeseci. Dok ljudi koji su svjedočili istinu i razotkrili afere ostaju bez posla, oni koji lažno svjedoče ostaju državni službenici i funkcioneri. Vlada je na potezu. Veoma nas interesuje da li će i ovo da prećute, sakriju i ignorišu ili će konačno premijer skupiti hrabrost da sankcioniše one koji srozavaju ugled države Crne Gore“, zaključuju u pokretu URA.

Bonus video: