Blažić u Budvi: Neću dozvoliti da građani zavise od bilo čije samovolje

Blažić je rekao da crnogorska vlast i druge partije promjenama teže samo “kada se nađu pod spoljnjim pritiskom” ili, što se, kako je dodao, “do sada na žalost nije dogodilo u Crnoj Gori, pod pritiskom većinske volje građana”
56 pregleda 6 komentar(a)
blažić budva, Foto: Blazicpredsjednik.me
blažić budva, Foto: Blazicpredsjednik.me
Ažurirano: 15.02.2018. 13:41h

Kandidat za predsjednika prof. dr Đorđije Blažić posjetio je u okviru predsjedničkog karavana Budvu, gdje je kazao da će tražiti obustavljanje istraživanja ugljovodonika u crnogorskom podmorju te da kao predsjednik neće dozvoliti da građani zavise od bilo čije samovolje.

“Svaki crnogorski građani danas želi promjenu i to ne površnu i personalnu, već suštinsku i institucionalnu, onakvu kakvu postojeća vlast, ali ni druge političke partije, nemaju interesa da samostalno izvedu, kazao je on.

Blažić je rekao da crnogorska vlast i druge partije promjenama teže samo “kada se nađu pod spoljnjim pritiskom” ili, što se, kako je dodao, “do sada na žalost nije dogodilo u Crnoj Gori, pod pritiskom većinske volje građana”.

“Kriza u Crnoj Gori je kriza korodiranih institucija sistema, prije svega pravnog. Budvani su tako s pravom revoltirani novim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, kojim se ukidaju prava lokalne samouprave i centralizuje planiranje prostora, kao našeg najvažnijeg resursa, posebno na primorju i u gradovima poput Budve”, kazao je Blažić.

Blažić dodaje da time značajno ograničava lokalna samouprava i krši Povelja Savjeta Evrope.

“Novim Zakonom o planiranju prostora ne samo da se ostavlja prostor za razne zloupotrebe i korupciju kojih je Budva bila posebno velika žrtva u nedavnoj prošlosti, već se značajno ograničava lokalna samouprava i krši Povelja Savjeta Evrope u toj oblasti. Najvažnije, tako se odlučivanje o upravljanju prostorom udaljava od građana i prelazi u ruke izvršne vlasti“.

Blažić smatra da će Zakon “devastaciju prostora i razularenu urbanizacija” učiniti intenzivnijima. Tako će, kako je rekao, biti trajno promijenjen izgled crnogorskog primorja i uništena šanse za opstanak turizma na ovom dijelu Jadrana.

Centralizacija prostornog planiranja, kazao je Blažić, nije jedino što prijeti crnogorskom društvu. On je podsjetio da su u pripremi su zakonska rješenja koja, kako je rekao, “značajno ograničavaju ustavna prava građana”.

“Nad nas se nadvila opasnost od uvođenja policijske države na mala vrata. Novim Predlogom Zakona o unutrašnjim poslovima, policiji se žele dati ovlašćenja da protivno Ustavu i Zakoniku o krivičnom postupku, bez dozvole tužioca ili suda mogu pratiti, osmatrati i praviti klopke građanima i tako pribavljati dokaze mimo kontrole sudske grane vlasti. To podvode pod široku sintagmu ‘specijalne policijske radnje’, koje se sprovode na odluku direktora policije, a ne državnog tužioca ili istražnog sudije. Kao predsjednik, nikada neću dozvoliti da građani zavise od bilo čije samovolje, niti da građanin-suveren abdicira u korist izvršne vlasti”, rekao je on.

Blažić je ponovio da će “za razliku od dosadašnje prakse”, na mjestu šefa države koristiti sva prava koja mu Ustav stavlja na raspolaganje u svrhu odbrane ugroženih građanskih sloboda.

“Kao predsjednik, zahtijevaću da se obustavi istraživanje ugljovodonika u našem podmorju, koje je direktno suprotstavljeno deklarativno ekološkoj prirodi države. Sve i da se izvjesne količine nafte i gasa pronađu, u uslovima postojeće sistemske nejednakosti bi se nekolicina na vlasti obogatila dok traje eksploatacija, dok bi vitalne privredne grane poput turizma i ribarstva, bile nepovratno uništene. Naša zemlja, pod ovim rukovodstvom i sa ovakvim sistemom, nije spremna da se upusti u rizik koji može dovesti do nesagledivih prirodnih posljedica, od mogućnosti masovnog izlivanja nafte u zatvorenom moru kakvo je Jadransko, do seizmoloških problema izazvanih eksploatacijom, na ionako veoma trusnom području”.

On smatra da Crna Gora i na temu istraživanja ugljvodonika u podmorju “kao i u svakom drugom slučaju, kaska za razvijenim svijetom”.

“Planiramo eksploataciju nafte i gasa u vremenu u kome druge države nastoje da smanje zavisnost od fosilnih goriva i pređu na obnovljive izvore energije, što je uz to i naša preuzeta međunarodna obaveza”.

Predsjednički karavan je 12. februara krenuo iz Nikšića. U petak i subotu će posjetiti Ulcinj i Bar.

Sa svojim timom je posjetio Budvu u okviru kampanje "Biraj pravdu" koja će obići sve crnogorske opštine.

Bonus video: