NEOPHODNO ŠTO PRIJE USPOSTAVITI KONTAKTE SA NJEMAČKOM I AUSTRIJOM

URA: Korona koridor za spas turističke sezone

„Pored Njemačke i Austrije, koje jesu veliko turističko tržište, u tim državama živi i veliki broj građana porijeklom sa ovih prostora. Oni tradicionalno svoje odmore provode na crnogorskom primorju ili na sjeveru naše zemlje. Važno je napomenuti da pored ove dvije države u razgovorima oko korona koridora učestvuju Mađarska, Slovenija, Slovačka i Češka Republika, koje takođe mogu biti značajan potencijal za spas turističke sezone"
6894 pregleda 13 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović

Građanski pokret URA uputio je danas Vladi Crne Gore apel u cilju spasavanja turističke sezone oko pristupanja „korona koridoru“.

„Nakon što je Vlada prihvatila predlog da se Crna Gora promoviše kao corona free destinacija upućujemo apel da se oko navedenog predloga preduzmu konkretni koraci. Neophodno je da premijer Marković i šef diplomatije, Srđan Darmanović, što prije uspostave kontakte sa svojim kolegama u Njemačkoj i Austriji, kako bi pokušali da našu državu ubace u korona koridor. Na taj način bi u trenutku otvaranja granica Crna Gora bila među državama gdje bi postojao nesmetani prolaz turistima“, ističu u pokretu URA.

Navode da se u ozbiljnim evropskim državama već počelo sa razgovorima na temu turističke sezone.

„U zavisnosti od epidemiološke situacije očekivano je da u jednom trenutku dođe do otvaranja granica gdje će svakako turističku prednost imati države koje nisu bile značajno pogođene pandemijom COVID 19, među kojima je i Crna Gora. Ukoliko se ideja oko koridora obistini, za našu državu je od neizmjernog značaja da budemo dio tog dogovora. Stoga, aktivnosti u tom pravcu treba preduzeti bez odlaganja“, kazali su u pokretu URA.

Ističu da u Njemačkoj i Austriji živi veliki broj građana koji su porijeklom iz Crne Gore.

„Pored Njemačke i Austrije, koje jesu veliko turističko tržište, u tim državama živi i veliki broj građana porijeklom sa ovih prostora. Oni tradicionalno svoje odmore provode na crnogorskom primorju ili na sjeveru naše zemlje. Važno je napomenuti da pored ove dvije države u razgovorima oko korona koridora učestvuju Mađarska, Slovenija, Slovačka i Češka Republika, koje takođe mogu biti značajan potencijal za spas turističke sezone. Ovim razgovorima bi trebalo da se pridruži i Crna Gora, bez obzira što nismo članica EU“, rekli su iz pokreta URA

Navode da, po riječima komesara za unutrašnje tržište EU, Tijerija Bretona, ograničenje putovanja bi najprije trebalo ublažiti prema državama gdje je virus stavljen pod kontrolu.

„Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova moraju učiniti sve da ubijede naše partnere da i mi budemo dio ovog dogovora, bez obzira što nismo  država članica EU. Na taj način bi koliko-toliko bi spasili turističku privredu koja će biti značajno ugrožena“, zaključuju u pokretu URA.