"DOSTAVLJENO DOVOLJNO NEPOBITNIH DOKAZA"

Adžić: Upravni sud da poništi pravno nasilje DPS-a u Prijestonici

U opoziciji ističu da je izboru Maje Ćetković za funkciju predsjednice Skupštine Prijestonice „prethodio je niz neregularnosti i povreda Poslovnika, počevši od samog sazivanja nastavka konstitutivne sjednice“
261 pregleda 4 komentar(a)
Filip Adžić, Foto: Građanski pokret URA
Filip Adžić, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 01.02.2019. 03:36h

Upravnom sudu dostavljeno je dovoljno nepobitnih dokaza koji ukazuju na flagrantno kršenje Poslovnika, prilikom izbora predsjednice Skupštine Prijestonice, pa u Građanskom pokretu URA očekuju brzu reakciju suda, koja bi mogla uzrokovati i održavanjem novih izbora u Prijestonici, naveo je predsjednik cetinjskog odbora GP URA, Filip Adžić.

Cetinjska opozicija, koju čine Građanski pokret URA, Demokratska Crna Gora, Socijaldemokratska partija i Stara garda LSCG juče je predala tužbu Upravnom sudu u Podgorici protiv Skupštine Prijestonice Cetinje, zbog „nezakonitog izbora predsjednice Skupštine Prijestonice Cetinje 28. januara ove godine“.

U opoziciji ističu da je izboru Maje Ćetković za pomenutu funkciju „prethodio je niz neregularnosti i povreda Poslovnika, počevši od samog sazivanja nastavka konstitutivne sjednice“.

„Predsjedavajući dr Miomir Perazić je o nastavku konstitutivne sjednice bio obaviješten telefonskim pozivom, u vremenskom rasponu manjem od 24h od termina održavanja pomenute sjednice i to od strane lica koje od dana verifikacije mandata nema nikakvih skupštinskih ovlašćenja. Većina odbornika čak nije ni primila poziv, šta je svakako mimo pravila Poslovnika Skupštine Prijestonice Cetinje. Sve ovo se dešava u subotu, tokom neradnog dana, dok se nastavak konstitutivne sjednice zakazuje za nedjelju, koja je takođe neradni dan - i to iz  „razloga hitnosti“. Napominjemo, radi građana, da razlozi hitnosti obuhvataju vanredne okolnosti u kojima su ugroženi životi i zdravlje ljudi kao i imovina veće materijalne vrijednosti, što u ovom konkretnom slučaju nije bilo u pitanju“, ukazuje Adžić.

Opozicija podsjeća da se oko takvog djelovanja skupštinske većine stvorila žustra polemika, koja je potom dovela i do prekida sjednice koja formalno nije ni započeta.

„Nakon što je predsjedavajući dr Miomir Perazić prekinuo raspravu, bez prethodno otvorene sjednice, utvrđenog kvoruma i usvojenog dnevnog reda, a zatim i napustio sjednicu, svi odbornici su se razišli. Međutim, svega par sati nakon toga odbornici DPS-a i SD-a uputili su inicijativu Skupštini Prijestonice Cetinje  u kojoj traže nastavak konstitutivne sjednice za 17h istog (neradnog) dana, pravdajući to opet „razlozima hitnosti“.  Upravo je u nastavku te sjednice uslijedilo nezapamćeno pravno nasilje i unižavanje institucije, odabirom sledećeg najstarijeg odbornika kao predsjedavajućeg, iako dr Miomir Perazić prethodno nije podnio ostavku, niti je imao namjeru da to učini. Uprkos tome za predsjedavajućeg izabran je dr Milovan Janković, koji je kao član DPS-a predsjedavao nastavkom konstitutivne sjednice na kojoj je za predsjednicu Skupštine izabrana Maja Ćetković, takođe odbornica DPS-a u lokalnom parlamentu, a sve bez prisustva odbornika opozicije kojima je tim putem uskraćeno osnovno pravo koje propisuje Poslovnik Skupštine Prijestonice Cetinje u članu 34“, podsjetio je Adžić.

Adžić je podsjetio na više nego očiglednu namjeru kršenja Poslovnika, zbog čega cetinjska opozicija očekuje da Upravni sud „u što kraćem roku razmotri tužbu i uzimajući u obzir sve nepobitne dokaze, poništi odluku o imenovanju predsjednice Skupštine, što bi ujedno značilo i održavanje novih izbora“.