"Crna Gora je uvijek bila sjajan primjer na putu ka EU, ali izgleda da to više nije slučaj"

“Veoma sam zabrinuta zbog nalaza posljednjeg izvještaja Fridom hausa. On opisuje tri zemlje koje su više hibridni režimi nego demokratije”, rekla je Fajon agenciji MINA
30240 pregleda 28 komentar(a)
Tanja Fajon, Foto: Twitter/tfajon, Twitter/tfajon
Tanja Fajon, Foto: Twitter/tfajon, Twitter/tfajon

Crna Gora uvijek je bila sjajan primjer na putu ka Evropskoj uniji (EU), ali izgleda da to više nije slučaj, kazala je poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon, dodajući da nijedna kriza ne treba da bude izgovor za ugrožavanje demokratskih standarda.

“Veoma sam zabrinuta zbog nalaza posljednjeg izvještaja Fridom hausa. On opisuje tri zemlje koje su više hibridni režimi nego demokratije”, rekla je Fajon agenciji MINA.

Ona je navela da je to nešto što sve treba ozbiljno da zabrine i podsjetila da je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji najavio da će Evropska komsija pažljivo analizirati izvještaj Fridom hausa.

“To je definitivno korak nazad za Crnu Goru, nalaziti se u istom društvu sa Srbijom, ili još gore Mađarskom. To je nešto na šta se ne može biti ponosan. Baš suprotno”, kazala je Fajon.

Ona je poručila da odgovorni političari moraju da urade više u svojim nastojanjima da demokratija i osnovna ljudska prava budu zaštićeni.

Kako je kazala Fajon, nijedna kriza, pa ni zdravstvena, ne treba da bude izgovor za ugrožavanje demokratskih standarda i slobode medija u zemlji.

“Crna Gora je uvijek bila sjajan primjer na putu ka EU, ali izgleda da to više nije slučaj”, rekla je Fajon.

Ona je poručila da Vlada treba taj izvještaj da shvati vrlo ozbiljno i preinači svoju buduću strategiju u cilju poboljšanja života ljudi i nastavka jačanja vladavine zakona, demokratskih vrijednosti i borbe protiv korupcije.

Govoreći o Zagrebačkoj deklaraciji, u kojoj je istaknuta nedvosmislena podrška EU evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, a u čijem se tekstu ipak ne spominju izrazi proširenje i integracije, Fajon je kazala da je Deklaracija bila korak u pravom smjeru i da je poslala pozitivan signal regiji.

“Ali žalim zbog toga što u tekstu deklaracije nije pomenuta riječ „pristupanje“. To pokazuje nedostatak političke privrženosti. Rekla bih sa obje strane, i EU i Zapadnog Balkana. Moramo da vidimo mnogo više rezultata”, navela je Fajon.

Kako je dodala, progresivne snage širom Evrope iz političke porodice Partije evropskih socijalista (PES) uputile su snažan poziv svim vladama da su potrebni jedni drugima.

“Potrebni smo jedni drugima više neko ikada, u vrijeme globalizacije i nekoliko kriza. Poslednja pandemija imaće neviđene posljedice na naš društveni i ekonomski život”, smatra Fajon.

Ona je naglasila da će solidarnost sa jakom finansijskom pomoći biti ključna za oporavak.

“U našem je interesu da radimo ruku pod ruku da učinimo evropski kontinent snažnim i ujedinjenim. I Crna Gora je sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana dobila značajnu podršku EU, čak i u ovim teškim vremenima za borbu protiv virusa korone”, rekla je Fajon.

Upitana da prokomentariše određene ocjene da će perspektiva evropskih integracija nakon završetka epidemije koronavirusa biti neizvjesnija nego ranije i da će entuzijazam za proširenje u EU oslabiti, Fajon je navela da je po prirodi optimista.

“Nisam saglasna sa tim da će poslije pandemije proširenje biti oslabljeno. Na nama svima je da ga učinimo živim. Počeli smo godinu dobro. Virus nas je uhvatio nespremne, ali ako uspijemo da budemo solidarni i podržimo najugroženije ekonomije i države, iz ove krize možemo izaći ujedinjeni”, kazala je Fajon.

To, kako je rekla, važi za Zapadni Balkan takođe.

“Sada nije vrijeme za nacionalizam, opasni populizam, autoritarne ili represivne mjre, vrijeme je za jačanje povjerenja građana u politike”, poručila je Fajon.

Kako je naglasila, integracija i saradnja su najbolji način za rješavanje snažnih i zajedničkih izazova.

Ona je dodala da je čvrsto uvjerena da se samo ujedinjeni kontinent može zajedno boriti protiv krize, a ne zemlje pojedinačno.

“Moramo da naučimo lekciju iz zdravstvene krize i da budemo sigurni da smo zajedno bolje pripremljeni za budućnost.

I za to smo potrebni jedni drugima. Entuzijazam je dobra stvar koja nas pokreće”, zaključila je Fajon.

Bonus video: