Adžić: Zahtijevaćemo odlaganje svih izbora i spas privrede

Treba pronaći pravni mehanizam za odlaganje svih lokalnih izbora kao i parlamentarnih, i da se održe 2021. godine i to svi u jednom danu, u terminu koji bi usaglasili vlast i opozicija. Uz to, zahtijevali bismo da se o izbornoj reformi razgovara uz aktivnu medijaciju EU, kaže Adžić
3519 pregleda 2 komentar(a)
Adžić, Foto: URA, URA
Adžić, Foto: URA, URA

Građanski pokret URA prije svega će zahtijevati odlaganje svih izbora ove godine - lokalnih i parlamentarnih - kao i održavanje svih izbora u jednom danu naredne godine, kazao je Filip Adžić, potpredsjednik URA.

On je u izjavi za "Dan" poručio da u Crnoj Gori ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje iole fer izbora, kao i da je izborni ambijent sada neuporedivo gori nego te sporne 2016. godine.

"Državu su od tada zadesile nove afere, a mi nismo dobili ni politički ni sudski epilog nijedne od njih. Vrhovno državno tužilaštvo i Agencija za sprečavanje korupcije su u v.d. stanju, dok smo imali više nego sporni izbor predsjednika Državne izborne komisije. Da li uopšte komentarisati način na koji je vlast bez prisustva opozicije izmijenila dio izbornog zakonodavstva i usvojila nova zakonska rješenja u polupraznoj Skupštini dok je bila opsadirana policijom naoružanom dugim cijevima. To su sve činjenice koje potvrđuju da u Crnoj Gori nema uslova za održavanje slobodnih i fer izbora", kazao je Adžić za "Dan".

On je dodao da se uz sve pomenuto, dogodila i pandemija koronavirusa, koja nije paralisala samo Crnu Goru već čitavu planetu.

"Usljed toga donijete su brojne mjere koje se umnogome ne razlikuju od vanrednog stanja. U takvoj atmosferi, bez obzira na najavljeno popuštanje restriktivnih mjera, nema uslova za održavanje slobodnih i fer izbora. Nedavno je predsjednik partije Dritan Abazović predložio model po kojem bi najbolje bilo da se pronađu pravni mehanizmi za odlaganje svih lokalnih izbora kao i parlamentarni, i da se održe 2021. godine i to svi u jednom danu, u terminu koji bi usaglasili vlast i opozicija. Uz to, zahtijevali bismo da se o izbornoj reformi razgovara uz aktivnu medijaciju Evropske unije (EU)", poručio je Adžić.

On ističe i da je bojkot najrealnija opcija, kad argumentovano tvrde da uslova za fer izbore nema.

"Kao partija koja baštini demokratske vrijednosti, URA prije svega zagovara dijalog i konsenzus svihučesnika izbornog procesa. Međutim, ukoliko ne postoji spremnost da se dođe do zajedničkih rješenja i poboljšanja uslova za fer izbore, onda je bojkot naša neminovnost. Mi smo jedina država koja nikadau svojoj istoriji na izborima nije smijenila vlast, i to uz sve pobrojano najbolje potvrđuje kakav je izborni proces. Mi ne tražimo izbore koji apriori detronizuju DPS već izbore na kojima će svi učesnici imati jednake šanse, a građani slobodu odabira", jasan je Adžić.

Poručuje i da čim nema vječitih tema svađalica, identitetskih pitanja i fingiranih podjela kvalitet politike dolazi do izražaja, što građani, sudeći po reakcijama i podršci Pokretu URA, svakako prepoznaju.

"Konstruktivnost ne bih nikako nazvao saradnjom, niti je od strane opozicione partije sa ovakvim DPS-om može biti. Kao odgovoran politički subjekt, kojem je interes građana i Crne Gore prioritet, URA je prepoznala tromost i bezidejnost u radu Vlade i konstruktivnim predlozima smo željeli pokazati da smo kadri voditi državu i pomoći građanima i privredi. Veći dio naših predloga je usvojen, ali to svakako pripisujem aktivnoj komunikaciji sa građanima i sagledavanju njihovih realnih problema, što smo kroz mjere i predočili Vladi", poručuje Adžić.

Ističe i da nas, nakon zdravstvene krize, koja, nada se, polako jenjava, očekuje izraženija ekonomska kriza.

"Nijedna zemlja nije u potpunosti pripremljena za ovakve situacije, ali one sa zdravom ekonomijom imaće neuporedivo manje posledica od Crne Gore koja ima zabrinjavajući dug, loš kreditni rejting, visoku zavisnost od turizma i ogroman uvoz, koji je u svega petaestak procenata pokriven izvozom. Zato sada treba vući pametne poteze", zaključio je Adžić.

Bonus video: