O PRIJEDLOGU SDP

DPS: Opraštanje poreza podriva sistem

Sve naše mjere koje ste odbili vrijede manje od poreskog duga vlasnika Vektre, kazao je poslanik Raško Konjević
1503 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa sjednice, Foto: Skupština.me
Detalj sa sjednice, Foto: Skupština.me

SDP-ov predlog izmjena zakona kojim se predviđa da država oprosti porez i doprinose na zarade preduzećima i privrednicima koji su naredbom vlasti morali da prekinu rad, dobio je juče tokom rasprave podršku opozicije i SD-a iz vladajuće koalicije dok je DPS najavio da ga neće podržati.

Jedan od predlagača Raško Konjević naveo je da je ovim preduzećima zabranjen rad odlukama vlasti zbog javnog interesa, da ih je vlast pozivala da ne otpuštaju radnike kao i da im isplaćuju pune zarade a ne minimalne na koje su dobili subvencije.

"Nije fer da sada sa porezom kažnjavamo one koji su poštovali odluke. Svi naši predlozi pomoći privredi i građanima, koje vi odbijate, vrijede manje nego što je dug samo jednog tajkuna za porez, vlasnika Vektre od 20 miliona eura", kazao je Konjević.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Nikola Rakočević kazao je da su neki predlozi SDP-a konstruktivni ali da je ovaj ekonomski neoprezan koji podriva ekonomski sistem jer treba misliti i na prihode države. On je zamjerio poslanicima SD-a što su najavili podršku tom zakonu.

Poslanik SD-a Boris Mugoša odgovorio je da ne podržava taj predlog kao predlog SDP-a već da je njihov stav koji su ranije saopštili i Vladi.

"Govorimo o sumi koja ukupno iznosi milion eura, za razliku od minimalne do pune zarade. Mali privrednici su ugroženi, ako im ne pomognemo oni će te plate isplatiti na ruke i otići u sivu zonu. Ovo je znak razuma a ne neodgovornosti", kazao je Mugoša.

Skupština je juče započela raspravu o vladinom predlogu zakona o privrednim društvima. Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da je cilj zakona da svim preduzećima omogućiti da postanu učesnik na jedinstvenom evropskom ekonomskom prostoru, da će doprinijeti konkurentnosti i prosperitetu crnogorske ekonomije. G.K.