KONFERENCIJA POVODOM DVIJE GODINE MANDATA

Đukanović: SPC bi da upravlja Crnom Gorom, moguće formiranje crkve pravoslavnih Crnogoraca

"Je li Crnoj Gori mjesto u Evropi ili na drugoj strani", rekao je Đukanović
76850 pregleda 484 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.05.2020. 19:09h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da bi Srpska pravoslavna crkva (SPC) da upravlja Crnom Gorom i da određuje njen pravac i karakter.

"Je li Crnoj Gori mjesto u Evropi ili na drugoj strani", rekao je Đukanović na koferenciji za medije povodom dvije godine mandata, koja se održava ispred rezidencije na Cetinju.

Đukanović je kazao da je najveći izazov kako sačuvati atraktivnost Crne Gore kao turističke destinacije, navodeći da je turizam šansa države, a potom energetika i proizvodnja hrane.

Istakao je da se država uspješno izborila sa prvom i najvažnijom fazom borbe protiv koronavirusa.

"Pokazan je visok nivo organizacije i kompetentnosti zdravstvenog sistema", kazao je Đukanović.

On je rekao da nijedan dan do kraja godine ne smije biti izgubljen kako bi gubici u sferi ekonomije bili svedeni na minimum.

"Svaka kriza pametnima donosi nauk", poručio je Đukanović.

On je rekao i da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji i da se oko toga ne premišlja.

Đukanović je istakao je da je iskustvo u borbi sa pandemijom učvrstilo povjerenje građana i u kvalitet politike koja upravlja državom.

Rekao je da provjeru toga očekuje na redovnim izborima na jesen.

Odgovarajući na pitanje da li je Zakon o slobodi vjeroispovijesti provokacija stabilnosti,rekao je: "Suštinska dilema je da li država novim zakonima,usklađenim sa evropskim, treba da zamijeni zakone iz komunističkog vremena? Da. Zakon o slobodi vjeroipovijsti treba Crnoj Gori i donesen je u pravo vrijeme".

On je naglasio da sve što je oteto Crnoj Gori, biće joj vraćeno.

"Ne nudite nam te izanđale i okrvavljene formule za budućnost Balkana. Nećemo ih prihvatiti", rekao je Đukanović.

Istakao je da ni jednoj vjerskoj zajednici pa ni SPC ne pripada pravo da prisvaja tuđu imovinu, da se odupiru sudskoj provjeri katastarskih evidencija crkvene imovine, da ne plaća porez, ilegalno uvodi sveštenike u državu. ...

"Kažu da vode ujedinjeni narod. Protiv koga? ...Dosta je cirkusa bilo", kazao je Đukanovic.

On je rekao da je moguće i formiranje crkve pravoslavnih Crnogoraca.

Odgovarajući na pitanje ima li njegove uloge u hapšenju episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika, istakao je da se oni nisu našli na meti drzavnih organa zbog svog poziva, već zbog toga što su smatrali da im pripada pravo da ne poštuju naredbe kojih se treba pridrzavati u borbi protiv koronavirusa.

"Ne moze biti privilegovanih, pa ni kad nose mantije"", kazao je Đukanović.

On je rekao i da su pažljivo čitali ocjene Fridom hausa i da će se potruditi da poprave "sve što može da zamagli suštinu" ,naglasivši da su autori izvještaja o Crnoj Gori nenaklonjeni vlasti.

Govoreći o pozivima za zaštitu Srba u Crnoj Gori, rekao je da to neodoljivo podsjeća na devedesete.

"Danas ne zovu iz Sarajeva, nego iz Podgorice", kazao je Đukanović, navodeći da ne dolazi u obzir da se može ponoviti sarajevski scenario.

On je istakao da ponuda za pregovore sa SPC i dalje stoji i da postoji spremnost na dijalog.

Ipak je, kako je rekao, teško voditi dijalog u atmosferi koju SPC nudi, ucjena i nevaspitanog vrijeđanja države.

On je rekao da je predsjednik Atlas grupe, Duško Knežević "patološki lažov",navodeći da želi da bude dostupan pravnim organima i odgovori na sva pitanja, i vezano za "novac koji je pokrao" .

Đukanović je kazao da je bio predsjednik svih građana, te da u takvoj državi, Srbi ne mogu biti diskriminisani, ali ni privilegovani.

On je, odgovarajući na pitanje da li će biti uključen u kampanju DPS, rekao da o tome još nije mislio niti je o tome razgovarano u partiji.

Galerija

Preporučujemo za Vas