Darmanović: Crna Gora posvećena multilateralnim principima

"Crna Gora podržava reformu Ujedinjenih nacija, jačanje uloge Savjeta bezbjednosti kao i Generalne skupštine“, poručio je Darmanović
866 pregleda 1 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Mfa.gov.me
Srđan Darmanović, Foto: Mfa.gov.me

Crna Gora, kroz zajednički sistem vrijednosti, nastavlja da bude posvećena multilateralnim principima, evropskoj integraciji i regionalnoj saradnji, poručio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Darmanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), putem video konferencije učestvovao na sastanku Savjeta bezbjednosti po nazivom "75 godina od kraja II Svjetskog rata na evropskom tlu – naučene lekcije za prevenciju budućih stradanja, odgovornost Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN)“.

On je pohvalio odgovor Ujedinjenih nacija na pandemiju novog koronavirusa, i ukazao na važnost solidarnosti i očuvanja multilateralizma, kao jedinog pristupa za rješavanje globalnih izazova.

"Kao odgovorna država, Crna Gora će, kroz zajednički sistem vrijednosti, nastaviti da bude posvećena multilateralnim principima, evropskoj integraciji i regionalnoj saradnji. Ne samo zbog činjenice da je Evropska Unija (EU) jedan od najvećih mirovnih projekata, već i garantor stabilnosti, komplementaran Ujedinjenim nacijama“, poručio je Darmanović.

On je istakao važnost skupa koji podsjeća na istorijski značaj antifašizma, kao vrijednosti koja je duboko ukorijenjena u crnogorskoj kulturi i ustavnom sistemu.

"Moramo biti svjesni da su temelji multilateralizma zasnovani na univerzalnim vrijednostima i principima koje njeguju Ujedinjene nacije“, rekao je Darmanović.

On je ukazao na nezamjenjivu ulogu Savjeta bezbjednosti u očuvanju mira i sigurnosti u međunarodnoj zajednici.

Kako je kazao, jačanje UN mehanizama za rano prepoznavanje i odgovor na krize, kao i zajednički odgovor na transnacionalne prijetnje, predstavljaju ključne elemente za izgradnju zajedničke budućnosti u miru i prosperitetu.

"U tom pogledu, Crna Gora podržava reformu Ujedinjenih nacija, jačanje uloge Savjeta bezbjednosti kao i Generalne skupštine“, poručio je Darmanović.

Navodi se da je sastanku, koji je organizovala Estonija u svojstvu države predsjedavajuće Savjetom bezbjednosti, prisustvovalo više od 50 ministara vanjskih poslova i njihovih zamjenika, kao i veliki broj stalnih predstavnika država članica Ujedinjenih nacija.

"Učesnici su razmijenili mišljenja na temu sprječavanja konflikata u budućnosti, sa osvrtom na aktuelnu bezbjednosnu situaciju u svijetu, ocijenivši da istorijska iskustva iz Drugog svjetskog rata upućuju na neophodnost međunarodne saradnje u cilju sprječavanja konflikata, posebno kroz postojeće multilateralne okvire“, kaže se u saopštenju.

Učesnici su istakli obavezu poštovanja načela međunarodnog prava koji nalažu mirno rješavanje sporova i saradnju među državama, ovjekovječenih u Povelji Ujedinjenih nacija.

Bonus video: