Vladavina prava i korupcija ostaju fokus

EK procjenjuje kada će objaviti izvještaj o napretku Zapadnog Balkana
2266 pregleda 1 komentar(a)
Zapadni Balkan ostaje prioritet: Sa sastanka CEI, Foto: Twitter
Zapadni Balkan ostaje prioritet: Sa sastanka CEI, Foto: Twitter

Evropska komisija procjenjuje kada će objaviti izvještaj za Crnu Goru i sve države u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Izvještaji u kojim se prikazuje napredak država kandidata u procesu pristupanja EU obično su se objavljivali do kraja maja.

“Radimo na paketu za proširenje s preciznim datumom usvajanja koji treba da bude potvrđen”, kazala je “Vijestima” portparolka EK Ana Pisonero.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji poručio je juče da reforme u regionu moraju biti sprovedene, posebno kada je riječ o vladavini zakona i borbi protiv korupcije, funkcionisanju demokratskih institucija i javne uprave.

On je tokom vanrednog sastanka predsjednika vlada država članica Centralno-evropske inicijative (CEI) kazao da kriza nije smanjila ambicije EK niti prioritet koji daje regionu Zapadnog Balkana.

Pandemija COVID-19 jasno je potvrdila da možemo raditi zajedno, možemo naći zajednička rješenja, možemo se osloniti jedni na druge. To znači i da se možemo zajedno oporaviti i izaći iz krize jači. Kriza nije umanjila naše ambicije niti prioritet koji dajemo ovoj regiji u srcu Evrope. Sasvim suprotno: to je učinilo da EK i ja lično radimo još više. Sa zadovoljstvom mogu reći da zemlje regije takođe nisu popuštale i čvrsto su se pridržavale svojih obaveza prema EU”, rekao je Varhelji

Na onlajn sastanku, kojim je predsjedava predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, učestvovali su premijeri Albanije, Bugarske, Hrvatske, Moldavije, Sjeverne Makedonije i Ukrajine kao i drugi visoki zvaničnici iz zemalja članica CEI. Specijalni gosti su bili Varhelji, direktor SZO za Evropu Hans Kluge i predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti.

Varhelji je podsjetio da je EU u martu ove godine odlučila da otvori pregovore o pristupanju sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, lideri su podržali revidiranu metodologiju za pregovore o pristupanju, a prije 10-ak dana održan je uspješni samit EU-Zapadni Balkan, s jasnom opredjeljenošću EK da napravi veliki ekonomski i investicioni plan za cijelu regiju.

Vlada je u četvrtak usvojila informaciju o novoj metodologiji pristupanja EU i odlučila da Crna Gora prihvati novi model pregovaranja.

Zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak je za Radio Crne Gore, objasnio da su se, nakon što je Savjet za opšte poslove EU prihvatio predlog o novoj metodologiji, stekli uslovi i da se Vlada Crne Gore formalno izjasni o tom pitanju.

“Za Crnu Goru u tehničkom smislu nova metodologija ne znači mnogo, ali u političkom predstavlja odraz spremnosti da, u intenzivnijem dijalogu sa državama članicama, gradimo proces i radimo na njemu”, rekao je Mrdak.

Bonus video: