Rovčanin: Režim na sve načine nastoji da anulira efekte izvještaja Fridom hausa

"Nema izvještaja međunarodne organizacije o stanju u Crnoj Gori koji ne pominje pravosuđe u izuzetno negativnom kontekstu", kazao je portparol Demokrata
1049 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Rovčanin, Foto: Demokrate, Demokrate
Nikola Rovčanin, Foto: Demokrate, Demokrate

Crnogorski režim na sve načine nastoji da anulira efekte izvještaja Fridom hausa, ocijenio je portparol Demokrata, Nikola Rovčanin.

U najnovijem izvještaju Fridom hausa, objavljenom 6. maja, Crna Gora je iz kategorije djelimično konsolidovanih demokratija “pala” u grupu tranzicionih odnosno, “hibridnih režima”.

"Nakon što je DPS vlast dobila novi javni šamar međunarodnih razmjera sadržan u godišnjem izvještaju Freedom house, vidljiva je nervoza i pojačan angažman režimskih medija i režimskih analitičara sa ciljem anuliranja izvještaja. Đukanoviću i Markoviću je očito veoma zasmetalo što je konstatovano stvarno i pravo stanje u državi, a naročito svrstavanje u "hibridne režime" u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posljedici nepotpune demokratske promjene. Koliko je po intenzitetu ovo jak udarac režimu, potvrđuje pojačan angažman režimskih medija i „uskakanje“ prepoznatljivih analitičara sa neskrivenom ambicijom da objave rat očiglednosti. Tako smo prethodna dva dana mogli vidjeti neuspješne pokušaje minimiziranja izvještaja i njegove sadržine. Režim tako na sve načine nastoji da anulira efekte izvještaja, a to potvrđuju i jučerašnji pokušaji da se kroz režimske medije provuče konstatacija o njegovoj nebitnosti. Tako se jedan od „analitičara“ bavi brojkama pa saopštava da je Crna Gora pet puta pomenuta u izvještaju u nešto više od 200 riječi, pokušavajuti tako da se umanji njegov značaj. Prvo, jednostavnom pretragom može se ustanoviti da se Crna Gora pominje 18 puta. A kada je riječ o broju riječi i rečenica, svako iole ozbiljan posmatra sadržaj poruke, konstatacije i zaključke. A imajući u vidu da su izuzetno negativne po DPS, one se sada u očajničkim pokušajima odbrane svode na brojke što je prvi dokaz slabosti i nedostatka argumenata", navodi Rovčanin.

Ističe kako "nema izvještaja međunarodne organizacije o stanju u Crnoj Gori koji ne pominje pravosuđe u izuzetno negativnom kontekstu".

"Negativne konstatacije u stanju u pravosuđu režimski mediji i analitičari osporavaju time što navodno nisu zasnovane na mišljenju ili istraživanju relevantne institucije. Nema izvještaja međunarodne organizacije o stanju u Crnoj Gori koji ne pominje pravosuđe u izuzetno negativnom kontekstu. Čak i Ministarstvo pravde priznaje i saopštava informacije o rastu nepovjerenja građana u pravosudni sistem. Takođe, potpuno se jasno iz izvještaja Freedom hause vidi konstatacija da vlast u Crnoj Gori podriva nezavisnost sudstva i vladavinu prava. Naravno da je ključna i najuticajnija figura koja je uticala na ovakvu konstataciju Vesna Medenica koja je neustavno po treći put izabrana na poziciju predsjednice Vrhovnog suda. Dalje, Crna Gora se u izvještaju pominje i u poglavlju „Sudovi zatrpani političkom korupcijom“. Režimskim medijima i DPS analitičarima očito ništa nije sporno u tome što su sudije nagrađane stanovima i što vlada visoka korupcija u sudstvu, niti im smeta stanje sa Sudskim savjetom. Sve je to sadržano i u samom izvještaju, ali se oni opet po nalogu DPS-a čude kako to da je ocjena stanja u pravosuđu smanjena. U borbi za osporavanje izvještaja braniocima režima smeta i broj stranica, a naročito osporavaju metodologiju iako se na kraju jasno vidi detaljan i opširan opis metodologije", kazao je Rovčanin.

Izvjestioci Fridom hausa su, dodaje on, u dijelu izvještaja koji se odnosi na Crnu Goru saopštili da DPS nastavlja da vrši pritiske na opštine u kojima nijesu na vlasti uključujući uskraćivanje finansija za projekte.

"Posebno se pominje i smjena predsjednika Opštine Kotor iz reda Demokrata i postavljanje kandidata DPS-a nakon više pokušaja. Važno je istaći, naročito zbog ambicije režima da prikrije ove činjenice, da su izvjestioci posebno naglasili nezakonitost izbora predsjednice Vrhovnog suda, te predsjednika osnovnih sudova u Baru, Kotoru, Plavu i Rožaju. Dakle, DPS snosi odgovornost za ovakvo stanje jer je u strahu od 200 rjesenja Demokrata za fer izbore minirao Odbor koji se i bavio i tim krovnim institucijama pravosuđa. Podsjećamo, da su Demokrate među 16 zakonskih projekata predložile i Zakon o sudskom savjetu i sudijama. Kada se ovome doda i neustavno izabrana predsjedavajuća Ustavnog suda u 2020. godini, onda je stanje još i gore", navodi Rovčanin.

Portparol Demokrata u saopštenju dodaje da je, Majkl Smelcer, istraživač Fridom hausa sa sjedištem u Vašingtonu, saopštio da kada je između ostalih i Crna Gora u pitanju, izostaje efikasna akcija kao odgovor na slučajeve povezane sa korupcijom na visokim nivoima, "a postoje i slučajevi raspuštanja institucija i ustručavanje od djelovanja kojim bi se te države adekvatno suprotstavile korupciji."

"Kada je riječ o pravosuđu Smelcer je istakao da su u toj sferi zabilježeni negativni trendovi i nedostaci u nezavisnom radu. U tom smislu su istraživači zabilježili zabrinjavajuće slučajeve skandala u pravosuđu i tužilaštvu. Brige dodatno intenzivira i to što članovima Sudskog savjeta ističe mandat. Takođe, Ursula von der Leyen je kao komentar na ocjene Freedom house konstatovala da je vladavina prava conditio sine qua non", dodaje Rovčanin.

Da je pokušaj unižavanja izvještaja Fridom hausa u javnosti bio samo pucanj u prazno, ističe on, potvrđuje i najava evropskog komesara Olivera Varheljija da će isti biti pažljivo analiziran.

"Nijedna međunarodna adresa ovaj izvještaj nije osporavala, tako da su svi trzaji iz očaja režimskih pijuna pali u vodu. Međutim, ništa ne iznenađuje od DPS-a koji je pokušao da frizira izvještaj ugledne međunarodne organizacije, kao što frizira u Crnoj Gori statističke izvještaje, rezultate izbora, ekonomske pokazatelje i drugo. Ovo je još jedna u nizu potvrda da je DPS svjestan pozicije u kojoj se nalazi i da ne bira sredstva kako bi zadržao vlast", zaključuje portparol Demokrata.

Bonus video: