Tenzije, sukobi, protesti, hapšenja, a Đukanović i Vučić kao "blizanci"

"Opšte je poznato da su Vučić i Đukanović veoma bliski poltički prijatelji. Postoji teorija da je njih povezao posao i Stanko Subotić Cane, da su u stvari, Canetov novac i Đukanović pomogli Vučićevoj naprednoj stranci da dođe na vlast u Srbiji i smijeni Borisa Tadića", kazala je za Nova.rs, Milka Tadić Mijović, predsjednica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore
28752 pregleda 34 komentar(a)
Vučić i Đukanović, Foto: Jennifer Jacquemart, Jennifer Jacquemart, Jennifer Jacquemart, Jennifer Jacquemart
Vučić i Đukanović, Foto: Jennifer Jacquemart, Jennifer Jacquemart, Jennifer Jacquemart, Jennifer Jacquemart

Crna Gora je početkom godine usvojila Zakon o slobodi vjeroisposvijesti, što je pokrenulo pitanje imovine Srpske pravoslavne crkve (SPC) i podiglo nacionalne tenzije. Sukobi, protesti, hapšenja i atmosfera koja se često opisuje kao "na granici građanskog rata". Sve to, čini se, kao da ne remeti odnose dvojice lidera - Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića, piše danas portal Nova.rs u tekstu "Crna Gora ključa, a Milo i Vučić kao blizanci".

Sagovornici portala Nova.rs primjećuju da je riječ o "blizanačkim" režimima koji su uspostavili neku vrstu "mirovne koegzistencije".

"Opšte je poznato da su Vučić i Đukanović veoma bliski poltički prijatelji. Postoji teorija da je njih povezao posao i Stanko Subotić Cane, da su u stvari, Canetov novac i Đukanović pomogli Vučićevoj naprednoj stranci da dođe na vlast u Srbiji i smijeni Borisa Tadića. Mnogo je priča o političkim i poslovnim vezama ove dvojice, oni imaju neke zajedničke poslovne partnere koji su veoma ugledni i u Srbiji i u Crnoj Gori. Očito da je ta sprega politike i biznisa veoma jaka kod njih", konstatuje Milka Tadić Mijović, predsjednica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore, za Nova.rs.

Milka Tadić Mijović
Tadić Mijović(Foto: Savo Prelević)

Ona ističe i da su dva politička režima veoma slična, pa, kako kaže, Vučić i Đukanović vladaju na isti način – opresijom prema medijima i političkim oponentima, monopolima u ekonomiji i kontrolom velikog biznisa.

"To su po mom sudu blizanački režimi, a to se vidi i po izvještajima koje o ove dvije zemlje prave relevantne organizacije i institucije od EU do Fridom hausa koji je obje zemlje svrstao u hibridna društva", ukazuje sagovornica Nova.rs.

Tadić Mijović smatra da su to autoritarni režimi i ocjenjuje da postoje zabrinjavajući trendovi i u jednoj i u drugoj zemlji.

Ipak, primjećuje i pojedine razlike.

"U Crnoj Gori nije bilo demokratske smjene vlasti, a Srbija je to iskusila nekoliko puta od sloma Berlinskog zida. U Srbiji, ipak, postoje nekakvi mehanizmi da se vlast smijeni, ili su makar postojali, a u Crnoj Gori tome se tek nadamo. Đukanović je ovdje na vlasti već tri decenije", kaže Tadić Mijović.

Ona, ipak, konstatuje da se i u Srbiji i u Crnoj Gori, pažnja, umjesto ključnih problema kao što su ekonomija, vladavina prava, borba protiv korupcije, sada prebacuje na teme i narativ koji odgovara i jednom i drugom, i Vučiću i Đukanoviću.

“Mi smo se na neki način vratili u predreferendumsku Crnu Goru u kojoj je glavno bilo pitaje identiteta i odnosa sa crkvom, umjesto da se bavimo ključnim pitanjima. Vučić, sa druge strane, pokušava da izigrava nekog zaštitnika Srba u Crnoj Gori, pritom pazeći na Đukanovića, to, takođe, nije dobro. Mislim i da i jedni i drugi treba da se okrenemo sopstvenim problemima, da Vučić ne može da štiti Srbe u Crnoj Gori, da to jedino mogu da rade oni sami skupa sa svim ostalima i da ova zemlja treba da bude zemlja svih, a ne da je neko čuva iz Srbije", poručuje Tadić Mijović.

Ona poziva na smirivanje tenzija i apeluje da se svaka zemlja posveti rješavanju svojih problema.

"Ne treba da izigravamo paternaliste, kao što Vučić pokušava da izigrava. Iako je on nježniji prema Đukanoviću, on, ipak, pokušava da štiti Srbe u Crnoj Gori, a izigrao ih je kad god je to bilo moguće”, zaključuje Tadić Mijović.

Jakšić: Lični odnos Vučića i Đukanovića obavijen misterijom

I spoljnopoltički komentator Boško Jakšić primjećuje da je riječ o liderima dvije "hibridne države" na Zapadnom Balkanu, čelnim ljudima dvije zemlje koje su na najnižem stepenu demokratskog razvoja.

Konstatuje i da postoji misterija koja obavija lični odnos Vučića i Đukanovića.

Boško Jakšić
Jakšić(Foto: Media centar Beograd)

"Isključivo objašnjenje je da se radi o dvojici autokratskih lidera sa jakim nacionalističkim nabojem. Vučić je taj naboj imao ranije, Đukanović ga je stekao pokušavajući da ojača sopstvenu državu", analizira Jakšić.

U izjavi za Nova.rs, on zapaža i da Vučić i Đukanović, tokom tenzije koja traje mjesecima, izbjegavaju da se oštrije oglase.

"Vučić je baražnu vatru prepustio tabloidima i televizjama sa nacionalnim frekvencijama, nekim svojim političkim jurišnicima. Đukanović se malo oglašava, premijer Duško Marković uglavnom reaguje na izjave Vulina ili Dačića. Postoji jedan dio misterije koji obavija lični odnos Đukanovića i Vučića u ovom trenutku. Da li je to respekt dvojice autoritaraca koji se dobro poznaju, imaju istu prirodu i model političke vladavine, ista sredstva koriste i onda znaju da im se ne isplati da uđu u tu vrstu konflikta, jer uvijek će druga strana otkriti ovo što prva strana ne bi voljela i obrnuto?”, pita se Jakšić.

"Mislim da su oni uspostavili neku vrstu lične mirovne koegzistencije, prepuštajući svojim saradnicima da voj vojuju", zaključuje Jakšić.

Bonus video: