Džudi Rajzing Rajnke, Foto: Boris Pejović

INTERVJU Endemska korupcija usporila integracije Crne Gore

Vlasti moraju sada, više nego ikad, udvostručiti napore da se pridržavaju ne samo slova već i duha zakona koji garantuju nezavisno i nepristrasno pravosuđe i tužilaštvo. Vladavina prava mora postojati ne samo na papiru, već i u praksi, poručuje ambasadorka SAD
20617 pregleda 32 komentar(a)
Džudi Rajzing Rajnke, Foto: Boris Pejović
Džudi Rajzing Rajnke, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.05.2020. 15:46h

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajnke rekla je da vlasti u Crnoj Gori moraju da rade na poboljšanju standarda građana, a ne za svoje lične interese.

“Vjerujem da nedavni izvještaj Fridom Hauza pokreće u pravom trenutku važna pitanja koja se tiču ​​percepcije opšteg demokratskog nazadovanja Crne Gore u posljednje vrijeme,“ rekla je ambasadorka na pitanje da prokomentariše novi izvještaj Freedom Housea, u kome se navodi da je Crna Gora iz djelimično konsolidovane demokratije skliznula u hibridni režim.

Ona je komentarišući nedavno objavljen izvještaj te nevladine organizacije čije je sjedište u SAD, još rekla:

“Stavljajući po strani pitanja objektivnosti i pristrasnosti u vezi sa ovim izvještajem, činjenica je da ankete pokazuju da gotovo 90 odsto građana Crne Gore vjeruje da je korupcija široko rasprostranjena i da, što je još više zabrinjavajuće, 60 odsto njih vjeruje da je korupciju nemoguće iskorijeniti.

Nema sumnje da je endemska korupcija usporila evroatlantske integracije Crne Gore i da vlasti moraju sada, više nego ikad, udvostručiti napore da se pridržavaju ne samo slova već i duha zakona koji garantuju nezavisno i nepristrasno pravosuđe i tužilaštvo. Vladavina prava mora postojati ne samo na papiru već i u praksi. Institucije treba da obezbijede da oni koji krše zakon za to odgovaraju. Vladini zvaničnici moraju neumorno raditi na poboljšanju života građana a ne da koriste položaj moći u svrhu zadovoljenja vlastitih interesa.

Imajući tu ideju u vidu, SAD radi sa Crnom Gorom na poboljšanju vladavine prava. Od 2010. uložili smo vise od 17 miliona dolara u povećanje institucionalnih kapaciteta za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. U Crnu Goru smo doveli vodeće stručnjake koji obučavaju sudije i tužioce; opremili smo sudnice tehnologijom koja omogućava običnim građanima da budu informisani o pravnim postupcima; i obučili smo službenike policije kako da primjenjuju najnovije postupke u reagovanju na teške oblike kriminala.

Sjedinjene Države ce učiniti sve što mogu kako bi pomogle građanima Crne Gore da ostvare svoje ciljeve i težnje, ali budućnost Crne Gore zavisi od njenih građana. Društva u kojima svi imaju poštenu šansu su najkohezivnija i najuspješnija. Vladavina prava, pravednost, uključenost - to su zapadne vrijednosti. To su zajedničke vrijednosti na čijoj odbrani svi moramo neumorno raditi”.

Rajzing Rajnke
"Koordinisani napori Pekinga da promoviše sukobljene teorije": Rajzing Rajnke(Foto: Savo Prelević)

Podijelili ste zadovoljstvo zbog načina na koji su vlasti u Crnoj Gori postupile protiv širenja epidemije, da li strahujete zbog razmjera epidemije u SAD?

Kao što je potpredsjednik Pens nedavno rekao: ‘Imamo svjetlo na kraju tunela. Napredak nas zaista ohrabruje. Čak i u žarišnim tačkama širom zemlje broj slučajeva stagnira, a u nekim se područjima smanjuje. To je priznanje američkom narodu i načinu na koji je američki narod, prije gotovo 45 dana, prihvatio smjernice za usporavanje širenja zaraze. Spasili smo živote. Zaštitili smo ranjive. Sačuvali smo svoj zdravstveni sistem. Na dobrom smo putu izlječenja naše zemlje’.

U stalnom sam kontaktu sa svojim bliznjima i prijateljima u Sjedinjenim Državama. Često razgovaram sa kćerkom, koja pohađa Univerzitet Dzons Hopkins u Baltimoru, u Merilendu, ali sada školsku godinu završava onlajn, kao i mnogo studenata širom svijeta. Iako je ovo vrijeme velike nesigurnosti za sve, ohrabruje me njen stalni optimizam i fleksibilnost u prilagođavanju novoj realnosti, a vidim kako se i drugi Amerikanci podjednako uspješno suočavaju sa izazovima koje donosi ovaj virus. Za mene je jedna od svijetlih strana ove krize to što je učvrstila i ojačala naše lične odnose sa članovima naših porodica, prijateljima, kolegama i mnogim drugima, kako ovdje u Crnoj Gori tako i u mojoj domovini.

Da li je moguć globalni odgovor na globalnu epidemiju, s obzirom na to da su SAD dovele u pitanje kredibilitet Svjetske zdravstvene organizacije i sve češće kritikuju Kinu za početno neodgovorno ponašanje, a na drugoj strani je izvjesno da se strategije zemalja u odbrani od COVID 19 znatno razlikuju?

Globalna pandemija zahtijeva globalni odgovor. SAD predvodi međunarodnu koordinaciju u globalnoj borbi protiv COVID-19 kroz predsjedavanje G7 grupom - mobilišući dosad neviđenu međunarodnu koordinaciju kroz zdravstvenu, finansijsku, humanitarnu pomoć, nauku i sektor tehnologije, kako bi se spasili životi, obnovio ekonomski rast, očivala radna mjesta i podržala globalna trgovina i ulaganja.

Kroz predsjedavanje grupom G7 ove godine, Sjedinjene Države nastavljaju da blisko koordinišu napore sa G20 kako bi osigurale da značajna američka sredstva i naučni napori na ovom frontu ostanu središnji i koordinisani dio svjetskih napora u borbi protiv COVID-19. Moja država okuplja najsjajnije umove američkih vladinih agencija, privatnog sektora, univerziteta i inostranih partnera kako bi razvila vakcine i terapijske intervencije u zaštiti svijeta od COVID-19.

Želim da naglasim da su Sjedinjene Države najveći pojedinačni zdravstveni i humanitarni donator na svijetu, a američki narod je nastavio velikodušna izdvajanja u globalnoj borbi protiv COVID-19. Sjedinjene Države pružile su kritički važnu podršku međunarodnim organizacijama koje se bore protiv pandemije, uključujući UNICEF, Svjetski program hrane i desetine drugih entiteta. Želimo da spasimo živote I, dok razmatramo pogrešno upravljanje Svjetske zdravstvene organizacije odgovorom na pandemiju, nastavićemo da podržavamo partnere koji sprovode svoje misije u borbi protiv COVID-19.

Rajzing Rajnke
Rajzing Rajnke(Foto: Boris Pejović)

Da li uočavate opasnost po demokratske procese u Crnoj Gori zbog slučajeva kršenja privatnosti objavljivanjem spiskova osoba u izolaciji, hapšenja ljudi koji na društvenim mrežama kritikuju zvaničnike i drakonskim kaznama za kršenje mjera za suzbijanje epidemije?

Procjene koje vlade moraju napraviti u odmjeravanju značaja javnog zdravlja, s jedne, i važnosti zaštite osnovnih prava, s druge strane, za vrijeme globalne pandemije bez presedana, izuzetno su složene i teške. Vodeći računa o tome, moraju se uložiti svi napori kako bi se osiguralo poštovanje temeljnih prava i sloboda, poput prava na privatnost i slobodu izražavanja. Sve radnje koje vlasti preduzimaju, a odnose se na ograničavanje osnovnih prava, moraju uvijek biti strogo u skladu sa zakonom, primjenjivati ​​se jednako i biti što je moguce proporcionalnije. Pozvala bih posebno na oprez kod odredjivanja mjera pritvora bilo da je riječ o običnim građanima ili novinarima zbog onoga što kažu ili pišu.

Trajno poštovanje osnovnih prava i sloboda temelj je demokratije. Vremena kakva su ova jasno pokazuju važnost snažne, participativne demokratije - i institucije i građani imaju ulogu u obezbjeđivanju da demokratski sistem u krajnjem bude odgovoran građanima od kojih crpi svoju moć i legitimitet.

Kakva su američka iskustva u borbi protiv širenja lažnih vijesti i panike u vezi s pandemijom i šta biste preporučili ovdašnjoj vlasti i medijima u vezi s tim?

Kao što znamo iz iskustava i u Sjedinjenim Državama i u Evropi, postoje oni koji se okreću dezinformacijama kao oružju, ne oklijevajući da ga upotrijebe čak i u najosjetljivijim i najkritičnijim vremenima, poput sadašnjeg, kada svi zajedno radimo na suprotstavljanju zajedničkom izazovu koji predstavlja COVID-19.

I vlade i građani treba zaista da budu svjesni direktnih prijetnji koje dezinformacije predstavljaju našim zajedničkim naporima u suočavanju sa COVID-19. Na primjer, ruske dezinformacione mreže pokušale su da promovišu destabilizujuće spoljnopolitičke ciljeve Moske stvaranjam konfuzije u našim demokratskim društvima. Vidjeli smo i koordinisane napore Pekinga da promoviše sukobljene teorije o COVID-19, ciji cilj je bio da posiju sumnje, odbiju krivicu i stvore ideju da možda nije moguće saznati istinu.

Jedan od rezultata povećane usredsređenosti na dezinformacije u kontekstu COVID-19 jeste da je došlo do ubrzanja saradnje između demokratskih zemalja koje su se suočile sa ovom prijetnjom, što posebno važi za Sjedinjene Države i naše evropske saveznike. Ove godine je 75. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata. Važno je da napomenemo da imamo dugu istoriju savezništva u najizazovnijim okolnostima, a ovo je jedno od takvih vremena. I, konkretno, kad je riječ o borbi protiv dezinformacija, naša saradnja nikada nije bila bliža.

Rajzing Rajnke
Rajzing Rajnke(Foto: Savo Prelević)

Politički uticaj na RTCG, izvještavanje koje nije u javnom intresu oborili CG na skalama medijskih sloboda

Navršavaju se bez sudskog epiloga dvije godine napada na Oliveru Lakić, a nijesu riješeni ni drugi napadi na novinare i ubistvo Duška Jovanovića. Vidite li još neke razloga za pad Crne Gore na ljestvici slobode medija?

Vlasti moraju, bez sumnje, učiniti mnogo više kako bi istražile i krivično procesuirale slučajeve nasilja nad novinarima i uništavanja medijske imovine. U tom smislu, ohrabrilo me je saznanje da su dva navodna počinioca napada na imovinu Vijesti iz 2011. i 2014. godine uhapšena prošlog mjeseca. Međutim, važno je da i nalogodavci ovih napada - i svi drugi čije su mete mediji, uključujući i ranije slučajeve – budu privedeni pravdi.

Crna Gora će teško unaprijediti svoju poziciju na skalama slobode medija bez usklađenijih napora da istrage i krivično gonjenje odgovornih za napade na novinare istinski učini prioritetom. Osim toga, politički uticaj na javni medijski servis RTCG, nedostatak transparentnosti i pravičnosti finansiranja medija javnim sredstvima i izvještavanje koje je vođeno ličnim ili političkim programima umjesto javnim interesom dodatno usložnjavaju sliku slobode medija u Crnoj Gori.

Istovremeno, javnost mora podržavati i insistirati na profesionalnom, nezavisnom novinarstvu koje će izvještavati o temama koje su od vitalnog javnog značaja. Koliko je važna uloga novinara vidimo sasvim jasno I tokom aktuelne zdravstvene krize. Izvještavajući profesionalno novinari rade i na raskrinkavanju opasnih teorija zavjere i dezinformacija koje kruže oko COVID-19 i ugrožavaju javno zdravlje.

