Đukanović o opoziciji i crkvi sve najgore, građane (ne) dijeli

Đukanović kazao da dio opozicije poraze pravda progonom Srba, ali da je razlog toga u stvari njihova glupa politika i apanaže koje u to ime dobijaju iz Beograda. On je rekao i da se ne osjeća odgovornim za produbljivanje podjela u Crnoj Gori. DF zatražio da Đukanović ode, poručivši da “za to ne treba birati način, jer ga ne bira ni on u svom zločinačkom djelovanju”
16069 pregleda 104 komentar(a)
Pohvalio rad državnih organa tokom pandemije: Đukanović juče u rezidenciji na Cetinju, Foto: Savo Prelević
Pohvalio rad državnih organa tokom pandemije: Đukanović juče u rezidenciji na Cetinju, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.05.2020. 08:43h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da se ne osjeća odgovornim zbog produbljivanja podjela u Crnoj Gori i istovremeno iznio niz oštrih ocjena na račun Mitropolije crnogorsko-primorske i dijela opozicije.

“Kao dugogodišnji predsjednik DPS-a nemam nikakvu odgovornost... Ubijeđen sam da ste u svim mojim javnim nastupima, potezima i odlukama prepoznali moju odgovornost da prevazilazimo teški problem istorijskih naslijeđenih društvenih podjela u Crnoj Gori “, rekao je Đukanović na konferenciji za medije povodom dvije godine od kako je ponovo na mjestu predsjednika države.

Istakao je da je glavnina podjela “unutar pravoslavnog bića”, ali da ne misli da će se one prevazići samo rješavanjem crkvenog pitanja. “Ali, imam pravo da mislim da bi se i rješavanjem crkvenog pitanja, doprinijelo prevazilaženju podjela”, dodao je.

Komentarišući stavove o ugroženosti Srba u Crnoj Gori i i izjave srbijanskog kolege Aleksandra Vučića da se sa Đukanovićem ne bi razumio oko ovih pitanja, predsjednik države rekao je da se uporno pokušava poturiti istina o navodnoj ugroženosti srpskog naroda: “To je konstrukcija koju stvaraju i promovišu i u Crnoj Gori i na međunarodnom planu, samozvani politički lideri srpskog naroda u Crnoj Gori... Zašto to rade? Oni na taj način, zapravo, žele da pobjegnu od pitanja političke odgovornosti za premanentne izborne poraze koje trpe posljednjih 30 godina, pokušavajući da sebe predstave, ne kao odgovorne za poraze, nego kao žrtve navodnog progona.. “, rekao je Đukanović.

Novinari na pres konferenciji u rezidenciji
Novinari na pres konferenciji u rezidenciji(Foto: Savo Prelević)

On je kazao da oni ne trpe poraze zato što su progonjeni, nego zato što vode, kako je naveo, glupu i pogrešnu politiku koja je u sukobu sa suštinskim nacionalnim interesima države čiji su građani.

“Sve dok to rade pojedinačno zbog svojih raznih interesa. Neki to rade da bi dobili dobre apanaže sa beogradskih političkih adresa... Neki to rade da bi na taj način pokušali da se zaštite od izvjesnih sudskih kazni, koje im prijete zbog onog što su nezakonito i neodgovorno radili prema državi. Na taj način zapravo žele da sačuvaju svoju političku javnu važnost na poziciji lidera prosrpskih opozicionih partija u Crnoj Gori”, ocijenio je Đukanović.

On je istakao da je veći problem to što “pokušavaju da manipulišu” dijelom građana koji se osjećaju Srbima, kod kojih “provociraju destrukcija prema vlastitoj kući”.

Demokratski front u oštrom saopštenju nije komentarisao ove optužbe, ali je zatražio da Đukanović ode, poručivši da “za to ne treba birati način, jer ga ne bira ni on u svom zločinačkom djelovanju”.

Oni su se osvrnuli na Đukanovićevu poruku koja se tiče Mitropolije, navodeći da “SPC nije crkva samo srpskog pravoslavnog naroda, već i svih drugih koji su u njoj kršteni”.

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić poručio je juče da Đukanovića ne zanimaju temeljne vrijednosti demokratije i da je, kako je naveo u saopštenju, metod obmanjivanja agresivnom demagogijom zapravo ponuđeni put političkog života u izbornoj godini.

Govoreći o datumu izbora, Đukanović je naveo da bi izbori trebalo da budu održani do kraja septembra:

„Uvjeren sam da će biti održani u Ustavom predviđenom roku, da li će to biti početak ili kraj septembra, ili kraj avgusta, vidjećemo“.

On je pohvalio način na koji se država izborila sa prvom i najvažnijom fazom borbe protiv koronavirusa.

Rekao je da nijedan dan do kraja godine ne smije biti izgubljen, kako bi gubici u sferi ekonomije bili svedeni na minimum.

“SPC hoće da upravlja Crnom Gorom”

Đukanović je optužio SPC da bi da, kako je rekao, upravlja Crnom Gorom i da određuje njen pravac i karakter.

Rekao je da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti otvorio mnoga pitanja, među kojima i “otpor SPC da vrati Crnu Goru ono što je oteto i ukradeno iz naše istorije”.

On je rekao da i dalje stoji ponuda za dijalog, koji se, kako je naveo, “ne može voditi u atmosferi pripremanog nasilja, ucjene i vrijeđanja”.

Đukanović
Đukanović(Foto: Savo Prelević)

“Ako to ne prihvate i žele crkvu nacionalnih Srba u Crnoj Gori - u redu. Ali tada ćemo morati stvoriti i crkvu nacionalnih Crnogoraca. Ne mislim da je to najbolje rješenje, bolje je da imamo pravoslavnu crkvu koja će okupiti sve pravoslavne vjernike, ali ne možete nametnuti sva rješenja koja mislite da su opravdana. Nekad morate posegnuti i za manje racionalnim rješenjima,” kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, dijalog je postojao i postoji i danas van javnosti između SPC i Vlade sa najavom nastavka dijaloga ekspertskih timova. “Mislim da ovo pitanje, prije svega, zavisi od spremnosti eparhija SPC u Crnoj Gori, od spremnosti vrha SPC da prestanu sa nipodaštavanjem države,” kazao je Đukanović.

Komentarišući hapšenje episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, Đukanović kaže da je Crna Gora zemlja vladavine prava i da u njoj nema privilegovanih, pa ni kada nose mantije.

Lekić: Izbjegao realno stanje, bavio se istorijom

Portparol DF-a Marko Kovačević juče je poručio da je bolje uništiti Đukanovića nego Crnu Goru. On je pozvao građane islamske i katoličke vjeroispovijesti da “ne učestvuju u Đukanovićevom zlom naumu i da oni ne budu ti koji će, jednoj manjini među pravoslavnim življem koja je otpala od Crkve, biti pomoćnici u formiranju neke parapravoslavne crkve koja ne bi imala vjernike”.

“Nacionalni Crnogorci pravoslavne vjeroispovijesti moraju da zajedno sa Srbima u Crnoj Gori pomognu da Crna Gora opstane i da se naša SPC očuva u njoj”, naveo je.

Miodrag Lekić je u reagovanju naveo da predsjednik države izbjegava činjenično stanje, navodeći da su “istorija i crkva u njegovom izlaganju zauzeli daleko više mjesto od analize realnog stanja građana”. “ Đukanović je i mitologijom države, što je svojstveno svim diktatorima, ovoga puta crnogorske države, pokušao da prikrije realno propadanje države”, smatra lider Demosa.

Ne zna da li je dobio torbu, tvrdi da je Knežević patološki lažov

Predsjednik države nije znao odgovorio da li je dobio snimak za koji biznismen sa potjernice Duško Knežević tvrdi da mu je poslao, a na kome se navodno vidi kako mu mu daje plavu torbu punu novca.

Na pitanje da li je dobio snimak od Kneževića,on je odgovorio da ne može potvrditi da je dobio bilo kakvu torbu. “Kao što vjerujem ne možete ni vi potvrditi da ste vidjeli dokaz koji je Knežević obećao prije dvije godine. Riječ je ne samo o lopovu, nego i o patološkom lažovu...”

Knežević je za A1 televiziju kazao da je snimak torbe poslao Đukanovići “da bi znao šta ga čeka”. On mu je “ponudio da se povuče sa vlasti i da napusti Crnu Goru”.

Stejt dipartment poziva na uzdržanost u Crnoj Gori

Američka vlada pozvala je sve strane u Crnoj Gori da vode konstruktivan dijalog, pokažu uzdržanost i izbjegnu bilo kakve akcije koje dovode do jačanja napetosti ili su nasilne, prenosi Glas Amerike stav Stejt departmenta.

Na molbu da prokomentariše prošlonedeljne proteste u Crnoj Gori posle hapšenja sveštenika SPC zbog kršenja zabrane okupljanja, u pisanom odgovoru portparola Stejt Departmenta, navodi se da SAD snažno podržavaju osnovne slobode, kao što su sloboda govora, udruživanja i okupljanja i prava pojedinaca da mirnim putem izražavaju slobodu vjere ili ubjeđenja.

“Istovremeno, poštujemo pravo svih suverenih država da održavaju javni red i štite zdravlje svojih državljana, na način koji je usklađen sa demokratskim standardima i praksom”, navodi SD, prenosi Glas Amerike.

Oni podsjećju da je ODT u Nikšiću predalo Osnovnom sudu optužni predlog protiv devet sveštenika budimljansko-nikšićke eparhije zato što su 12. maja u tom gradu postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o zabrani okupljanja.

Bonus video: