Radović: Kada državnoj vlasti treba sjednica onda nema korone

Šef odborničkog kluba Demokrata Mijomir Pejović kazao je da ta partija nema ništa protiv da se sjednica parlamenta održi ako su ispunjeni zdravstveni uslovi
4648 pregleda 0 komentar(a)
Krsto Radović, Foto: Vuk Lajović
Krsto Radović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.05.2020. 13:58h

Skupština opštine Budva obratiće se zvanično Institutu za javno zdravlje da im dostavi preporuke da li i kada, te gdje i pod kojima uslovima može da se održi skupštinsko zasijedanje. To je zaključak današnjeg kolegijuma koji je održao šef parlamenta Krsto Radović sa predstavnicima odborničkih klubova , a kako bise dogovorili o održavanju hitnih sjednica na kojima bi se razmatrale dvije incijative o smjenama predsajendika Opštine i predsjendika Skupštine Opštine.

Inicijativu za smjenu gradonačelnika Budve Marka Bara Carevića podnijela je Crnogorska i potpisalo je 16 odbornika- tri iz Crnogorske, jedan Socijaldemokrata, nezavinsi odbornik Stevan Džaković (bivši odbornik Pokreta za promjene), kao i 11 od ukupno 12 odbornika DPS. Incijativu nije potpisao odbornik DPS Gojko Ljubanović.

Incijativu za smjenu Radovića potpisalo je 17 odbornika, odnosno na nju je potpis stavio i Ljubanović.

Predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović kazao je da je postignut dogovor odborničkih klubova da se obrate zvaničnim organima , na koji način se može održati sjednica dok su na snazi i dalje mjere Nacioanlnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

"Lično smatram da u skupštinskoj sali, ovakvoj kakva jeste, neće se moći održati sjednica. Kada vidimo državnu vlast, kada im je potrebno da održe sjednicu, onda nema korone, a kada ne treba onda ima. Postoji taj nedefinisani stav, zato ćemo i tražiti da nam se tačlno daju preporuke. Do sada nisma kršio poslovnik i neću to činiti i ubuduće, sjednice će biti zakazane, samo je pitanje kada i u kome prostoru“, naveo je Radović.

On je podsjetio da je obaveza da sjednice se i prenose kako na lokalnom radiju tako i na televiziji, pa će to mora da se i obezbijedi u eventualno drugoj lokaciji.

"Potrebno je da bude televizijski prenos, kako bi građani Budve mogli da vide sve one odborniek u oči i da vide kako će glasati. To će biti jedna vrlo interesantna sjednica. Kao predsjdnik Skupštine opštine , ne bih dozvolio da ne bude prenos“, kazao je Radović.

Radović nije dozvolio Džakoviću da prisustvuje kolegijumu.

"Džaković je zamjenik odborničkog kluba Budva-Sveti Stefan- Petrovac, i nije imao pravo da prisustvuje, jer je kolegijumu prisustvovala predsjdnica kluba Božena Jelušić.

Šef odborničkog kluba Demokrata Mijomir Pejović kazao je da ta partija nema ništa protiv da se sjednica parlamenta održi ako su ispunjeni zdravstveni uslovi.

„Međutim, svi smo se usaglasili da se moramo obratiti Institutu za javno zdravlje, jer svjedoci smo ovih da se širom Crne Gore ljudi hapse koji borave čak i na otvorenom. Onda je zaista upitno šta bi se zaista desilo svima nama koji bi se nalazili u ovako malom zatvorenom prostoru, pogotovo, veliki su zadravstveni rizici za one odbonrike koji imaju više od 65 godina, kojih jedna broj. Odgovornost da se bilo šta i bilo kome desi treba da snosi Institut za javno zdravlje u odnosu na ono što će odgovoriti u svome dopisu. Napominjem Demokratskoj Crnoj Gori na prvom mjestu je zdravlje, a nakon toga sve druge političke inicijative“, naglasio je Pejović.

Navodeći da je obaveza da se poštuju dokumenta koja regulišu rad parlamenta, šef odborničkog kluba DF-a, Đorđije Pribilović je istakao da incijative za smjene predsejdnika Opštine i SO moraju da budu usklađene sa Poslovnikom.

"Što se tiče specifičnosti situacije u kojoj se sada nalazimo zbog pandemije, svi smo za to da se ispoštuju svi oni uslovi ili obaveze koje propisuje NKT. Sada se postavljaju pitanja da li u ovakvoj situaciji mogu da se održe sjednice. Treba tražiti te uslove da nam se dostave i da li mi možemo da radimo organizovati sjednicu“, kazao je Pribilović.

On je kazao da je klub odbornika DF da se sjednica održi, da se poštuju rokove.

"I na sjednici ćemo sve znati i vidjeti i argumente ukrstiti. Što se moga mišljenja , ja sam za to da se poštuje koalicioni sporozam. Znači, ono što smo se dogovorili kao novoformirana vlast i svi potpisnici koji tamo stavili svoje potpise, to su trebali da ispoštuju. Ako imamo problema sa poštovanjem tog sporazuma, onda je najdemokratskije vratiti mandat građanima, to je sasvim jasno i sasvim prirodno"poručio je Pribilović.

Bonus video: