Jedna prazna i ostrašćena glava može da dovede do usijanja

Izvršni direktor Centra za građanske slobode Boris Marić rekao je “Vijestima” da događaje u Nikšiću i Skupštini razumije kao dio političke kampanje vlasti i dijela opozicije za predstojeće izbore koja će ove godine, kako kaže, biti veoma teška
4739 pregleda 2 komentar(a)
Raonić, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Raonić, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Ulazak u socijalnu krizu i izbornu kampanju, u kombinaciji sa tenzijama, može da napravi veoma rizičinu atmosferu, u koju jedna prazna i ostrašćena glava može da dovede do usijanja.

To je za “Vijesti” ocijenio Boris Raonić iz Građanske alijanse, komentarišući hapšenje episkopa Joanikija i sveštenika Mitropolije crnogorsko-promorske, kao i oštre reakcije na to.

I on kao i njegov kolega iz Centra za građanske slobode Boris Marić ne vide pravni osnov za pritvaranje sveštenika, a Marić je rekao da je sve to dio predizborne kampanje koja može imati ozbiljne posljedice.

Episkopu budimljansko-nikišćkom Joanikiju i još osmorici sveštenika određeno je policijsko zadržavanje do 72 sata zbog litije u čast Svetog Vasilija Ostroškog, kojoj je prisustvovalo više hiljada građana. Pritvor je određen i sveštenicima Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću, Nikoli Marojeviću i Slobodanu Jokiću.

Sudija za istragu Osnovnog suda u Nikšiću odbio je juče žalbe advokata na određivanje pritvora, a sinoć su zbog toga organizovani protesti građana u nekoliko gradova.

Zbog hapšenja sveštenika juče je na zahtjev poslanika DF-a na nekoliko sati prekinuto skupštinsko zasjedanje. Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić rekao je da su bili planirali da pozovu pravoslavne vjernike da izađu na ulice i blokiraju sve puteve dok se na slobodu ne pusti episkop budimljansko-nikšički Joanikije sa sveštenicima, ali da su odustali nakon poziva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i Episkopskog savjeta.

U međuvremenu, policija je saopštila da je podnijela krivične prijave protiv poslanika DF-a Mandića, Milana Kneževića i Predraga Bulatovića zbog sumnje da su izvršili krivično djelo pozivanje na otpor i poziva građanima da se okupe u što većem broju na litiji u Nikšiću 12. maja.

Oni su to učinili, kako je saopštila policija, 6. i 7. maja prilikom izlaganja u plenarnoj sali.

Izvršni direktor Centra za građanske slobode Boris Marić rekao je “Vijestima” da događaje u Nikšiću i Skupštini razumije kao dio političke kampanje vlasti i dijela opozicije za predstojeće izbore koja će ove godine, kako kaže, biti veoma teška.

Boris Marić
Marić(Foto: Savo Prelević)

Marić je objasnio da je određivanje pritvora posljednja mjera jer se prisustvo osumnjičenih može obezbijediti i na druge načine, navodeći da je hapšenje sveštenika u tom kontekstu potpuno nepotrebno.

Smatra i da je pravno sporan stav vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića koji je tražio poštovanje naredbi Nacionalnog koorodinacionog tijela, a u pitanju su u stvari odluke koje je potpisalo Ministarstvo zdravlja. Takođe je problematizovao podnošenje krivičnih prijava protiv poslanika, koje štiti funkcionalni imunitet kako ne bi snosili posljedice za javno izgovorenu riječ u parlamentu.

“Da je posljedica tog poziva proizvela neku radnu štetu po društvo, to bi već bio drugačiji slučaj”, rekao je Marić.

Poslanici su zaštićeni imunitetom od krivičnog gonjenja i njihove izjave u tom svojstvu ne podliježu odgovornosti.

Marić navodi da i DF očito vodi političku kampanju koja neće nimalo biti prijatna po građane.

Boris Raonić rekao je “Vijestima” da nije uvjeren o postojanju osnova za određivanje pritvora, tim prije što MCP nije pozivala narod, već određeni politički subjekti.

“Vidjeli smo scene i u nekim sjevernim opštinama, fašističku koreografiju, što mora da zabrine. Sada je na MCP da se ogradi od ovih zloupotreba, a Vladi da inicira dijalog, kako bi se ekstremi stavili na margine, a ne u centar zbivanja. Kako ulazimo u socijalnu krizu i izbornu kampanju, u kombinaciji sa ovim tenzijama, može da se napravi veoma rizičina atmosfera, kada jedna prazna i ostrašćena glava može da dovede do usijanja. Ove tenzije odgovaraju radikalnim političkim opcijama sa opozicionog spektra i vlastima, jer sva ostala pitanja na koja nemaju odgovor, padaju u drugi plan”, kazao je Raonić.

On je apelovao na sve ozbiljne aktere na civilizovano ponašanje i otvaranje dijaloga, koji će dovesti do kompromisa oko pitanja koja decenijama opterećuju društvo.

Bonus video: