Na pomolu savez političke partije, stručnjaka i intelektualaca

Krajnje je vrijeme da kao mala zajednica udružimo svoje intelektualne i ljudske kapacitete u zemlji i dijaspori, a kao ultimativne vrijednosti se izdvajaju sloboda za svakoga i odgovornost prema javnom dobru, ističe se u dokumentu koji su pripremali URA i građansko udruženje Civis
27883 pregleda 69 komentar(a)
Okupljanje oko platforme i njeno predstavljanje poremetila korona (Ilustracija), Foto: Savo Prelević
Okupljanje oko platforme i njeno predstavljanje poremetila korona (Ilustracija), Foto: Savo Prelević

Sistem otvorenih lista, sprovođenje lustracije, otvaranje tajnih dosijea, reforma ekonomskog, obrazovnog i zdravstvenog sistema i donošenje zakona o porijeklu imovina neke su od tačaka platforme koja će u organizaciji Građanskog pokreta URA, udruženja Civis i grupe intelektualaca uskoro biti ponuđena društvu sa namjerom da okupi što veći broj građana - saznaju „Vijesti“ od izvora bliskog kreatorima.

Kreiranje takve platforme je u svojim ranijim medijskim istupima najavio i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, a bliskost sa Civisom manifestovao je i učešćem na okruglim stolovima koje je organizovalo ovo udruženje građana u saradnji sa nevladinim organizacijama.

Dokument je kružio među dijelom intelektualaca uoči pandemije koronavirusa i tada je platformu potpisalo više od stotinu intelektualaca i stručnjaka, među kojima većina prethodno nije bila politički aktivna, a plan je da ona bude otvorenog tipa i ponuđena na potpis građanima.

Izvor „Vijesti“ kaže da su među potpisnicima advokati, ljekari, ekonomisti i drugi stručnjaci svih nacionalnih i vjerskih opredjeljenja.

Okupljanje oko platforme i njeno planirano predstavljanje poremetilo je izbijanje globalne pandemije, ali je priča „oživjela“ brzo nakon što su ublažene mjere u borbi protiv koronavirusa.

„Pandemija je otkrila brojne slabosti crnogorskog društva i potrebu da se struci, bez prethodnog partijskog članstva, prepusti donošenje ključnih odluka za ekspertske oblasti. Svjedoci smo da trenutno u Crnoj Gori ne možemo da ostvarimo dogovor ni o crkvenom pitanju, ni oko koronavirusa, o izborima, ili ekonomskoj reformi. Politička kriza traje godinama, a čeka nas ekonomska recesija. Pokušavamo da damo odgovor na način kako to u Crnoj Gori još nije urađeno. Cilj platforme je da se okupi kredibilna, proevropska i stručna alternativna koja bi znanje usmjerila na oporavak države i rješavanje nagomilanih problema“, objašnjava izvor „Vijesti“.

Platforma, u čije djelove su „Vijesti“ imale uvid, usmjerena je ka pet ciljeva oko kojih su potpisnici složni da je neophodan društveni dogovor – uspostavljanje pravne države, reforme ekonomskog sistema, obrazovanja, zdravstva i zaštita životne sredine i održivog razvoja.

„Krajnje vrijeme da kao mala zajednica udružimo svoje intelektualne i ljudske kapacitete u zemlji i dijaspori, a kao ultimativne vrijednosti se izdvajaju sloboda za svakoga i odgovornost prema javnom dobru“, ističe se u dokumentu.

U platformi se zaključuje i da nije moguće postići ove ciljeve bez političkih promjena i da će trenutak demokratske smjene vlasti ostati za pamćenje kao prekretnica koja označava rađanje nove nade za građane.

Bonus video: