U predizborne tenzije uvučena i Crkva

Profesor Zoran Stojiljković kaže da se režimi i u Podgorici i Beogradu održavaju tako što malo proizvode, a malo rješavaju sukobe
15364 pregleda 53 komentar(a)
Građani čekali oslobađanje Joanikija, Foto: Luka Zeković
Građani čekali oslobađanje Joanikija, Foto: Luka Zeković

Ničije ambicije i interesi ne smiju voditi u hapšenja, fizičke sukobe i povratak u atmosferu građanskog rata, poručio je profesor političke sociologije iz Beograda Zoran Stojiljković, komentarišući najnovije tenzije u Crnoj Gori.

“Duboko me brine mjera do koje su podignute tenzije i zaoštrena polarizacija u koju je, htjela ili ne htjela, uvučena i crkva, kao institucija od visokog povjerenja i vodeći duhovni autoritet za brojne vjernike. Razum je na ovim prostorima tako oskudan, a sujete i vlastodržaštvo bezmjerno. Razmišljam o tome da li bi do svega ovoga dolazilo da imamo fer i demokratske uslove na izborima koji nam predstoje”, rekao je Stojiljković za “Vijesti”.

Novo zaoštravanje odnosa između vlasti i Mitropolije-crnogorsko primorske (MCP) desilo se 12. maja, nakon Svetovasilijevske litije na kojoj je učestvovao veliki broj građana uprkos mjerama za sprečavanje širenja koronavirusa. Tada su uhapšeni vladika Joanikije i osam sveštenika Eparhije budimljansko-nikšićke jer su, kako je obrazloženo, “postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti”. Oni su kasno preksinoć, nakon isteka određenog pritvora od 72 sata, pušteni na slobodu. Odluku je ispred zgrade tužilaštva u Nikšiću čekalo hiljade građana...

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilštva (ODT) u Nikšiću Stevo Šekarić kazao je juče na konferenciji za novinare da je nakon završenog izviđaja ODT podnijelo i predalo Osnovnom sudu u Nikšiću optužni predlog protiv sveštenika.

Stojiljković je ocijenio da su režimi i u Podgorici i Beogradu stabilokratski, odnosno održavaju se tako što malo proizvode, a malo rješavaju sukobe, takmičeći se za podršku i prelaznu ocjenu mentora.

Zoran Stojiljković
Zoran Stojiljković(Foto: Betaphoto)

“Kad već ne mogu da se kvalifikuju kao demokratski režimi, drugo im i ne preostaje. Nadam se iskreno da im EU neće dati da se previše zaigraju jer nam je EU zajednička, odabrana politička destinacija. Koja, istina, ni sama nije lišena problema, sporova i specifičnih prioriteta zbog kojih toleriše i razne nepodobštine. No, sad su ga pretjerali”, rekao je Stojiljković.

Dodaje da je za balkanske lidere opstanak na vlasti stvar izukrštanih interesa, unosnih klijentelističkih šema, decenijske strasti i borbe, bukvalno života.

“Čini se da se vremenom kod njih stvorila i doza vjerovanja u sopstveni kult i misiju. Kao da bez njih ne bi bilo ovih državica i kao da od njih zavisi da li ćemo se naći u demokratskom svijetu. Kladim se da oni sebe mjere aršinom istorije. Ako treba, a na ovim prostorima se nažalost to najlakše radi nacionalnom kartom, zaigraće se identitetima i njihovim transformisanjem. To što se od Miloševića naovamo radi o konvertitima u veliko srpstvo ili crnogorstvo, ništa ne mijenja”, rekao je Stojiljković, odgovarajući na pitanje da li se ova dešavanja mogu posmatrati i kao dio političke kampanje uoči izbora u Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj.

Joanikije
Joanikije(Foto: Luka Zeković)

Predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić smatra da Crna Gora može izaći iz začarnog kruga podjela samo ako građanske snage formiraju jedinstven blok, a MCP se distancira od političkih struktura koje su je dovele u situaciju u kojoj se našla proteklih dana.

On je agenciji Mina rekao da je određivanje pritvora sveštencima Eparhije budmljansko-nikšićke bio idealan okidač za procese koji će trajati do izbora.

Raonić je kazao da se nada jačanju neostrašćenih, ljevičarskih opcija unutar unionističkog biračkog tijela, “prvenstveno u liku opcije koju okupljaju Vladimir Joković i Aleksandar Damjanović, koji bi bili poželjan faktor za formiranje vlasti svim političkim opcijama”.

Hapšenje sveštenika osudili su i zvaničnici iz Srbije, a DF je ranije tražio sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Umjesto sastanka, juče je održana video konferencija sa Vučićem tokom koje je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić kazao da u Crnoj Gori postoje veliki problemi, da vlast u kontinuitetu brutalno krši osnovna ljudska prava i slobode srpskog naroda.

“Lider NSD je naglasio da je važna solidarnost koju prema svojim sunarodnicima iz Crne Gore pokazuju predsjednik Vučić i patrijarh Irinej, i upozorio da crnogorska vlast svojim potezima vuče zemlju ka građanskim sukobima, a i mitropolit Amfilohije je u Nikšiću istakao da vlast svojim postupcima podstiče sukobe koji se mogu pretvoriti u građanski rat”, saopšteno je iz DF-a.

Vučić je saopštio da su mu sagovornici iz Crne Gore prenijeli bojazan u pogledu budućnosti srpskog naroda u toj državi.

“U tom razgovoru čuo sam čak i strah da neko može da planira da rješava problem sa našim narodom na isti način kao što je rješavano u drugim djelovima Jugoslavije. Ne vjerujem, niti želim da vjerujem, da se to planira, ali sam zabirnut kao predsjednik Srbije”. Vučić je ukazao da u Crnoj Gori, na primjer, predstoji popis stanovništva, u kojem se može dogoditi da “nestane” Srba.

Prikupili dokaze za optužni predlog

Šekarić je na konferenciji za novinare objasnio da je Tužilaštvo u toku izviđaja prikupilo dokaze neophodne za podizanje optužnog akta i to u roku 72 sata dok su se okrivljeni nalazili u pritvoru.

“Tužilaštvo nije stavilo predlog za određivanje pritvora prema okrivljenim jer smatra da zato nema više zakonskog osnova s obzirom da je podignut optužni predlog”, kazao je Šekarić.

Advokat Sava Kostić kazao je ranije da po zakonu episkop i sveštenici moraju da budu pušteni nakon isteka 72 sata.

On je rekao da je zamjenica višeg državnog tužioca Lepa Medenica odbila zahtjev za izuzećem tužioca i starješine ODT-a, ali da on još nije dobio tu odluku, nego njegov kolega na mejl, i čim je dobije uložiće žalbu u zakonskom roku od tri dana.

Odluka o neprodužavanju pritvora donesena je preksinoć oko ponoći i na pitanje novinara da li se mogla donijeti ranije Šekarić je odgovorio da su mogli ranije to da urade - da bi i uradili.

“Tako su iziskivale procedure neophodne za kompletiranje dokaznog materijala na osnovu koga bi mogli da podignu optužni akt. Riječ je o pribavljanju i kompletiranju audio-vizuelne dokumentacije. Trebalo je da saslušamo dva svjedoka od kojih smo odustali smatrajući nakon analize cjelokupne tehničke dokumentacije da nije neophodno njihovo saslušanje da bismo mogli podići optužni predlog”, naveo je Šekarić i dodao da su svjedoci bili policijski službenici.

Bonus video: