Božović: Razgovor u MVP korektan, izvijestio sam Beograd i na to smo stavili tačku

Ambasador Srbije je pozvan na razgovor jer je na službenom profilu na Faceboku komentarisao to što je Javni servis na Dan pobjede nad fašizmom Jutarnji program počeo pjesmom hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona, koji javno veliča ustaštvo
5914 pregleda 10 komentar(a)
Božović, Foto: Savo Prelević
Božović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.05.2020. 18:33h

Ambasador Srbije u Crnoj Gori, Vladimir Božović, koji je danas pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova zbog ocjene o izvještavanju Javnog servisa, izrazio je nadu da su nesporazumi riješeni i kazao da je o svemu obavijestio zvaničan Beograd.

Božović je pozvan jer je na službenom profilu na Faceboku komentarisao to što je Javni servis na Dan pobjede nad fašizmom Jutarnji program počeo pjesmom hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona, koji javno veliča ustaštvo.

Božović je rekao "Vijestima" da je razgovarao sa ambasadorom u MVP Crne Gore Vladimirom Radulovićem, sa kim se, kako je kazao, saglasio oko toga da je antifašizam zajednička tekovina dvije države.

On je kazao da je za MVP bio sporan dio njegove izjave kojom je ustvari, kako je objasnio, prenio stav Savjeta RTCG.

"Smatrajući neprimjerenim puštanje kontroverznog i antisrpski i proustaški, dakle fašistički nastrojenog hrvatskog pjevača Tompsona u jutarnjem programu RTCG na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope izražavam protest i žaljenje. Pozdravljam reagovanje i priznanje greške RTCG, ali smatram da je potrebno utvrditi pojedinačnu odgovornost i adekvatno je sankcionisati", naveo je on u objavi u subotu.

"Izražavam zadovoljstvo jer smo se usaglasili oko nepihvatljivist tog čina RTCG i zajednički potvrdili anfifašističku osnovu tekovina Crne Gore i Srbije. Za mene je to najvažnije," kazao je.

Ambasador Božović je rekao da je ustvari pozvan zbog drugog dijela izjave, odnosno poziva za utvrđivanje odgovornosti što za Crnu Goru nije prihvatljivo.

"Pojasnio sam da ja i država koju predstavljam nije imala namjeru ili želju da određuje način reagovanja državnih ili drugih organa u Crnoj Gori, već da je to interna stav koju mi poštujemo," kazao je Božović.

Ambasador Srbije je rekao da je kolegi iz MVP prenio stav da je "drugi dio bio citat Savjeta RTCG i kome se govorilo o odgovornosti".

"Ja po Ustavu imam pravo da izražavam svoj stav i činiću to i dalje. Današnji razgovor je bio korektan, ja sam o tome izvijestio Beograd i na to smo stavili tačku. Moje kao ambasadora je da pronalazim tačke koje spajaju dvije države, a nikako da budem predmet razdvajanja, rekao je Božović.

Danas je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović rekao da strani ambasadori nijesu pozvani da se miješaju u to ko će u Crnoj Gori za šta da odgovara.

“Mislim da strani ambasadori nijesu pozvani da se miješaju u to ko će u Crnoj Gori za šta da odgovara”, saopštio je Darmanović na konferenciji za novinare.

Bonus video: