Đukanović primio akreditive novoimenovanih ambasadora

„Zadovoljstvo mi je da se ceremonija održava na prijestonom Cetinju, u skladu sa uobičajenim protokolom, što i dolikuje prilikama kada u Crnu Goru dolaze ambasadori prijateljske Slovačke i UAE, za koje nas vežu puno lijepih i važnih datuma u novijoj istoriji crnogorske države“, istakao je Đukanović
2054 pregleda 0 komentar(a)
Đukanović-Gandel, Foto: Kabinet predsjednika
Đukanović-Gandel, Foto: Kabinet predsjednika

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas, u rezidenciji na Cetinju, akreditivna akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Slovačke i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Borisa Gandela i Abdelaziz Nasser Saeed Alshamsi.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je nakon prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i zahvalio im na razumijevanju odlaganja ceremonije usljed izbijanja pandemije koronavirusa.

„Zadovoljstvo mi je da se ceremonija održava na prijestonom Cetinju, u skladu sa uobičajenim protokolom, što i dolikuje prilikama kada u Crnu Goru dolaze ambasadori prijateljske Slovačke i UAE, za koje nas vežu puno lijepih i važnih datuma u novijoj istoriji crnogorske države“, istakao je Đukanović.

On je ambasadorima poželio dobrodošlicu i uspješno obavljanje diplomatske misije, uz uvjerenje da će u periodu njihovog mandata veoma dobri odnosi biti dodatno unaprijeđeni u najboljem duhu prijateljstva između naroda i država.

U razgovoru sa Gandelom, Đukanović je izrazio zadovoljstvo odnosima sa zemljom članicom EU koji imaju svoju istoriju, ali su dodatno učvršćeni i unaprijeđeni tokom poslednje decenije.

Crna Gora, kako je naveo, ni jednog trena ne zaboravlja ulogu Slovačke i njene diplomatije u procesu obnove crnogorske nezavisnosti, prijemu u NATO i procesu integracije u EU.

Đukanović je zahvalio Slovačkoj i za donaciju zdravstvenom sistemu Crne Gore u borbi protiv Covid-19, što je, kako je kazao, gest prijatelja i odraz izuzetnih odnosa i solidarnosti.

Gandela je čestitao Đukanoviću predstojeći Dan nezavisnosti u kojem, kako je kazao, i Slovačka ima svoj dio.

On je rekao da će njegova misija biti da odlične odnose učini još sadržajnijim, potvrdivši podršku Crnoj Gori da postane članica EU, što i zaslužuje.

Đukanović je, u razgovoru sa ambasadorkom UAE, naglasio uvjerenje da je obavljanje mandata u prijateljskoj zemlji jednako privilegija kao što je i za Crnu Goru privilegija prijateljstvo UAE i čelnih ljudi te države.

„Prijateljstvo dvije zemlje potvrđeno je i u vremenu pandemije donacijom medicinske zaštitne opreme Crnoj Gori, nakon razgovora sa šeikom Mohamedom Bin Zajed Al Nahjanom, za šta smo duboko zahvalni“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, nakon uspješno prebrođene najteže faze krize izazvane koronavirusom, važno je oporaviti postojeće i podstaći nove investicije, u čemu su UAE značajan partner Crne Gore, zahvaljujući čestim političkim i privrednim kontaktima.

„Ne samo da smo dobili dobre investitore, već i prijatelje“, naglasio je Đukanović.

Alshamsi je, kako se navodi, ukazala na odlične odnose dvije vlade uz poruku da će njena misija biti njihovo uzdizanje na još viši nivo.

„Ona je iskazala visoke ocjene za postignuća Crne Gore u borbi sa koronavirusom, ističući da je najava da će Crna Gora uskoro biti korona free destinacija izazvala veliko interesovanje u UAE“, kaže se u saopštenju.

Alshamsi je kazala da su UAE, uz investiranje u turizam, zainteresovani i za saradnju u oblasti prozvodnje i bezbjednosti hrane kao komplementarne grane turističkoj privredi.

„Obostrano je iskazan interes za uspostavljanje redovne godišnje avio linije između dvije zemlje u cilju promocije Crne Gore kao zimske i ljetnje turističke destinacije“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: