Lekić: Đukanović i DPS nastavljaju da negiraju bazične principe Ustava

"poslanici DPS i njihovi koalicioni klijenti nastavljaju da otvoreno negiraju bazične principe Ustava i civilizacijski princip podijele vlasti"
56 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.02.2018. 12:57h

Neskrivena akcija poslanika DPS-a direktno vođena od strane šefa stranke Đukanovića kojom se grubo degradira i ponižava sudska vlast zahtijeva kontra akciju krivičnog gonjenja prema prekršiocima zakona i Ustava, ocjenjuje Miodrag Lekić, predsjednik Demosa.

On navodi da negiranjem legitimnih sudskih odluka kojima se zahtijeva vraćanje Gorana Đurovića i Nikole Vukčevića na mjesta članova Savjeta RTCG "poslanici DPS i njihovi koalicioni klijenti nastavljaju da otvoreno negiraju bazične principe Ustava i civilizacijski princip podijele vlasti".

"Đukanovićev DPS direktno i grubo krši član 11. Ustava koji definiše princip podijle vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Očigledno da po inerciji višedecenijskog vladanja na osnovama totalne kontrole institucija, vladajuća partija ne zna za ovu podjelu – i da je sudska takođe vlast. Poslanici DPS po političkim instrukcijama takođe grubo krši član 118. Ustava koji glasi „ Sud je samostalan i nezavisan“. I krivični zakonik u članu 395. jasno predviđa sankcije za odgovorna lica koja odbijaju da izvrše sudsku presudu. Time poslanike koji krše ovaj bazični pravni princip treba direktno procesuirati u sakladu sa pomenutim normama", navodi se u saopštenju Lekića.

"Odbrana Ustava, odbrana digniteta pravnog sistema, odbrana Skupštine od autokratskih nastraja poslanika DPS zahtijeva hitnu akciju pravosudnih organa kojom bi se i krivično sankcionisali svi oni koji vode ovu skandalozno – političku ofanzivu", zaključuje Lekić

Bonus video: