Propao pokušaj rješavanja političke krize u Budvi

Carević i Radović potpisali ostavke, Crnogorska nije došla na koalicioni sastanak

Carević i Radović pokazali su danas novinarima potpisane ostavke, koje su htjeli da ponude Crnogorskoj, ali kako se predstavnici te partije nijesu pojavili, to, kako je rečeno, njihove namjere sada svim građanima treba da budu jasne - kotorski scenario i dolazak DPS na vlast
23407 pregleda 18 komentar(a)
Radović i Carević, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović
Radović i Carević, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović
Ažurirano: 13.05.2020. 16:25h

Pokušaj rješavanja političke krize u Budvi propao je nakon što danas predstavnici Crnogorske nijesu došli na koalicioni sastanak, koji je zakazao predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović.

Crnogorskoj je trebalo da se predoči da su i predsjednik Opštine Marko Bato Carević, kao i šef parlamenta Krsto Radović spremni da se povuku sa tih funkcija, kako bi aktulena gradska vlast nastavila da upravlja Budvom do septembra, kada treba da budu održani redovni lokalni izbori, i time spriječi prepravljanje izborne volje i omogućavanju DPS da dođe na vlast.

Crnogorska je predala incijativu za smjenu Carevića, za šta je dobila podršku 16 odbornika - tri iz svoje partije, jednog iz Socijaldemokrata, nezavisnog odbornika Stevana Džakovića i 11 od ukupno 12 odbornika DPS. Potpis nije stavio odbornik Gojko Ljubanović, čiji je glas presuda za smjenu Carevića, ali je sa druge strane potpisao incijativu DPS za smjenu Radovića, za šta ima 17 odbornika, odnosno da se spriječi DPS da preuzme vlast.

Carević i Radović pokazali su danas novinarima potpisane ostavke, koje su htjeli da ponude Crnogorskoj, ali kako se predstavnici te partije nijesu pojavili, to, kako je rečeno, njihove namjere sada svim građanima treba da budu jasne - kotorski scenario i dolazak DPS na vlast.

radović ostavka
Ostavka koju je potpisao Radović(Foto: Vuk Lajović)

Sastanku, koji je trebalo da se održi u velikoj skupštinskoj sali odazvali su se predstavnici DF, Demokrata, SNP, Građanskog pokreta URA, SNP, DEMOS-a.

„Duboko sam razočaran što nijesmo imali priliku da razgovaramo. Srećan sam što samo i gospodin Carević i ja dokazali da nam fotelje nijesu bitne, potpisali smo ostavke, i time pokazali građanima Budve da smo bili spremni sve da uradimo kako bi sačuvali vlast u Budvi. Drugi razlog zašto sam srećan je to što smo sve uradili što je do nas, da moja i ostavka gospodina Carevića, koje su kako je suditi po incijativama koje su podnijete da su problem, faktički nijesu problem. Izgleda da je po strani nešto sasvim drugo, nešto što je Crnogorska dogovorila sa DPS-om. To ćemo vidjeti u narednim danima“, kazao je Radović nakon sastanka.

Carević: Jednom ko izda, izdaće uvijek

Gradonačelnik Carević je naglasio da za razliku od Radovića nije ni razočaran niti iznenađen postupkom Crnogorske.

„Više puta sam javno govorio, jednom ko izda, izdaće uvijek. Sada se to potvrdilo, jasno je da su najmanji problem gospodina Radović i ja. Ovdje je problem druge vrste, ovo je stara priča kojom se služi DPS i koji je uspio u svojim poznatim manirima da pridobije naklonost Crnogorske. Obećavam da ćemo se botriti do zadnjeg promila mogućnosti da ne dozvolimo ono što se desilo u Nikšiću i Kotoru, jer to nije izborna volja građana“, rekao je Carević.

Carević je, pokazujući potpisanu ostavku, kazao da njemu nikada fotelja nije bila bitna.

Carević
Carević(Foto: Vuk Lajović)

„Zato sada nudim kolegama iz Demokratske Crne Gore da podrže incijativu za skraćenje mandata, jer jedino na iizborima ćemo mi, bez obzira na sve probleme, međusobne nesuglasice, pobijediti DPS. Sve od danas ide u pravcu da se u Budvi može desiti kotorski scenario i zato pozivamo sve da podržimo inicijativu za skraćenje mandata“, kazao je Carević.

Lider budvanskog SNP-a Krsto Rađenović kazao je da je ta partija ima apsolutno povjerenje u Carevića i Radovića.

„Očigledno da Carević i Radović nijesu problem, jer su ponudili ostavke. Problem je sasvim nešto drugo. Nažalost, organizovana kriminalna grupa u Budvi radi i priprema se za izbore. SNP će sve uraditi u demokratskom kapacitetu da ta grupa više nikada ne dođe na vlast u Budvu“, poručio je Rađenović.

Pejović: Izbornu volju građana Budve branićemo svim raspoloživim sredstvima

Lider budvanskih Demokrata Mijomir Pejović kazao je da je ta partija uradila sve da do koalicionog sasztanka dođe.

„Razloge zbog kojih Crnogorska danas nije došla očigledno nijesu oni koje je navela ou inicijativama za razrješenje Carevića i Radovića. Oni su, čini se, mnogo dublji, mnogo složeniji, mnogo sadržajniji. Čini mi se da izborom novog rukovodstva u crnogorskoj da su oni odlučili da idu onim utabanim stazama koje je trasirao njihovo osnivač Miodrag Vlahović. Što se tiče izborne volje građana, mogu da poručim u ime Demokratske Crne Gore da ćemo snažno insistirati na odrbrani člana 2 Ustava Crne Gore i da ćemo izbornu volju građana Budve braniti svim raspoloživim sredstvima", kazao je Pejović.

Osvrćući se na incijtivu DF o skraćenju mandata, Pejović je kazao da za nju nijesu potrebni potpisi.

„Dovoljna je samo inicijativa iz kabineta predsjdnika Opštine da se pošalje u skupštinsku službu. A kada ona dođe na dnevni red sjednice Skupštine opštine, naravno da ćemo podržati“, kazao je Pejović.

Jovanović: Džakoviću, vrati mandat DF-u

Predstavnik DF Nikola Jovanović pozvao je nezavisnog odbornika Stevana Džakovića da slijedi primjer nezavisne odbornice Valentine Tadić i vrati mandat izbornoj listi Demokratskog fronta od koga je dobio priliku da participira u lokalnom parlamentu.

„Imajući u vidu da se odbornik Džaković dugi niz godina zalaže za poštovanje izborne volje, otvorene liste, za demokratizaciju društva, vladavinu prava, za stabilan politički sistem, kako on to sam govori, mislim da bi ovo bio dokaz svih njegovih tvrdnji koje je iznosio godinama unazad i da bi to predstavljalo častan potez. Ujedno želim da ga pozovem da podrži našu incijativu za skraćenje mandata , kako bi dali priliku građanima da na slobodnim izborima iskažu svoju volju i da Budvom nastave da vladaju oni kojima građani ukažu to povjerenje“, poručio je Jovanović.