Razumijem koliko je teško - čak i prije aktuelne krize - finansirati profesionalne novinare koji će se baviti kvalitetnim novinarstvom. Pozdravljam sve novinare koji, uprkos ogromnim ekonomskim, bezbjednosnim i zdravstvenim preprekama, istrajavaju u bavljenju profesionalnim novinarstvom i time jačaju demokratski sistem.

Rajzing Rajnke
Rajzing Rajnke(Foto: Savo Prelević)

Važni su snažni kontrolni mehanizmi, građani da insistiraju na transparentnosti

Da li primjećujete u potezima pojedinih političara na vlasti da kroz aktivnosti za suzbijanje epidemija provijava i politička kampanja za izbore najavljene na jesen? Da li biste u vezi s tim ohrabrili pravosuđe da provjeri potencijalnu zloupotrebu državnih resursa?

Snažni kontrolni mehanizmi važni su za zdravlje svakog demokratskog sistema. Dužnost je svih građana demokratskih zemalja da kontinuirano insistiraju na transparentnosti i odgovornosti naših vlada.

I, zato što zaslužuje da bude ponovljeno, htjela bih još jednom da zahvalim svima u Crnoj Gori koji su bili na prvoj liniji borbe tokom krize - od zdravstvenih radnika i policajaca do čistača ulica i kasirki u prodavnicama. Dok izlazimo iz prve faze pandemije, u isticanju njihove hrabrosti i nesebičnosti ne možemo pretjerati.

Nastavljamo dugoročnu američku podršku crnogorskom zdravstvenom sistemu i ekonomiji

Da li ste uoči najavljene globalne recesije optimista, s obzirom na najavljeni paket ekonomskih mjera u SAD i kako ocjenjujete ekonomske poteze vlasti u Crnoj Gori? Da li su Podgorica i Vašington razgovarali o modelima saradnje i podrške?

Pod američkim vodstvom zemlje G7 koordinišu sveobuhvatni globalni odgovor na pandemiju koji uključuje intenziviranje napora za stabilizaciju globalne ekonomije i stvaranje uslova za održivi ekonomski oporavak i rast.

Iako bih prepustila crnogorskoj vladi da govori o svojim naporima u rješavanju ekonomskih efekata krize u Crnoj Gori, znam da se vlade cijelog svijeta suočavaju sa izuzetno teškim izazovima u pronalazenju najboljeg odgovora na ekonomske i društvene posljedice pandemije. Kao i uvijek, Crna Gora može da računa na Sjedinjene Države, kao prijatelja, saveznika i partnera, dok podržavamo jedni druge u vremenima i krize i prosperiteta.

I dok se kod kuće borimo protiv pandemije, podržavamo nastojanja Crne Gore da reaguje na krizu. Ta podrška je uključila donaciju medicinske opreme Kliničkom centru Crne Gore, finansiranje kupovine 75 tableta za romske srednjoškolce kao podršku jednakom pristupu obrazovanju, izdvajanje 300.000 dolara za pomoć zdravstvu. Ponosna sam, takođe, što nastavljamo dugoročnu američku podršku crnogorskom zdravstvenom sistemu i ekonomiji.

Takođe sam vrlo zadovoljna naporima američkih građana i organizacija da pomognu Crnoj Gori. Na primjer, Spirit of America, neprofitna organizacija koja razvija veze među građanima naših dviju zemalja, podržava projekat kojim omogućava seoskim domaćinstvima da posiju sjeme za vrijeme pandemije COVID-19, kako bi obezbijedili hranu za sebe i komšije. Dvije lokalne nevladine organizacije, Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije i Paradigma, udružile su se sa Spirit of America kako bi obezbijedili tu direktnu pomoć crnogorskim građanima.

Očekujemo da će se uskoro pojaviti dodatne mogućnosti pomoći i aktivno sarađujemo sa crnogorskim i međunarodnim partnerima kako bismo odgovorili na trenutne i dugoročne posljedice pandemije.

Bonus video: