Kriza vlasti u jeku od januara

Carević ostavlja Budvanima da razriješe dileme

Demokratski front će danas predati inicijativu za skraćenje mandata Skupštini, gradonačelnik ne brine
10807 pregleda 7 komentar(a)
Kriza vlasti u jeku od januara: Carević i njegov prethodnik Dragan Krapović na sjednici SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Kriza vlasti u jeku od januara: Carević i njegov prethodnik Dragan Krapović na sjednici SO Budva, Foto: Vuk Lajović

Demokratski front danas će dostaviti zahtjev za skraćenje mandata aktulenom sazivu budvanskog parlamenta, koji ističe u septembru.

Inicijativa stiže u vrijeme političke krize, nastale nakon što je vladajuća Crnogorska incirala smjenu gradonačelnika Budve Marka Carevića (DF), a zatim DPS razrješenje predsjednika parlamenta Krsta Radovića (Demokrate).

I dok je za smjenu Radovića ima neophodnih 17 odbornika (12 iz DPS-a, jedan iz Socijaldemokrata, tri iz Crnogorske i nezavisni odbornik Stevan Džaković, dotle, kada je u pitanju smjena prvog čovjeka Budve, DPS nije jedinstven, pa svoj potpis nije stavio odbornik te partije Gojko Ljubanović.

Carević je juče rekao “Vijestima” da će DF dostaviti predlog za skraćenje mandata: „Cilj je da se pitaju građani a ne neki politički licemjeri koji će političkom korupcijom promijeniti izbornu volju građana. Ako govorimo da je ovo demokratsko društvo, onda je jasno da je realno da skratimo mandat i vratimo građanima da oni sami odluče ko i kako će dalje voditi ovaj grad. Ako je nedemokratsko društvo, što je bio slučaj u našoj skorijoj prošlosti, znamo šta je bilo u Kotoru, Nikšiću, da se nekom političkom korupcijom prekraja volja građana, onda najavljeni scenario u Budvi niti je demokratski, niti po Ustavu, ni po zakonu“, kazao je Carević.

On kaže da njemu i DF-u “fotelje” nijesu prioritet: “Vidimo da je jagma i jurnjava za foteljama u periodu kada se borimo za zdravlje građana i pripremu turističke sezone, znači da je to namjera koja je oslikavala Budvu u prethodnom periodu i da će se tu dešavati ono što se uvijek dešavalo”, kaže Carević.

Prema njegovim riječima, očigledno je da koalicija više ne može da funkcioniše.

„Sve je porušeno i realno je da se ide na izbore, ja sam to predložio i daćemo to na ocjenu građanima. Ko neće na izbore i od nečega se plaši, to je njegov problem. Front i ja se ničega ne plašimo, uvijek igramo fer i otvoreno. Inicijativa će ići već sjutra u proceduru, imamo zakazane neke sjednice i nadam se da ćemo i to imati kao jednu od tačaka”, kaže Carević.

Ovakav predlog je DF koaliconim partnerima dostavio početkom godine, kada je kriza počela. Niko tada nije bio saglasan da se raspisuju izbori, a kao razlog je navedeno da nije promijenjen izborni zakon.

Malo je vjerovatno da će i za ovaj predlog imati podršku, a potrebno je u parlamentu da ruke podigne 17 odbornika. Demokrate su juče saopštile da će podržati inicijativu ako Carević sakupi devet potpisa. Malo je vjerovati da će to učiniti Crnogorska ili Džaković.

A kriza u Budvi kulminirala je 16. marta kada je Crnogorska poslala zahtjev svim političkim partijama da potpišu inicijativu da se smijeni Carević, koji je zatim smijenio sve kadrove Crnogorske, a otkaz je uručio i potpredsjedniku Opštine Vladimiru Bulatoviću, navodeći da 16 mjeseci nezakonito sjedi u fotelji drugog čovjeka grada. Bulatović je sa druge strane odgovorio da ga je postavio parlament.

Presudan glas za smjenu Carevića je odluka odborika DPS Gojka Ljubanovića, koji je navodno, kako se spekuliše kazao svojim partijskim drugovima da će doći na sjednicu i glasati za razrješenje gradonačelnika.

Radović je za danas zakazao kolegijum u vezi sa inicijativama. Po zakonu on je dužan najdalje u roku od 30 dana da zakaže sjednicu. Ipak, zbog epidemije ostaje da se vidi da li će prihvatitii predlog partijskih kolega da se incijative odbace kao neustavne jer se sjednice ne mogu se organizovati zbog mjera NKT-a.

Preporučujemo za Vas