Đukanović: Crna Gora i njeni građani će znati da cijene podršku Izraela

Predsjednik Crne Gore je čestitao izraelskom kolegi na uspjehu u borbi Izraela sa novim koronavirusom
698 pregleda 2 komentar(a)
Đukanović i Rivlin (arhiva), Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Đukanović i Rivlin (arhiva), Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Crna Gora i Izrael imaju izuzetno dobre i prijateljske odnose, ocijenjeno je tokom telefonskog razgovora predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića sa predsjednikom Izraela, Ruvenom Rivlinom.

"Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imao je telefonski razgovor sa predsjednikom Države Izrael Ruvenom Rivlinom, kao još jedan dokaz prijateljstva i uzajamne posvećenosti u uslovima pandemije novog korona virusa. Zajednički je ocijenjeno da dvije države imaju izuzetno dobre i prijateljske odnose, uz zadovoljstvo da se dijalog dvojice zvaničnika nastavlja nakon susreta u Jerusalimu s početka godine. Predsjednik Đukanović je upoznao predsjednika Rivlina sa povoljnim epidemiološkim prilikama u Crnoj Gori uz zadovoljstvo što izlazimo iz najteže faze borbe sa relativno malim posljedicama po zdravlje ljudi. On je zahvalio Izraelu što je i u ovoj situaciji pružio pomoć Crnoj Gori, donacijom 4000 testova koju je realizovala kompanija Elbit i počasni konzul Crne Gore u Izraelu Nimrod Rinot. Crna Gora i njeni građani znaće da pamte i cijene ovu podršku, kazao je on", saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.

Đukanović je čestitao Rivlinu na uspjehu u borbi Izraela sa novim koronavirusom, uz, kako je saopšteno, uvjerenje u najbolju zaštitu građana, spremnost za predstojeći ekonomski oporavak i dalji razvoj te zemlje što će dodatno učvrstiti bilateralne odnose.

"Ponovio je trajnu posvećenost Crne Gore očuvanju sjećanja na žrtve Holokausta i borbi protiv antisemitizma, i naglasio da je na toj liniji nakon Svjetskog foruma u Jad Vašemu uspostavljena direktna komunikacija Međunarodne škole studija o Holokaustu sa Ministarstvom prosvjete Crne Gore, koja će rezultirati potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju i pokretanjem konkretnih programa saradnje. On je uz zahvalnost predsjedniku Rivlinu potvrdio, takođe, da je donacija dječjih invalidskih kolica, prezentovana tokom prošlogodišnje posjete, stigla u Crnu Goru, i da će u najskorije vrijeme biti dostavljena djeci kojoj je najpotrebnija", navodi se u saopštenju iz Đukanovićevog kabineta.

Predsjednik Izraela je, kako je saopšteno, uz zadovoljstvo zbog prilike da ponovo razgovara sa Đukanovićem, iskazao solidarnost sa Crnom Gorom i njenim narodom u prevazilaženju posljedica globalne krize izazvane virusom.

"Uz ocjenu da se i Izrael, kao i cijeli svijet suočava sa teškim socio-ekonomskim i medicinskim izazovima, pohvalio je djelovanje Crne Gore, koja je, kako je istakao, pokazala da korona ne može da nas pobijedi. On je crnogorskom predsjedniku prenio pozdrave donatora i počasnog konzula, uz zadovoljstvo što je Izrael bio u prilici da pomogne crnogorskom narodu u vremenu pandemije, kao i kroz donaciju dječjih invalidskih kolica. Predsjednik Izraela je kazao da cijeni ličnu posvećenost i angažman Predsjednika Crne Gore na edukaciji o Holokaustu. Sa zadovoljstvom je prihvatio poziv da posjeti Crnu Goru, uz želju da se posjeta realizuje čim se za to steknu uslovi nakon korone i uvjerenje da će to biti nastavak plodnih razgovora na najvišem nivou", zaključuje se u saopštenju iz kabineta predsjednika Crne Gore.

Bonus video: