Zeković se sastao sa Jokovićem, razgovarali o primjerima prekoračenja ovlašćenja Policije

Do sastanka, u sjedištu SNP, došlo je, kako saopštavaju, na zahtjev Zekovića, a prisustvovao mu je i sekretar Izvršnog odbora SNP-Dragan Vukić. Zeković je prijem tražio nakon što je SNP javno iznijela pitanja o objektivnosti ocjena Savjeta
2242 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Joković, Foto: Boris Pejović
Vladimir Joković, Foto: Boris Pejović

Juče su se u Podgorici susreli Predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković i predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković, navodi se u saopštenju SNP-a.

Do sastanka, u sjedištu SNP, došlo je, kako saopštavaju, na zahtjev Zekovića, a prisustvovao mu je i sekretar Izvršnog odbora SNP-Dragan Vukić. Zeković je prijem tražio nakon što je SNP javno iznijela pitanja o objektivnosti ocjena Savjeta.

"Na sastanku je razmotrena ukupna bezbjednosna i politička situacija u Crnoj Gori sa posebnim akcentom na postupanje policije i poštovanje ljudskih prava i sloboda građana", navodi se u saopštenju.

Jokoviu je, kako je saopšteno, iskazao posebno interesovanje prema primjerima prekoračenja ovlašćenja, upotrebi sredstva prinude a naročito za upotrebu hemijskih sredstava prema okupljenim građanima koji su protestvovali povodom hapšenja episkopa Joanikija i nikšićkih sveštenika, među kojima je bilo i djece i starijih ljudi.

"Predstavnici SNP-a ponovili su kritike na račun policije i represivnih metoda koje je policija primijenila u Pljevljima, Nikšiću i Andrijevici.Te ružne scene batinanja naroda, po ocjeni SNP, obišle su svijet, čime je nanešena velika šteta demokratizaciji crnogorske društvene zbilje", navodi se u saopštenju.

"Zeković je saopštio dosadašnje nalaze i ocjene ovog tijela, i predstavio koji su predmeti i dalje u radu u odnosu na interesovanje predsjednika Jokovića. Ponovio je da je ocjena nadležnih starješina na terenu o ispunjavanju uslova za upotrebu sredstva prinude bila osnovana i da se sada provjerava svaki pojedinačni primjer eventualnog prekoračenja ovlašćenja. Naglasio je da je u policiji uspostavljena kultura odgovornosti i da se bilježi napredak u poštovanju ljudskih prava", kaže se u saopštenju.

Diskutovano je o radu Savjeta, njegovoj kontrolnoj ulozi i ovlašćenjima koje ima po Zakonu o unutrašnjim poslovima.

Posebna je pažnja, kako objašnjavaju, predstavljenja problematici zadržavanja građana pri čemu je Savjet predstavio svoje detaljne izvještaje i ocjene.

"Iz SNP su potencirali da se ne mogu abolirati odgovornosti oni koji bacaju suzavac i šok bombe na građane, među kojima je bilo i djece i istakli važnost depolitizacije policije i njenog menadžmenta kao i da Savjet u svom radu treba biti lišen bilo kakve političke obojenosti", kaže se u saopštenju.

"Sagovornici su se saglasili da treba jačati vladavinu prava u Crnoj Gori kao da se Savjetu kao kontrolnom mehanizmu mora omogućiti nesmetan rad i podrška. Naglašeno je zajednički da jedino dijalog i poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda garantuju napredak svakog, pa i crnogorskog društva", zaključeno je u sapštenju.

Bonus video: