Carević zamijenio bravu na kancelariji potpredsjednika Opštine

"Zahtijevam od Vas da prestanete sa daljim nezakonitim postupanjem i da mi odmah omogućavate pristup radnom mjestu", stoji u obraćanju Bulatovića prvom čovjeku Budve
10985 pregleda 12 komentar(a)
Bulatović i Carević, Foto: Vuk Lajović
Bulatović i Carević, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 18.05.2020. 16:27h

Potpredsjednik Opštine Budva, Vladimir Bulatović, uputio je danas pismo gradonačelniku Budve Marku Careviću sa zahtjevom da mu se omogući obavljanje radnih dužnosti, te da prvi čovjek grada prestane sa nezakonitim postupanjem.

Carević, koji je krajem aprila razriješio dužnosti Bulatovića, zamijenio je bravu na kancelariji potpredsjednika Opštine.

“Dana 15. maja primio sam dopis, iz kojeg se vidi jasna intencija da me spriječite u vršenju redovnih radnih zadataka i zaduženja potpredsjednika Opštine, zabranom pristupa radnom mjestu, i to zamjenom brave na vratim kancelarije koje koristi potpredsjednik opštine, uz prijetnju obraćanja nadležnim organima, ukoliko nastavim da boravim u službenim prostorijama Opštine Budva i „uzurpiram njenu imovinu“, naveo je Bulatović u svome pismu, u koje su Vijesti imale uvid. Bulatović navodi da je obaviješten od Carevića da je “razriješen funkcije”.

“Dopis koji ste mi poslali jasno oslikava činjenicu da Vi kao predsjednik Opštine (istina u ostavci) ne poznajete osnovne zakonske i statutarne odredbe koje uređuju oblast imenovanja i razrješenja organa u lokalnoj samoupravi, kao i da se ovakvo ponašanje kosi sa elementarnim standardima ponašanja kojih ste po Etičkom kodeksu dužni da se pridržavate. Prije svega, trebalo bi Vam biti poznato da rješenje o razrješenju mene kao potpredsjednika Opštine, koje ste Vi lično donijeli, nije ni stupilo na snagu i ne proizvodi pravno dejstvo jer nema saglasnosti Skupštine opštine. Vi ste rješenje donijeli i tražite da napustim službene prostorije, a za tako nešto nemate ni punovažan pravni akt ni bilo kakav zakonski osnov. Trebalo bi Vam kao predsjedniku Opštine biti poznato (ili barem Vašim savjetnicima) da se rješenje o razrješenju potpredsjednika opštine može donijeti tek ukoliko se na sjednici Skupštine opštine izglasa predlog o razrješenju, većinom glasova. Uostalo Vi lično ste naveli da rješenje stupa na snagu nakon dobijanja saglasnosti od Skupštine”, naveo je Bulatović u dopisu Careviću.

Sa druge strane, kako navodi, svima je poznato da je Carević podnio ostavku.

“I sa tom informacijom ste izašli u medije na konferenciji za novinare, te najavili da se samo čeka saglasnost Skupštine da Vaša ostavka stupi na snagu. Analogno Vašoj logici koju primjenjujete na moj slučaj, značilo bi da i Vi treba da napustite službene prostorije, odnosno da prestanete kako sami rekoste navodite sa „uzurpiranjem imovine Opštine“, odnosno da bi neko od Vaših savjetnika trebao na to da Vas upozori? Zahtijevam od Vas da prestanete sa daljim nezakonitim postupanjem i da mi odmah omogućavate pristup radnom mjestu, kako bih mogao nastaviti sa obavljanjem redovnih radnih zadataka i zaduženja, shodno ovlašćenjima datim Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutom Opštine Budva. Ovo zahtijevam i pored toga što znam da ste svjesni da ste na funkciji Predsjednika Opštine Budva „od danas do sjutra“ i da Vi u ovom slučaju vodite računa samo o Vašim političkim interesima i da Vas apsolutno ne interesuju pravne i druge posledice koje će imati Opština Budva zbog Vašeg nezakonitog postupanja”, zaključio je Bulatović.

Bonus video: