Opozicija neće u jedan red i jesen im je još daleko

Opozicione partije još nemaju strategiju nastupa na parlamentarnim izborima, niti kod većine postoji spremnost ili ideja da ponovo pokušaju zajedničko okupljanje. DF procijenjuje da će parlamentarni izbori biti 6. septembra
5076 pregleda 32 komentar(a)
Sjednica Skupštine (arhiva), Foto: Filip Roganović, Filip Roganović
Sjednica Skupštine (arhiva), Foto: Filip Roganović, Filip Roganović
Ažurirano: 09.05.2020. 12:03h

Opozicione partije još nemaju strategiju nastupa na parlamentarnim izborima, niti kod većine postoji spremnost ili ideja da ponovo pokušaju zajedničko okupljanje.

Iako je vladajuća Demokratska partija socijalista već uveliko u kampanji, koristeći situaciju oko korone i time državne resurse, opozicione partije izbore ne očekuju prije septembra i smatraju da imaju vremena.

Dio njih vjeruje, kako su rekli “Vijestima”, da bi bilo gubljenje energije raditi na zajedničkom nastupu, ali se sve slažu oko toga da ne bi smjeli dozvoliti da se bez dijaloga vlasti i opozicije uđe u izborni proces.

Kod dijela opozicionih partija postoji bojazan da vladajući DPS pokušava da obezbijedi apsolutnu većinu jer koristeći situaciju oko epidemije, diže rejting istovremeno zloupotrebljavljajući državne resurse.

“Opozicija je u defanzivi, jer je otkako je proglašena pandemija, bila je vidljiva samo vladajuća partija, koja je iskoristila koronu za sopstvenu promociju. Faktički, DPS je već duže u predizbornoj kampanji. Osim što njeni visoki funkcioneri obilaze opštine i dijele pomoć, i preuzimaju zasluge cijelog društva, ni u tijelima koja su koordinisala situaciju, poput Nacionalnog koordinacionog, nije bilo onih koji su prepoznati kao kritičari vlasti. Opozicija je imala tek nekoliko inicijativa, i u stvari je prepustila teren DPS-u,” kaže izvršna direktorka i novinarka nedjeljnika “Monitor” Milena Perović Korać.

MIlena Perović Korać
Fer uslova nema, ali ima modela o kojima treba razgovarati: MIlena Perović Korać(Foto: Savo Prelević)

Član Predsjedništva i poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović, u četvrtak tokom skupštinske sjednice tražio je da predsjednik parlamenta Ivan Brajović odgovori u čije je ime pozvao međunarodne posmatrače za izbore za koje je rekao da su se stekli fer i demokratski uslovi i da će biti do novembra mjeseca.

“Nije tačno. Krajnji rok je 21. oktobar za realizaciju izbora. Mi u DF-u procjenjujemo da imaju namjeru da izbore raspišu 6. septembra jer sve zavisi od turističke sezone. Jer ako ona bude jednu trećinu slabija, pad BDP-a je za pet odsto“, kazao je Bulatović.

DF već, kako su rekli nezvanično “Vijestima”, razmatra izborne teme i one će narednih dana biti u njihovom fokusu. Ne isključuju mogućnost da će u narednom periodu zvati kolege iz drugih partija na okupljanje.

Predrag Bulatović
“Sve zavisi od turističke sezone, očekujemo izbore početkom septembra”: Bulatović(Foto: Savo Prelević)

Za to međutim u drugom dijelu građanske opozicije za sada nema volje. SDP insistira na “životnim temama”, odnosno socijalno-ekonomskim pitanjima i njima ne pada na pamet da ponovo iniciraju zajedničke akcije. Smatraju da su previše energije potrošili uzalud, da su kritikovani zbog uvođenja opozicije u tehničku vladu prije izbora 2016, i ostavljaju “velikim” partijama da pokrenu ova pitanja, rečeno je “Vijestima”.

Građanski pokret URA pokušava da uvede intelektualce u širi front, ali za sada nije daleko otišao sa tim, jer oni nijesu spremni na političko kompromitovanje u situaciji razjedinjene i konfrotirane opozicije, koja ne zna kojim će smjerom, reklo je više sagovornika.

Demokrate će instirati na bojkotu izbora, rekli su nezvanično “Vijestima”. U slučaju da preostali dio opozicije učestvuje na izborima, oni planiraju savez sa “srodnim građanskim političkim subjektima, dijelom NVO, ali i istaknutim pojedicima”.

Oni, kako kažu, sarađuju sa Demosom i još nekim političkim subjekima, kao i sa Društvom za istraživanje politike.

Ostale opozicione partije, koje teško same mogu proći izborni cenzus, za sada ćute i kalkulišu šta im je dobitna kombinacija.

Za to vrijeme, DPS preko političkog direktora, koordinira sa kolegama na državnim pozicijama i po opštinama, kako da sprovode aktivnosti na terenu. To je, kako je ranije objašnjeno “Vijestima”, način na koji ta partija do tančina završava terenski rad, i u trenutku kad se raspišu izbori, oni su već spremni za njihovo održavanje.

Perović Korać: Da se uozbilje i konačno sjednu za sto

“Svima je jasno da uslova za fer i demokratske izbore nema, sada čak i manje nego prije pandemije. A opet, ni sada nema jedinstvenog stava opozicije. Kao što se prije virusa kršio Sporazum o budućnosti, koji su potpisale sve opozicione partije, tako ni danas nema jedinstvenog odgovora na najavu DPS o raspisivanju izbora. Opozicija bi morala da se uozbilji i konačno sjedne za sto, donese strategiju, i poštuje je. Posebno zbog toga što nas čekaju teška vremena. Modela svakako ima, da li je to bojkot, ili odgađanje izbora i formiranje neke vrste prelazne vlade koja bi pripremila izbore i set mjera koje se odnose na krizu koja je tu iza ćoška,” kaže Milena Perović Korać za “Vijesti”.