MINISTAR I AMBASADOR SAGLASNI:

Nuhodžić i Božović: Podijeljenost oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti prevazići dijalogom i dogovorom

Nuhodžić je istakao da nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti postoje određena nerazumijevanja
3796 pregleda 5 komentar(a)
Nuhodžić i Božović, Foto: MUP
Nuhodžić i Božović, Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović su se saglasili da se podijeljenost mišljenja povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti može prevazići dijalogom i dogovorom svih odgovornih činilaca u društvu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Nuhodžić je danas primio Božovića.

U saopštenju se dodaje da je Nuhodžić istakao da nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti postoje određena nerazumijevanja, uz podsjećanje na ključne vrijednosti koje je gradila Crna Gora, a koje baštine svi njeni građani. 

"Crna Gora se jasno utemeljila kao građansko društvo i donosi zakone jednake za sve. Vjerujem da će građani multietničke i multivjerske Crne Gore nastaviti da njeguju mir, suživot i toleranciju. To su naše najveće vrijednosti, a građanski koncept na kome počiva naše društvo – jedini je siguran put u rešavanju svih dilema. Stoga se naše namjere podudaraju sa evropskim vrijednostima i stoga svi zajedno moramo biti u funkciji očuvanja i unapređenja zdravih ljudskih, institucionalnih i političkih odnosa, zarad bolje budućnosti svih nas i daljeg razvoja dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa Crne Gore i Srbije", zaključio je Nuhodžić.  

U saopštenju se dodaje da su Nuhodžić i Božović izrazili zadovolјstvo dosadašnjom policijskom saradnjom Crne Gore i Srbije, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala. 

"Zajednički je ukazano na značaj jačanja saradnje graničnih policija dvije države u oblasti suzbijanja ilegalnih migracija, kao i intenziviranja aktivnosti na unapređenju graničnih prelaza radi bržeg protoka lјudi, robe i kapitala", piše u saopštenju MUP. 

Nuhožić se posebno osvrnuo na zajedničke interese u procesu evropskih integracija, što je dodatni podsticaj intenzivnijoj saradnji i međusobnoj podršci u ostvarivanju punopravnog članstva u EU. 

Navodi se da je jedna od tema sastanka bilo i suočavanje sa epidemijom koronavirusa. 

"U ovoj kriznoj situaciji, uvjerili smo se da su kako bezbjednosni, tako i zdravstveni izazovi, transnacionalnog karaktera. Virusi, kao ni organizovani kriminal, ilegalne migracije i terorizam, ne poznaju granice i jedini način efikasnog suprotstavljanja ovim prijetnjama je intenzivna i kontinuirana saradnja", rekao je Nuhodžić.

Božović je pozitivno ocijenio aktivnosti Operativnog štaba MUP koji je organizovao povratak državljana Srbije koji su se našli na teritoriji Crne Gore, što je pokazatelj solidarnosti i zajedništva. 

"U tom kontekstu, posebno je pohvalio požrtvovanost i posvećenost pripadnika graničnih policija Srbije i Crne Gore", kazali su iz MUP.  

Preporučujemo za Vas